Όπως είναι γνωστό, μια από τις πιο σημαντικές τροφές για την έλλειψη σιδήρου είναι οι φακές. Αλλά ας πάμε στην αρχή, γιατί εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι αυτά τα όσπρια ενισχύουν τη γεύση πολλών καθημερινών μας γευμάτων όπως οι σούπες, τα μαγειρευτά και τα πιάτα με ρύζι. Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 1 γραμμάριο λίπους καθώς και 40 γραμμάρια υδατανθράκων και 16 γραμμάρια φυτικών ινών, που μπορεί να είναι διαλυτές και αδιάλυτες. Δεν έχουν χοληστερόλη και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Επιπλέον, είναι πολύ χορταστικές και καλές εναλλακτικές για ένα υγιεινό δείπνο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, μεταξύ αυτών θα μπορούσαμε να επισημάνουμε την την ξανθιά φακή, την κόκκινη φακή την καφέ φακή και τη φακή μπελούγκα ή την πράσινη φακή.
Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική για χορτοφάγους που θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν σε ζωικά προϊόντα, και για άτομα που έχουν έλλειψη σιδήρου ή αναιμία. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει τον απαραίτητο σίδηρο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Η αιμοσφαιρίνη είναι το μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων που δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του και που επιτρέπει στα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα σε όλο το σώμα», εξηγεί η Mayo Clinic.
Ο σίδηρος λαμβάνεται συνήθως από τις τροφές που τρώμε.«Αν καταναλώνετε πολύ λίγο σίδηρο, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου. Μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε σίδηρο είναι τα κρέατα, τα αυγά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο». Οι φακές είναι ένα τέλειο παράδειγμα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, υδατάνθρακες, μέταλλα και βιταμίνες. Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με υγιές πεπτικό σύστημα. Ωστόσο, εάν έχετε φούσκωμα, αυτά τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν μόνο με τις φακές. Οπότε είναι προτιμότερο να επιδιορθώνετε την εντερική σας χλωρίδα πριν τα καταναλώνετε συχνά.