μανικιούρ-γιατί-οι-γυναίκες-πρέπει-να-279197

«Με συγχωρείτε, τα νύχια μου είναι απεριποίητα». Μια φράση που ακούμε από γυναίκες γύρω μας όλο και πιο συχνά πλέον, είτε γιατί το μανικιούρ τους έχει χαλάσει στις άκρες, είτε γιατί έχουν φάει τα νύχια τους, είτε γιατί απλά δεν έχουν προλάβει να τα βάψουν και είναι «γυμνά». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε και μια σχετική ανάρτηση στο Instagram η σχεδιάστρια του Moderna de Pueblo, Raquel Córcoles, σχολιάζοντας ουσιαστικά το πώς φτάσαμε να απολογούμαστε για τη φυσικότητα των νυχιών μας, όταν είναι ήδη περίεργο που το κάνουμε για τα μαλλιά ή τα ρούχα.

Τα τελευταία χρόνια, το επαγγελματικό μανικιούρ έχει γίνει μια ολοένα και πιο δημοφιλής πράξη αυτο-φροντίδας, καθώς και μια ρουτίνα ομορφιάς που οι περισσότερες γυναίκες ακολουθούν πιστά. Τα nail salons πολλαπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία, όπως και οι σταρ που βάσισαν τις εμφανίσεις τους στο statement μανικιούρ (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Rosalía) γεγονός που ώθησε όλο και πιο πολλές από εμάς να αποκτήσουμε αυτή τη «μοντέρνα» συνήθεια ευεξίας. Όσο και αν έχουμε μπει σε μια διαδικασία να το πιστεύουμε ωστόσο, πρέπει να παραδεχούμε πώς το ημιμόνιμο μανικιούρ δεν είναι το ίδιο απαραίτητο για τη ψυχική υγεία με τη γυμναστική ή τον διαλογισμό.

Αντιθέτως, είναι επιλογή και μάλιστα μια επιλογή που για πολύ κόσμο αποτελεί πολυτέλεια. Τόσο για τα χρήματα, όσο και για τον χρόνο που απαιτεί. Για αυτό και είναι απολύτως παράλογο να δικαιολογείται μια γυναίκα για το ότι δεν έχει κάνει μανικιούρ. Παρότι τα beauty standard αλλάζουν με τα χρόνια και ενώ όλο και περισσότεροι άντρες περιποιούνται τα νύχια τους, πρέπει να μας προβληματίσει γιατί εκείνοι δεν έχουν την ανάγκη να απολογηθούν για τη φυσικότητα των νυχιών τους.

«Μου λείπουν οι indie μέρες που φορούσαμε σκισμένα καλσόν και είχαμε χαλασμένα νύχια, τότε ήταν εύκολο να ακολουθούμε τις τάσεις», έγραψε η Raquel Córcoles, προφανώς αναφερόμενη στην εποχή του indie sleaze, μια περίοδο που ακόμα και η Shakira έκανε διαφημιστικές καμπάνιες με χαλασμένα νύχια. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται σήμερα. Στην εποχή μας τα περιποιημένα νύχια είναι απόλυτα συνιφασμένα με την αυτο-φροντίδα και αυτό είναι που πρέπει να αλλάξει. Ένα φυσικό μανικιούρ δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει παραιτηθεί ή δεν προσέχει τον εαυτό της. Αντιθέτως, πρέπει να σημαίνει ότι είναι καλά με τον εαυτό της έτσι ακριβώς όπως είναι, ενώ προτιμάει να κρατάει αυτά χρήματα για να τα επενδύσει όπου αλλού θέλει.

Originally published on vogue.es

Διαβάστε επίσης | Πώς θα συνδυάσετε το πεντικιούρ με τα σανδάλια σας;

MHT