πώς-επιλέγουμε-το-άρωμα-που-μας-ταιριά-175655
©Unsplash

Επιλέγουμε πάντα άρωμα ενστικτωδώς, ανάλογα με τις μυρωδιές που μας εκφράζουν περισσότερο, τα συναισθήματα που μας προκαλούνται, τις αναμνήσεις που έρχονται στο νου μας. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα τρικ ώστε το άρωμα να διαρκέσει περισσότερο και να ταιριάζει απόλυτα στο δέρμα σας.

Τι ακριβώς είναι το scent profile;

Στον κόσμο της αρωματοποιίας, οι οσφρητικές οικογένειες κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το πως μυρίζει ένα άρωμα, παρά με τα συστατικά που περιέχει, εξηγεί η Joan Tanis, national training director του οίκου Maison Francis Kurkdjian. Για την ακρίβεια, υπάρχουν οκτώ οσφρητικές οικογένειες που χωρίζονται σε δύο γκρουπ, στο Ζεστό που περιλαμβάνει fougere, oriental, δέρμα και στο Fresh Group που περιλαμβάνει εσπεριδοειδή και φλοράλ. Τα συπρέ και τα ξυλώδη αρώματα κινούνται ενδιάμεσα στα δύο γκρουπ.

Μπορεί το αρωματικό μας προφίλ να αλλάξει με τον καιρό;

Το προφίλ δεν αλλάζει, αλλάζει όμως ο τρόπος που μυρίζει το δέρμα μας. Κάποια αρώματα χαρακτηρίζονται γραμμικά, το οποίο σημαίνει πως μυρίζουν το ίδιο όσο καιρό και αν τα φοράμε. Τα περισσότερα όμως μεταβάλλονται, ανάλογα και με την επιδερμίδα μας.Οι νότες βάσης είναι αυτές που διαρκούν περισσότερο, οι νότες κορυφής σβήνουν πιο γρήγορα, ενώ οι μεσαίες επηρεάζουν και τις δύο παραπάνω. Τα αρώματα τείνουν να μυρίζουν διαφορετικά όταν ψεκάζονται στο δέρμα, σε σχέση με όταν ψεκάζονται σε ύφασμα. Η μυρωδιά τους αποκαλύπτεται ολοκληρωτικά όταν ψεκάζονται στην άκρη του καρπού ή στην κλείδα.

Οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών δείχνουν πως επηρεαζόμαστε από τις νότες κορυφής γιατί είναι αυτές που μυρίζουμε πρώτα. Ωστόσο η καρδιά ενός αρώματος κρύβεται στη βάση, καθώς αυτή η μυρωδιά αναδύεται όταν εξατμίζονται οι μεσαίες και οι νότες κορυφής, οπότε η βάση του αρώματος βγαίνει στην επιφάνεια.

Πώς επιλέγουμε το ιδανικό άρωμα για την επιδερμίδα μας;

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα skincare προϊόντα, κάθε επιδερμίδα έχει και το δικό της άρωμα. Στα ξηρά δέρματα ο κανόνας είναι “όσο πιο έντονο το άρωμα, τόσο καλύτερα”, οπότε προτιμήστε συπρέ και oriental αρωματικά ελιξίρια. Αν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή, μαγνητίζεται το άρωμα, οπότε προτιμήστε φλοράλ αρώματα με τριαντάφυλλο ή πιο ντελικάτα με φρουτώδεις νότες. Να θυμάστε πως η επιδερμίδα μας και ο τρόπος που απορροφάται το άρωμα, επηρεάζονται και από παράγοντες όπως η διατροφή μας, το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης | Τα 7 πιο διαχρονικά αρώματα που μένουν αξέχαστα

MHT