πρησμένα-πόδια-το-τρικ-για-άμεσα-αποτε-274844
©unsplash

Όσες από εσάς έχετε τουλάχιστον μια φορά βιώσει την αίσθηση του πρηξίματος στα πόδια θα ξέρετε πως είναι μια συνθήκη αρκετά δύσκολη που τις περισσότερες φορές δυσχεραίνει και βασικές λειτουργικές ανάγκες της καθημερινότητας. Αν δε, αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα συχνά, το καλοκαίρι είναι μια περίοδος που είναι αναγκαίο να έχετε μερικούς άσσους στο μανίκι για να ανακουφίζεστε άμεσα και φυσικά να μην χάνετε ευκαιρία να φοράτε τα αγαπημένα σας πέδιλα.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά τρικ για την αντιμετώπιση του πρηξίματος αλλά και του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών έρχεται από τον Βρετανό γιατρό Azmain Chowdhur, ο οποίος έχει μελετήσει αναλυτικά την επίδραση της ζέστης στον ανθρώπινο οργανισμό. Γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε ήδη αφήσει τις κάλτσες στο πίσω μέρος της ντουλάπας εν όψει καλοκαιριού, ο ειδικός προτείνει να τις επαναφέρουμε καθώς είναι το κλειδί για να απαλλαγούμε από τα πρησμένα πόδια τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρησμένα πόδια: Το τρικ για άμεσα αποτελέσματα-1
©unsplash

Συγκεκριμένα, αυτό που συνιστά είναι να βάλετε τις κάλτσες για μερικές ώρες στο ψυγείο και στη συνέχεια να τις φορέσετε πριν τον ύπνο ή και κατά τη διάρκεια αυτού. Η χαμηλή θερμοκρασία που θα περάσει από το δέρμα στις φλέβες είναι αυτή που θα ενεργοποιήσει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι θα ανακουφίσει την αίσθηση του πρηξίματος κάνοντας τα πόδια πιο «ελαφριά».

Γιατί πρήζονται τα πόδια μας

Μια από τις πιο βασικές αιτίες των πρησμένων ποδιών στη ζέστη είναι η αγγειοδιαστολή των φλεβών και η φλεβική επιστροφή – η ροή του αίματος προς και από την καρδιά – η οποία για διάφορους λόγους μπορεί να παρεμποδιστεί. Σε περιπτώσεις διακοπής της ροής του αίματος στις φλέβες των ποδιών, το αίμα εμποδίζεται να επιστρέψει στην καρδιά δημιουργώντας συσσωρεύσεις στα πόδια, βαραίνοντας έτσι την περιοχή και προκαλώντας πολύ πόνο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί ένα αίσθημα παράλυσης, το οποίο μπορεί να συγχέεται με το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, αλλά δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Πρησμένα πόδια: Το τρικ για άμεσα αποτελέσματα-2
©unsplash

Μια ακόμη αιτία του πρηξίματος το καλοκαίρι είναι ότι το σώμα χάνει πολύ νερό λόγω της εφίδρωσης. Έτσι, το αίμα γίνεται πιο παχύρρευστο και η ροή του επιβραδύνεται. Αυτό λοιπόν οδηγεί σε δυσφορία και πρησμένα πέλματα και αστραγάλους.

Μερικά ακόμα tips

Συνεχής ενυδάτωση: Η συστηματική κατανάλωση νερού, καθώς και φρούτων και λαχανικών είναι μια από τις πρώτες λύσεις για το πρήξιμο.

Αποφύγετε το αλάτι: Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση και συνεπώς αφυδάτωση, για αυτό καλό θα ήταν να το μειώσετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Γυμναστική: Η γυμναστική και η κίνηση βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος άρα συνεπώς και στην καλύτερη φλεβική επιστροφή.

Κρέμες ψύξης: Για άμεση ανακούφιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες που δημιουργούν cooling effect.

Διαβάστε επίσης | Yπερκατανάλωση τροφής: 5 εύκολα tricks για να την περιορίσετε

MHT