to-2020-η-editions-de-parfums-frederic-malle-γιορτάζει-20-χρόνια-αρωματική-153029

Οι virtual παρουσιάσεις των νέων αρωμάτων αποτελούν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο ψηφιακό ημερολόγιό μου. H συγκεκριμένη πρόσκληση στο Editions de Parfums Frederic Malle Perfume Summit όμως ήταν πολύ ξεχωριστή και η αλήθεια είναι ότι δεν είχα προετοιμαστεί γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Η avant-garde φιλοσοφία του Frederic Malle ήταν έκδηλη και στον τρόπο που διεξήχθη αυτή η ενδιαφέρουσα διαδικτυακή live συζήτηση με αφορμή την 20η επέτειο του οίκου. Έβαλα τα ακουστικά μου και απήλαυσα έναν ενθουσιώδη διάλογο με οικοδέσποινα τη δημοσιογράφο Isabelle Giordano, τους πέντε κορυφαίους αρωματοποιούς της εποχής μας (Jean Claude Ellena, Pierre Bourdon, Maurice Roucel, Dominique Ropion και Anne Flipo – η πιο πρόσφατη άφιξη στην οικογένεια) και βεβαίως τον ίδιο τον Frederic Malle να ανταλλάσσουν σκέψεις και ιδέες γύρω από το κοινό τους πάθος: τη δημιουργία χειροποίητων αρωμάτων, γεμάτων συναίσθημα. 

To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-1
©Brigitte Lacombe
1/10
Native Share

Ο Frederic Malle -ο οποίος από πέντε ετών μεγάλωσε στον κόσμο των αρωμάτων, αφού ο παππούς του Serge Hefler-Louiche ίδρυσε τον οίκο Parfums Christian Dior-, μας διηγήθηκε πώς αποφάσισε το 2000 να αποκαταστήσει την παλιά αίγλη της υψηλής αρωματοποιίας. Και το κατάφερε με το να δώσει την ευκαιρία στα μεγαλύτερα ταλέντα (με διαφορετικό στυλ ο καθένας) να λειτουργήσουν ελεύθερα και δημιουργικά, χωρίς περιορισμούς σε ποσότητα και ποιότητα συστατικών, προκειμένου να δημιουργήσουν τα αρώματά τους όπως αυτοί ήθελαν. Ακούσαμε διάφορες ιστορίες για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν best seller αρώματα του οίκου, όπως το Carnal Flower και το Portrait of a Lady, έγιναν αποκαλύψεις σχετικά με τη σύνθεση κάποιου παλαιότερου αρώματος, αλλά και προσωπικές εξομολογήσεις – για παράδειγμα μάθαμε  πως ο Pierre Bourdon απεχθάνεται τις λέξεις «χυμός» και «μύτη», προτιμώντας το «συνθέτης αρωμάτων», ενώ ο Frederic Malle αναφέρθηκε στην έλξη που του ασκεί το κίνημα Bauhaus που επηρέασε το σχεδιασμό του μπουκαλιού στο οποίο φιλοξενούνται όλα τα αρώματα της συλλογής του.

To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-2
©nkubota
2/10
Native Share
To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-3
©nkubota
3/10
Native Share

Η προέλευση του ονόματος Editions de Parfums Frederic Malle (Εκδόσεις Αρωμάτων) είναι εμπνευσμένη από την εταιρεία Les Nouvelles Éditions de Films που δημιούργησε ο πατέρας του για τον θείο του, Louis Malle. Ο ίδιος ορίζει τον ρόλο του ως «εκδότη» αρωμάτων, όπως ένας λογοτεχνικός επιμελητής συνεργάζεται με τους συγγραφείς. Μιλούν την ίδια γλώσσα, μοιράζονται την ίδια τεχνογνωσία και αλληλεπιδρούν σε τεχνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οι αρωματοποιοί με τη σειρά τους εμπιστεύονται το καινοτόμο πνεύμα του για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 

To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-4
©Frederic Malle
4/10
Native Share
To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-5
©Frederic Malle
5/10
Native Share

Ο Jean-Claude Ellena (Bigarade Concentree 2002, L’Eau D’Hiver 2003 και Rose & Cuir 2019) είπε ότι υποκλίνεται στη συνεισφορά του Frédéric Malle στην τέχνη της αρωματοποιίας, η Anne Flipo -της οποίας η δημιουργία για τον οίκο θα κυκλοφορήσει το 2021- αναφέρθηκε στην υπέροχη και πάντα παραγωγική συνεργασία μαζί του, ο Maurice Roucel (Musc Ravageur 2000 και Dans tes Bras 2008) ανέφερε ότι θεωρεί πως κάθε άρωμα του οίκου είναι μια μικρή ιστορία. «Δημιουργούμε ιστορίες και τις αφήνουμε να ανακαλύψουν οι άλλοι», τόνισε. Για τον πιστό συνεργάτη του Malle, Dominique Ropion (Vetiver Extraordinaire 2002, Carnal Flower 2005, Portrait of a Lady 2010 και Promise 2017), «κάθε άρωμα είναι μια συνάντηση», ενώ ο Pierre Bourdon (Iris Poudre 2000, French Lover 2007) μας υπενθύμισε πως ο τρόπος διανομής που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1990 οδήγησε σε μια δραστική αλλαγή στη δημιουργία των αρωμάτων και ότι η ίδρυση του οίκου Editions de Parfums Frederic Malle ήρθε την κατάλληλη στιγμή, αφού επέτρεψε στους αρωματοποιούς να καινοτομήσουν και να οραματιστούν συνθέσεις για τις οποίες θα είναι υπερήφανοι. 

To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-6
©nkubota
6/10
Native Share
To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-7
©nkubota
7/10
Native Share

Στη συζήτηση περί «φυσικού έναντι συνθετικού», όλοι συμφώνησαν πως η σύγχρονη αρωματοποιία χρησιμοποίησε τα επιτεύγματα της χημείας στο τέλος του δέκατου ένατου αιώνα με αποτέλεσμα τα συνθετικά συστατικά να είναι απαραίτητα για την ύπαρξη κάποιων αρωμάτων. Για την Anne Flipo είναι προφανές ότι «το φυσικό έχει τα όριά του», ενώ ο Maurice Roucel παραδέχεται ότι χρειάζεται «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να συνθέσει ένα άρωμα». Ωστόσο, όλοι επισήμαναν πως η οικολογική ευαισθητοποίηση είναι ζωτικής σημασίας και ότι είναι απαραίτητο να βρίσκουμε ανανεώσιμες πηγές όταν χρησιμοποιούνται φυσικά συστατικά.

To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-8
©Frederic Malle
8/10
Native Share

Στην πρώτη μπουτίκ Frédéric Malle που άνοιξε το 2000 στο νούμερο 37 της rue de Grenelle στο Παρίσι, σχεδιασμένη από την αρχιτέκτονα Andrée Putman, η αισθητική και η λειτουργικότητα παντρεύονται με τη αίσθηση ενός εργαστηρίου αρωμάτων. Όλες οι μπουτίκ που ακολούθησαν συνθέτουν μια προσωπική εμπειρία για τον κάθε επισκέπτη, καθώς είναι διακοσμημένες με τα πορτρέτα αρωματοποιών -όπως φιγουράρουν οι φωτογραφίες των συγγραφέων στα βιβλιοπωλεία- ψυγεία στα οποία διατηρούνται στη σωστή θερμοκρασία οι φιάλες των αρωμάτων, χώρους προσωπικών consultation, αλλά και τις διαβόητες «αρωματικές κολώνες». Οι τελευταίες λειτουργούν σαν οσφρητικοί καθρέφτες, επιτρέποντας στον επισκέπτη να βιώσει το «σώμα» ενός αρώματος. Τέλος, τα ίδια τα αρώματα φιλοξενούνται σε ένα πολυτελές μίνιμαλ μπουκάλι που θυμίζει τα εξώφυλλα βιβλίων του διάσημου γαλλικού εκδοτικού οίκου Gallimard και είναι υπογεγραμμένα από τον αρωματοποιό που τα δημιούργησε. 

To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-9
©Frederic Malle
9/10
Native Share

Για την εικοστή της επέτειο, η Editions de Parfums Frederic Malle γιορτάζει τα τριάντα δύο αρώματα της συλλογής της και παρουσιάζει τις συλλεκτικές εκδόσεις τους. Μερικά από τα πιο δημοφιλή, όπως Bigarade Concentrée, Vétiver Extraordinaire, French Lover, Musc Ravageur, Carnal Flower και Portrait of a Lady, παρουσιάζονται ειδικά για την περίσταση σε μπουκάλια των 100ml με κόκκινο καπάκι από βακελίτη –το χαρακτηριστικό χρώμα του οίκου-, επενδυμένα με σχέδια του Patrick Li, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του T Magazine των New York Times. 

To 2020 η Editions de Parfums Frédéric Malle γιορτάζει 20 χρόνια αρωματικής ελευθερίας-10
©Frederic Malle
10/10
Native Share

*Στην Ελλάδα τα αρώματα Editions de Parfums Frederic Malle διατίθενται στα Αttica City Link & Αttica Golden Hall.

MHT