morning-routine-8-απλά-τελετουργικά-για-ευχάριστ-152962

Πρωινό ξύπνημα. Δύο λέξεις, χιλιάδες συναισθήματα. Για πολλούς συνήθεια, για άλλους αναγκαιότητα και για μερικούς βάσανο. Το ξυπνητήρι σηματοδοτεί την αρχή της ημέρας, θέτοντας τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους λεγόμενους «πρωινούς τύπους» και σε αυτούς που προτιμούν να ενεργοποιούνται το βράδυ.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε ωστόσο, θα έχετε σίγουρα βιώσει τη δυσφορία του πρωινού ξυπνήματος μετά από ένα ξενύχτι ή έναν άστατο ύπνο. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η δυσφορία γίνεται καθημερινότητα; Σύμφωνα με τους επιστήμονες μόλις ένα 10% των ανθρώπων σηκώνεται με ενέργεια το πρωί, ένα άλλο 10% δυσφορεί και συνεπώς ξυπνά αργότερα μέσα στη μέρα, ενώ το υπόλοιπο 80% ισορροπεί ανάμεσα στα δύο.

Morning Routine: 8 απλά «τελετουργικά» για ευχάριστο πρωινό ξύπνημα-1
©unsplash
1/5
Native Share

Το κλειδί; Ένα δομημένο πρόγραμμα ύπνου, το οποίο φυσικά θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της καθημερινότητας. Βρείτε εδώ 8 απλά, αλλά σωτήρια «τελετουργικά» για να αποφύγετε την πρωινή αδράνεια και να ξεκινήσετε την ημέρας σας με όρεξη και θετικότητα:

Πρόγραμμα ύπνου

Είναι πολύ πιθανότερο να πετύχουμε την ευεξία στη ζωή μας έχοντας ένα δομημένο πρόγραμμα ύπνου. Πολλοί από εμάς αρκούνται στις 5-7 ώρες ύπνου καθημερινά, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8. Χρειαζόμαστε τον ύπνο, όχι μόνο για λόγους ξεκούρασης, αλλά και για την ανάπλαση των κυττάρων, την απομάκρυνση των τοξινών από το μυαλό και το γέμισμα των μπαταριών για την επόμενη μέρα.

Μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι, βάλτε στο μυαλό σας ότι πρόκειται να κοιμηθείτε, σκεπτόμενοι πράγματα που σας χαλαρώνουν. Κάντε ένα ζεστό αφρόλουτρο, διαβάστε ένα βιβλίο ή διαλογιστείτε. Βάλτε το κινητό σε λειτουργία πτήσης και κοιμηθείτε χωρίς την ενόχληση μηνυμάτων, email και τηλεφώνου. Τέλος, αποφύγετε το πολύ φαγητό κατά τις βραδινές ώρες, καθώς το στομάχι δεν μπορεί να χωνεύσει την τροφή σωστά.

Morning Routine: 8 απλά «τελετουργικά» για ευχάριστο πρωινό ξύπνημα-2
©unsplash
2/5
Native Share

Μην κάνετε snoozing

Μπορεί να μας παραπλανεί, αλλά το snoozing δεν είναι καλός σύμμαχος. Τα λίγα λεπτά ύπνου που κερδίζετε με το πάτημα του κουμπιού ονομάζονται “micro-sleep” και μπλοκάρουν τον εγκέφαλος, δημιουργώντας ατονία.

Morning Routine: 8 απλά «τελετουργικά» για ευχάριστο πρωινό ξύπνημα-3
©unsplash
3/5
Native Share

Ανοίξτε το παράθυρο

Από τη στιγμή που ξυπνάτε το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αφήνετε το φως να μπει στο δωμάτιό σας. Το φυσικό φως θα σας αναζωογονήσει και θα σας γεμίσει ενέργεια.

Πάρτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας

Στερηθείτε μερικά λεπτά ύπνου και αφιερώστε τα σε εσάς, θα κάνει μεγάλη διαφορά στην ψυχοσύνθεσή σας. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, κάντε διαλογισμό, χαλαρώστε στο μπαλκόνι ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί.

Morning Routine: 8 απλά «τελετουργικά» για ευχάριστο πρωινό ξύπνημα-4
©unsplash
4/5
Native Share

Αποφύγετε την οθόνη

Όση ώρα χαλαρώνετε, προσπαθήστε να αποφύγετε την αλληλεπίδραση με το κινητό ή τον υπολογιστή σας – τουλάχιστον για 30 λεπτά από όταν ξυπνήσετε.

Ενυδατωθείτε

Καταναλώστε ένα ποτήρι με νερό και λεμόνι ή σκέτο νερό πριν φάτε κάθε πρωί. Αυτή η υγιεινή συνήθεια βοηθά στην πέψη και στην ενυδάτωση, ενώ θέτει τα θεμέλια για μία μέρα με σωστή κατανάλωση νερού.

Morning Routine: 8 απλά «τελετουργικά» για ευχάριστο πρωινό ξύπνημα-5
©unsplash
5/5
Native Share

Ασκηθείτε

Το να ξεκινήσετε την ημέρα σας με άσκηση, όπως ένα ολιγόλεπτο τέντωμα ή ακόμα καλύτερα με 15 λεπτά χαλαρού περπατήματος στο διπλανό πάρκο θα ενεργοποιήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα σας γεμίσει ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μην πίνετε πολύ καφέ, αρκεστείτε σε έναν

Αντί να καταναλώνετε πολλούς καφέδες με την πρόφαση πως δεν ξυπνάτε αλλιώς, δοκιμάστε να εντάξετε στην πρωινή σας ρουτίνα ένα υγιεινό smoothie με φρούτα και λαχανικά. Ο χυμός θα σας χορτάσει, ενώ είναι πλούσιος σε ίνες και θρεπτικά συστατικά, εξισορροπεί τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα και σας αποτρέπει από το να καταναλώσετε κενές ενεργειακά τροφές αργότερα στη μέρα σας.

Διαβάστε επίσης | Avocado Toast: 5 λαχταριστές συνταγές για υγιεινό πρωινό

MHT