το-αντιφλεγμονώδες-πιάτο-που-τρώνε-οι-357396
©Unsplash

Η αντιφλεγμονώδης σούπα που τρώει για βραδινό μετά τις γιορτές μια διατροφολόγος

Η σύσταση (μέσω Instagram) από την ψυχοδιατροφολόγο Itziar Digón ήλθε την τέλεια στιγμή: πάνω στην ώρα που ήθελα να επιστρέψω στις καλές διατροφικές συνήθειες μετά τις γιορτές. Η ίδια ανέβασε μια ανάρτηση στα Stories με μια εικόνα από διάφορα λαχανικά στον πάγκο της κουζίνας και μια υπέροχη ιδέα για ένα υγιεινό δείπνο μετά από μέρες υπερβολής: μια αντιφλεγμονώδης σούπα με μπαχαρικά «για να κάνει καλό στο μικροβίωμα », σύμφωνα με τα λόγια της.

Όπως επιβεβαίωσε και η ίδια η Digón, αυτή η σούπα ήταν το δείπνο της (και όλης της οικογένειας) μετά τις γιορτές. «Για να το φτιάξω, χρησιμοποίησα σέλινο, μάραθο, πράσο, κόκκινο λάχανο, κολοκυθάκια, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα και μπρόκολο. Σοτάρω τα πάντα πριν τα βάλω σε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτω κουρκουμά και κινόα, αν και μπορεί να παρασκευαστεί και με ρύζι ή νουντλς ρυζιού», εξήγησε. Στην πραγματικότητα, η διατροφολόγος επιβεβαίωσε ότι μπορεί να είναι ένα μόνο πιάτο το βράδυ, επειδή «διατροφικά, αυτή η σούπα είναι πλήρης», αν και μπορείτε να προσθέσετε ακόμη και ένα ψιλοκομμένο βραστό αυγό για να το κάνετε πιο χορταστικό.

Το αντιφλεγμονώδες πιάτο που τρώνε οι διατροφολόγοι μετά τις γιορτές-1
©Unsplash

Γιατί είναι ιδανική επιλογή για δείπνο;

Όπως εξήγησε η διατροφολόγος σε άλλες περιπτώσεις, μια ισορροπημένη μικροχλωρίδα μας βοηθά να αφομοιώσουμε τις τροφές, έχει την ικανότητα να παράγει ορισμένες ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του σώματος και μας προστατεύει από τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων μικροοργανισμών. Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία, είναι απαραίτητο να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως αυτή η σούπα, καθώς έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση αυτής της σούπας στο δείπνο —ή ως πρώτο πιάτο στο μεσημεριανό γεύμα— έχει άλλα οφέλη πέρα ​​από το αυστηρά σωματικό επίπεδο, καθώς οι πιο ήπιες γεύσεις «βοηθούν στην εκ νέου εκπαίδευση του ουρανίσκου και μας επανασυνδέουν με αληθινό φαγητό », σημειώνει. Στην πραγματικότητα, είναι ένας καλός τρόπος να εξασκούμαστε στο να τρώμε προσεκτικά, επιλέγοντας τροφές που μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Το αντιφλεγμονώδες πιάτο που τρώνε οι διατροφολόγοι μετά τις γιορτές-2
©Unsplash

Είναι βιώσιμο και ανακουφιστικό

Αυτή η σούπα, που μπορεί να παρασκευαστεί με τα περισσεύματα λαχανικών που έχετε στο σπίτι (και τα οποία στη συνέχεια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αν αναμειχθούν, για να φτιάξετε πουρέ), έχει δύο άλλα οφέλη: αφενός, είναι βιώσιμη και αποτρέπει τη σπατάλη τροφής και αφετέρου, προσφέρει μια ανακουφιστική αίσθηση, κάτι που είναι κοινό με όλους τους ζεστούς ζωμούς. «Όταν τρώτε μια ζεστή σούπα, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου, δημιουργεί αμέσως μια αίσθηση ευεξίας και άνεσης, κάτι που είναι σημαντικό να αναζητούμε όταν τρώμε», εξηγεί η Digón. Στην πραγματικότητα, μια άλλη εναλλακτική λύση όταν χρειάζεται να καθαρίσετε το σώμα σας είναι να ετοιμάζετε ζωμούς με βάση τις αγκινάρες, το σέλινο και τα ραπανάκια ή τα γογγύλια, το σέλινο, τα πράσα και τα καρότα, τρεις φορές την ημέρα, όπως επισημαίνει ο ειδικός.

Διαβάστε επίσης | 10 τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 με αντιγηραντική δράση

MHT