το-επιδόρπιο-με-υψηλή-περιεκτικότητα-366101
©Getty Images

Ζελέ: το επιδόρπιο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και κολλαγόνο αλλά χαμηλό σε θερμίδες

Υπάρχουν γλυκά, πλούσια, φρέσκα και δελεαστικά, που είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε κολλαγόνο. Ναι, όλα ταυτόχρονα. Και ναι, οι λέξεις «γλυκό» και «χαμηλό σε θερμίδες» μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ίδια πρόταση. Για τι πράγμα μιλάμε; Λοιπόν, μια βοήθεια, το τρώγατε ως παιδιά. Μπορείτε να το βρείτε σε χίλιες και μία γεύσεις και χρώματα, και η παρασκευή του είναι ίσως η πιο απλή από όλες τις συνταγές ζαχαροπλαστικής. Αναφερόμαστε στο ζελέ και τα χίλια και ένα οφέλη που ίσως δεν γνωρίζατε. Η Laura Parada, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “What Moves Us to Eat Like This”, εξηγεί τη μανία: “Η ζελατίνη θεωρούνταν πάντα τροφή για παιδιά ή σερβιριζόταν σε νοσοκομεία, αλλά τώρα, με την έκρηξη της πρωτεΐνης και του κολλαγόνου, αυτό το αρχαίο επιδόρπιο έχει επανεμφανιστεί.” Γιατί ναι, είναι επίσης μια βόμβα κολλαγόνου. Όλα πλεονεκτήματα.

Το επιδόρπιο με υψηλή περιεκτικότητα σε κολλαγόνο και πρωτεΐνη και με λίγες θερμίδες που έχει πολλά οφέλη για την υγεία-1
©Unsplash

Τι είναι όμως η ζελατίνη;

“Η ζελατίνη είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από ζωικό κολλαγόνο. Ορίζεται ως η φυσική πρωτεΐνη που λαμβάνεται μέσω μερικής υδρόλυσης κολλαγόνου που παράγεται από οστά, δέρμα, τένοντες και χόνδρους ζώων”, εξηγεί η ειδικός, συνεχίζοντας: “Είναι μια ημιστερεά, άχρωμη, ημιδιαφανής και σχεδόν άγευστη ουσία, πολύ εύπεπτη. Και παρόλο που αποτελείται από 85% – 90% πρωτεΐνη, η θρεπτική της αξία είναι ελλιπής, καθώς είναι ελλιπής σε ορισμένα απαραίτητα αμινοξέα όπως βαλίνη, τυροσίνη και τρυπτοφάνη.” Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση ζελατίνης για δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα δεν είναι αρκετή. Δεν είναι υποκατάστατο, απλώς μια υγιεινή και πλούσια σε πρωτεΐνες επιλογή για να κλείσουμε τα γεύματά μας με μια γλυκιά πινελιά.

«Βρίσκουμε επίσης φυτική ζελατίνη που λαμβάνεται από φύκια όπως το άγαρ-άγαρ, κατάλληλη για όσους ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς ζωικά προϊόντα», προσθέτει η Parada ως vegan λύση. Επιπλέον, το άγαρ-άγαρ, αν και με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, θεωρείται πιο υγιεινό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες, η οποία βελτιώνει την εντερική διέλευση και τελικά το κάνει πιο χορταστικό. Και σαν να μην έφταναν αυτά, αυτή η ζελατίνη είναι επίσης πηγή μετάλλων όπως ιώδιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο. Ένα κοκτέιλ τόσο ορεκτικό όσο και υγιεινό.

Αυξάνει η κατανάλωση ζελατίνης την παραγωγή κολλαγόνου;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι, όπως εξηγεί η Parada. «Η ζελατίνη στη φυσική, ανόθευτη μορφή της είναι ιδανική για δίαιτες απώλειας βάρους λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε θερμίδες, της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό (που σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι) και της εύκολης πέψης. Και ναι, η καθημερινή κατανάλωση ζελατίνης θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα επειδή είναι πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και, επιπλέον, κολλαγόνο, επομένως μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία των αρθρώσεων και του δέρματος.»

Ωστόσο, η διατροφολόγος τονίζει ένα βασικό σημείο: «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτά τα οφέλη δεν ισχύουν για τις εμπορικές ζελατίνες με γεύση, οι οποίες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ραφιναρισμένων σακχάρων, προσθέτων, γλυκαντικών και τεχνητών χρωμάτων. Υπάρχουν μάρκες που δεν περιέχουν καν ζελατίνη και έχουν ως βάση το νερό και περιέχουν σταθεροποιητές όπως καραγενάνη και κόμμι γοφρίνης (μεταξύ άλλων), εκτός από τεχνητά γλυκαντικά και επιβλαβή πρόσθετα». Συμπέρασμα: επειδή αυτό το επιδόρπιο είναι τόσο εύκολο στην παρασκευή, είναι καλύτερο να το φτιάχνουμε στο σπίτι και να το διατηρούμε στο ψυγείο για όταν νιώθουμε την ανάγκη για ένα σνακ ή για να ικανοποιήσουμε μια λιγούρα ανάμεσα στα γεύματα χωρίς να αμαρτάνουμε.

Τι είναι, λοιπόν, η πιο υγιεινή ζελατίνη;

«Φύλλο ζελατίνης, η οποία περιέχει μόνο ζελατίνη από διάφορες πηγές. Η έτοιμη ζελατίνη που παίρνουμε στο σούπερ μάρκετ μπορεί να περιέχει σάκχαρα, γλυκαντικά και τεχνητά πρόσθετα». Για αυτόν τον λόγο, ο ειδικός συνιστά, είναι καλύτερο να αγοράζετε ζελατίνη σε φύλλο ή άγαρ-άγαρ και να ετοιμάζετε υγιεινά επιδόρπια στο σπίτι, χρησιμοποιώντας επίσης θρεπτικά συστατικά με φυσικούς χυμούς φρούτων, γάλα, ψιλοκομμένα φρούτα, σπόρους chia, καρύδα, κεφίρ και φυσικό κακάο. Οι συνδυασμοί είναι τόσοι πολλοί και ποικίλοι όσο μπορεί να φανταστεί κανείς και κανένας από αυτούς δεν είναι κακή επιλογή. Ποιος θα φανταζόταν ότι το σνακ των παιδικών μας χρόνων θα ήταν, τόσα χρόνια αργότερα, το πιο επιθυμητό και ωφέλιμο επιδόρπιο του καλοκαιριού;

Διαβάστε επίσης | Μicro skirt: 3 συνδυασμοί για να φορέσετε την πιο κοντή φούστα του καλοκαιριού

MHT