Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πάντα μια απόλαυση, αλλά τα οφέλη για την υγεία και την ομορφιά που μας χαρίζουν τα σμέουρα, είναι ένα πραγματικό δώρο. Όχι μόνο είναι υπέροχα αλλά και γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για την ευημερία μας. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί στην υγεία θεωρούν τα σμέουρα μια διατροφική δύναμη – μόνο ένα φλιτζάνι κόκκινα σμέουρα περιέχει το εκπληκτικό 54% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C, 41% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου και 8 γραμμάρια φυτικών ινών – όλα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της ζωτικότητας του σώματος, του μυαλού, του δέρματος, των μαλλιών και πολλά άλλα.

Σμέουρα: Το καλοκαιρινό φρούτο
Τα σμέουρα συχνά αναπτύσσονται άγρια στα δάση και συλλέγονται καλύτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, όταν ωριμάζουν σε υπέροχες αποχρώσεις του βυσσινί, του χρυσού, του μοβ ή του μαύρου – ανάλογα με την ποικιλία, φυσικά.
Τα οφέλη ομορφιάς των σμέουρων
Όπως αναφέρθηκε, τα σμέουρα έχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες για το σώμα μας μέσα και έξω. Έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C – έναν γνωστό παράγοντα δημιουργίας κολλαγόνου – και επίσης περιέχουν βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ και αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την καρδιά (και για τα μαλλιά!) καθώς και μετάλλων όπως κάλιο, χαλκός, σίδηρο και μαγγάνιο. Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε, το κάλιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της καρδιάς, ενώ το μαγγάνιο βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Έχουν επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες – κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την προστασία από τα σημάδια γήρανσης καθώς και για την προστασία από μια σειρά από ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και ο καρκίνος. Όπως επισημαίνει ο γιατρός Andrew Weil, τα σμέουρα «περιέχουν ελλαγιταννίνες, φυσικές ενώσεις που προστατεύουν την υγεία που φαίνεται να έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση, έχουν 50% περισσότερες αντιοξειδωτικές δυνατότητες από τις φράουλες και συγκαταλέγονται στις καλύτερες αντιοξειδωτικές πηγές του American Journal of Clinical Nutrition».
Τα σμέουρα περιέχουν επίσης κετόνες – ένα είδος φαινολικής ένωσης – που μπορεί να διεγείρουν το σώμα να κάψει λίπος και ακόμη και να αυξήσει την ανάπτυξη των μαλλιών, αν και τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση κετονών βατόμουρου είναι ακόμα κάπως περιορισμένα. Ανεξάρτητα από αυτό, τα αποδεδειγμένα οφέλη των σμέουρων για την υγεία εξακολουθούν να είναι αρκετά εντυπωσιακά – τόσο πολύ που αξίζει να τα τρώτε όλο το χρόνο, ακόμα κι αν πρέπει να τα αγοράσετε κατεψυγμένα το χειμώνα. Προσπαθήστε να τα αγοράσετε βιολογικά αν μπορείτε. Τα περισσότερα συμβατικά μούρα επεξεργάζονται με πολλά φυτοφάρμακα.

Οι ιδιότητες των σμέουρων για την υγεία
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, υποστηρίζουν την πέψη και την υγεία του εντέρου ενώ αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.
Η περιεκτικότητά τους σε κετόνες μπορεί να υποστηρίξει την καύση του λίπους.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, επιβραδύνουν τη γήρανση και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.
Εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει την υγεία του δέρματος και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
Έχουν αξιοσημείωτες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, μπορεί να έχουν ακόμη και αντικαρκινική δράση.
Το κάλιο, οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες κάνουν τα σμέουρα συμμάχους της καρδιαγγειακής υγείας, υποστηρίζοντας τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων των σμέουρων
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι για να φάτε τα σμέουρα, εκτός από μόνα τους – αν και είναι υπέροχα και με αυτόν τον τρόπο. Προσθέστε τα στο γιαούρτι με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι Manuka ή χρησιμοποιήστε τα ως επικάλυψη για τηγανίτες, βρώμη, βάφλες ή τοστ με φυστικοβούτυρο. Πασπαλίστε τα σε σαλάτες για μια απροσδόκητη έκρηξη γλυκιάς γεύσης ή ψήστε τα σε κέικ, μάφιν, μπισκότα και τάρτες. Και μην ξεχνάτε ούτε τα αποξηραμένα σμέουρα – εφόσον δεν είναι γεμάτα με πρόσθετη ζάχαρη, αποτελούν ένα χορταστικό και υγιεινό σνακ.

Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε τα φύλλα βατόμουρου, τα οποία περιέχουν ασβέστιο, κάλιο και αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα βατόμουρου χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη δημιουργία αφεψήματος ή τσαγιού που μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο και είναι ιδιαίτερα γνωστά ως θεραπεία για την ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου, την ενίσχυση της παροχής γάλακτος κατά τη διάρκεια του θηλασμού και ακόμη και την πρόκληση τοκετού – αν και δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν οποιονδήποτε από αυτούς τους ισχυρισμούς.
Αξίζει επίσης να αναφερθούν τα οφέλη του ξυδιού βατόμουρου για το δέρμα και τα μαλλιά. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το όξινο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ξύδι βατόμουρου για να δώσουν λάμψη στα μαλλιά τους ή ως τονωτικό για την απολέπιση του δέρματος και την καταπολέμηση της ακμής. (Φυσικά, μπορείτε επίσης να φάτε το ξύδι βατόμουρου χρησιμοποιώντας το για να φτιάξετε ένα νόστιμο ντρέσινγκ σαλάτας.)
Αντενδείξεις των σμέουρων
Τα σμέουρα δεν έχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις – εκτός αν είστε αλλεργικοί σε αυτά. Ωστόσο, περιέχουν οξαλικά, τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά σε άτομα με προδιάθεση, επομένως ίσως είναι καλύτερο να τα αποφύγετε εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά ή επιρρεπείς σε πέτρες στα νεφρά.
Τα φύλλα βατόμουρου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να αλληλεπιδράσουν με την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιπηκτικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Η κατανάλωση φύλλων βατόμουρου επίσης δεν συνιστάται για έγκυες γυναίκες καθώς θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης πρόωρων συσπάσεων. Θυμηθείτε, είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία πάροχο υγειονομικής περίθαλψης όταν αναζητάτε ιατρική συμβουλή
Διαβάστε επίσης | 10 τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 με αντιγηραντική δράση