Τρώγοντας με υπερβολική ντοπαμίνη και άλλα λάθη που εμποδίζουν την απώλεια βάρους
Όσον αφορά την απώλεια βάρους ή τη διατήρησή του, πιστεύουμε ότι η δαιμονοποίηση ορισμένων τροφών και η προτεραιοποίηση άλλων θα μας οδηγήσει στην επιτυχία. Αλλά κάνουμε λάθος. Η απώλεια βάρους προέρχεται από έναν συνδυασμό επιλογών όπως η ισορροπημένη διατροφή και οι καλές συνήθειες. Οι περιοριστικές δίαιτες σίγουρα δεν είναι η λύση. Η διατροφολόγος Melyssa Chang μίλησε εκτενώς για όλα αυτά στην ομιλία της “Appetite and Metabolism: How to Keep Your Metabolism Active Through Food”, που διοργανώθηκε κατά τη διάρκεια του Βοτανικού Εργαστηρίου της εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής IVB Wellness Lab. Η ειδικός υποστηρίζει την ανάγκη να τρώμε χωρίς ενοχές και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα σημάδια που στέλνει το σώμα.
«Η όρεξη είναι ένα ρυθμιστικό εργαλείο που μας βοηθά να γνωρίζουμε πότε και πώς μπορούμε να φάμε», εξηγεί η Chang, η οποία επιμένει ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μας εμποδίζουν να έχουμε έναν υγιή και ενεργό μεταβολισμό είναι το να τρώμε ενώ εκκρίνουμε ντοπαμίνη. Δηλαδή, το να κοιτάμε τα τηλέφωνά μας ή την τηλεόραση, κάτι που μας εμποδίζει να αντιληφθούμε τα σήματα κορεσμού και μπορεί επομένως να μας οδηγήσει σε υπερφαγία ενώ είμαστε πραγματικά χορτάτοι. «Η σύνδεση και η ξεκούραση είναι το κλειδί». «Πρόκειται για την αποφυγή περισπασμών κατά το φαγητό, ώστε να μας καθοδηγούν η πείνα και ο κορεσμός», επισημαίνει. Και απαριθμεί άλλα λάθη που μας εμποδίζουν να έχουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό:

Ο κανόνας του άδειου πιάτου
Υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που μαθαίνουμε από την παιδική ηλικία, όπως το να πρέπει να τρώμε τα πάντα στο πιάτο μας. Η Chang το αποκαλεί αυτό «λέσχη του άδειου πιάτου» και είναι μια συνήθεια που μας κάνει να τρώμε αυτόματα και να αγνοούμε τα σημάδια κορεσμού που αναφέραμε νωρίτερα.
Περιοριστικές δίαιτες
Δεν είναι καλή ιδέα για διάφορους λόγους, σύμφωνα με τον ειδικό. Αφενός, μειώνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (την ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας όταν αναπνέει, κοιμάται, μιλάει κ.λπ.) και μπορούν να οδηγήσουν σε εμμονή με ορισμένα τρόφιμα (τα απαγορευμένα τρόφιμα κυρίως). Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το 90% των ανθρώπων που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες καταλήγουν να ανακτούν το χαμένο βάρος μέσα σε 2 έως 5 χρόνια, εκτός από το ότι έχουν 35% υψηλότερο κίνδυνο υπερφαγίας. Η εξήγηση είναι πολύ απλή. «Όταν ακολουθείτε περιοριστικές δίαιτες, ο μεταβολισμός σας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού». Δηλαδή, επειδή το σώμα σας δεν γνωρίζει αν πρόκειται για εκούσια ή ακούσια πείνα, αρχίζει να συσσωρεύει σωματικό λίπος και να διασπά τη μυϊκή μάζα. Και μετά από 60 ημέρες, είναι πιο δύσκολο να βγείτε από αυτή την κατάσταση.
Μην προσθέτετε βιταμίνη S στα πιάτα σας
Είναι η βιταμίνη της ικανοποίησης και, παρόλο που αυτή η βιταμίνη δεν υπάρχει ως τέτοια, είναι ο τρόπος της Chang να αναφερθεί στην ανάγκη να προσθέσει κανείς λίγη απόλαυση στο πιάτο. Για παράδειγμα, αν φτιάξετε μια σαλάτα με την οποία δεν είστε ευχαριστημένοι, το να προσθέτετε μια σάλτσα για έξτρα γεύση αυξάνει αυτόματα τις θερμίδες.

Τρώτε λίγα λιπαρά
Τα λιπαρά έχουν δαιμονοποιηθεί εδώ και καιρό και η τρέχουσα μανία για πρωτεΐνες μας οδηγεί, σύμφωνα με τον ειδικό, να τρώμε έως και 35% περισσότερη πρωτεΐνη από ό,τι χρειαζόμαστε, εις βάρος της κατανάλωσης λιπαρών και υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης. Και τα δύο μακροθρεπτικά συστατικά είναι επίσης απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, τα υγιή λιπαρά βοηθούν στην ορμονική δραστηριότητα και στην απορρόφηση βιταμινών και άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη D.
Κατανάλωση πολύ λίγων οσπρίων και πάρα πολλών αυγών
Τα αυγά είναι μια πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας και μπορούν να καταναλωθούν καθημερινά, αλλά η Melissa Chang επισημαίνει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση αυγών, χάνουμε άλλες πρωτεΐνες που είναι επίσης απαραίτητες, όπως οι φυτικές πρωτεΐνες από όσπρια. Στην πραγματικότητα, η Chang συνιστά να τρώμε όσπρια τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης | 5 κουρέματα για να αλλάξετε στυλ πριν το καλοκαίρι