πόσα-λεπτά-πρέπει-να-διαρκεί-το-μπάνιο-323705
©Unsplash

Μαγνήσιο και ασβέστιο: Πώς απορροφώνται από το δέρμα κατά τη διάρκεια του μπάνιου

«Η θάλασσα είναι υγεία» ήταν το μάντρα που μου επαναλάμβανε η μητέρα μου κάθε καλοκαίρι στην παιδική μου ηλικία για να με κάνει να κολυμπήσω (πολύ) στην παραλία, ειδικά σε εκείνα τα προεφηβικά χρόνια που ξαπλώνεις κάτω από την ομπρέλα (στην εποχή μου με ένα walkman, τώρα με κινητό τηλέφωνο). Αυτή είχε δίκιο. Και παρόλο που η δήλωσή της βασίστηκε σε μια δημοφιλή πεποίθηση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, οι αρχές της θαλασσοθεραπείας αφορούν ακριβώς αυτό. «Η φύση του πλάσματος του αίματος δείχνει τη θαλάσσια καταγωγή μας. Η χημική ανάλυση δείχνει ότι τα ίδια άλατα (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο…) βρίσκονται σε ίσες αναλογίες στο θαλασσινό νερό και στο πλάσμα του αίματος των ανθρώπων», εξηγεί η ομάδα των θεραπευτών στο σπα θαλασσοθεραπείας στο Marbella Club Hotel.

Πόσα λεπτά πρέπει να διαρκεί το μπάνιο;

Για να απορροφηθούν όμως τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που έχουν τα αλμυρά νερά της θάλασσας, δεν αρκεί μια αναζωογονητική βουτιά εξπρές. Η διαδικασία απορρόφησης μέσω του δέρματος απαιτεί να παραμείνετε στη θάλασσα για 12 λεπτά. Είναι μια διαδικασία που ονομάζεται ώσμωση. «Το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Εξ ου και η ανάγκη για εξωτερική συνεισφορά μέσω της κατάποσή τους σε τροφές και ποτά ή με την απορρόφησή τους από το δέρμα. Η θαλασσοθεραπεία εξισορροπεί το σώμα λόγω μιας διαδικασίας που συμβαίνει φυσικά σε όλα τα ζωντανά κύτταρα, γνωστή ως ωσμωτική απορρόφηση.

Μέσα από αυτό, η ροή του νερού περνά με διάχυση, και μέσα από μια ημιπερατή μεμβράνη, από περιοχές όπου το νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερη καθαρότητα και χαμηλή συγκέντρωση αλάτων, σε περιοχές όπου η συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη. Αυτό επιτρέπει στα δύο μέσα να εξισορροπούν το ένα το άλλο, οδηγώντας σε πολλά οφέλη για την υγεία», εξηγούν οι θεραπευτές σπα, οι οποίοι προτείνουν επίσης την παράταση του χρόνου του μπάνιου έως και 18-20 λεπτά.

Πόσα λεπτά πρέπει να διαρκεί το μπάνιο στη θάλασσα για την απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου-1
©Unsplash

Τα οφέλη του μαγνησίου από το θαλασσινό νερό

Έχουμε μιλήσει πολύ για το μαγνήσιο (και τη διαδεδομένη έλλειψή του που έχουμε αυτή τη στιγμή), ειδικά για τα οφέλη που έχει σε μυϊκό επίπεδο, για τη ρύθμιση του ύπνου και ως συμπαράγοντα για το 80% των λειτουργιών του σώματός μας που σχετίζονται με το μεταβολισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των θαλάσσιων λουτρών και εφόσον η απορρόφηση γίνεται μέσω του θύλακα της τρίχας, όπως διευκρινίζει η φαρμακοποιός Marta Masi, υπάρχουν πολλά οφέλη για το δέρμα. “Συμβάλλει στην προστασία της λειτουργίας του φραγμού και έχει αντιοξειδωτική δράση για την προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, βοηθά στον πόνο των μυών και των αρθρώσεων, προάγει τη χαλάρωση των μυών και βελτιώνει την ξεκούραση. Τα λουτρά με αλάτι χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την αντιμετώπιση παθολογιών του δέρματος», εξηγεί η ειδικός.

Πόσα λεπτά πρέπει να διαρκεί το μπάνιο στη θάλασσα για την απορρόφηση μαγνησίου και ασβεστίου-2
©Unsplash

Άλλα οφέλη του μπάνιου στη θάλασσα

Για να συμβεί η όσμωση που λέγαμε νωρίτερα είναι απαραίτητη μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, όπως εξηγεί το Marbella Club. «Για να πραγματοποιηθεί η ωσμωτική απορρόφηση και για να διεισδύσουν στο δέρμα οι ουσίες που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, απαιτείται θερμοκρασία μεταξύ 35 και 37 βαθμών. Αυτή είναι η ίδια με τη θερμοκρασία του σώματος, επομένως η διαδικασία λαμβάνει χώρα φυσικά», εξηγούν. Ωστόσο, τα λουτρά με κρύο νερό έχουν και άλλα οφέλη, όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, λέει ο Masi. Και πάντα, πάντα, πάντα, «το μπάνιο στη θάλασσα έχει οφέλη τόσο ψυχικά όσο και σωματικά . Μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μας κάνει να νιώθουμε καλά και ως αποτέλεσμα θα βελτιώσει τη διάθεσή μας», καταλήγει η Masi.

Διαβάστε επίσης | Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ένα φιλί; Τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα σύμφωνα με την επιστήμη

MHT