πόση-ώρα-πρέπει-να-διαρκεί-ένα-φιλί-του-322498
©Negin Mirsalehi/Instagram

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ένα φιλί;

«Συνειδητοποιώ ότι και μόνο που δίνω ένα φιλί στον άντρα μου μπορεί να αλλάξει εντελώς την τροχιά των σκέψεών μου εκείνη τη στιγμή», λέει η Nina Westbrook, σύμβουλος γάμου και σύζυγος του αστέρα του NBA, Russell Westbrook. «Σας επιτρέπει να ξεφύγετε από τη ρουτίνα σας, ενώ σας βοηθά να ενισχύσετε τα θετικά συναισθήματα προς τον σύντροφό σας». Ιδρύτρια της πλατφόρμας ευεξίας Bene by Nina και παρουσιάστρια του podcast σχέσεων Do Tell, η Westbrook είναι σταθερή στον λεγόμενο «κανόνα του φιλιού των 6 δευτερολέπτων», μια τελετουργία που, όσο επιπόλαιο κι αν ακούγεται το όνομά της, βασίζεται σε δεκαετίες επιστημονικής έρευνας σχετικά με τη δυναμική των σχέσεων μέσα σε ζευγάρια που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Gottman στο Σιάτλ από τους John και Julie Gottman.

Ποιος είναι ο κανόνας του φιλιού των 6 δευτερολέπτων και πώς λειτουργεί

Ο κανόνας του φιλιού των 6 δευτερολέπτων είναι ένας τρόπος για να καλλιεργήσετε τη συναισθηματική και σωματική οικειότητα μέσα σε μια σχέση. Γιατί 6 δευτερόλεπτα; Σύμφωνα με τους Gottmans, είναι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να απελευθερώσει ωκυτοκίνη, τη λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης», που παράγεται στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεση, προκαλεί αίσθημα ευεξίας, προάγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και μειώνει το άγχος, το στρες και τον πόνο. «Μόλις απελευθερωθεί η ωκυτοκίνη, δημιουργούνται οι συνθήκες για μια αίσθηση ψυχολογικής ασφάλειας, σύνδεσης και δεσμού», εξηγεί ο Dr. John Gottman. Αυτή η ορμόνη, μάλιστα, βοηθά στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των συντρόφων, μειώνοντας το άγχος και αυξάνοντας την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι η απλή πράξη του φιλιού με αργό αλλά παρατεταμένο τρόπο υποδηλώνει πρόθεση και παράγει επίγνωση, προάγοντας μια βαθύτερη σύνδεση με το άλλο άτομο. Επομένως, αυτό το φαινομενικά απλό τελετουργικό περιέχει ένα βαθύ νόημα και μπορεί να αποφέρει συγκεκριμένα οφέλη στην υγεία μιας σχέσης.

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ένα φιλί; Τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα σύμφωνα με την επιστήμη-1
©Unsplash

Ένα εξαιρετικό αντίδοτο κατά του στρες

Η Westbrook αναγνωρίζει τα οφέλη της οικειότητας όχι μόνο για το ζευγάρι, αλλά και για την υγεία και την ευημερία γενικότερα: «Με τη λήψη ενεργειών που οδηγούν στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης, είναι δυνατό να αυξηθεί φυσικά το αίσθημα ευτυχίας στην καθημερινή ζωή και συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται η εγγύτητα σε οποιοδήποτε στάδιο μιας σχέσης», λέει. Η μείωση του παράγοντα στρες πρέπει στη συνέχεια να εξεταστεί: «Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το φιλί μπορεί να προάγει τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, μιας ορμόνης που παράγεται από τα επινεφρίδια κοινώς γνωστή ως «ορμόνη του στρες», εξηγεί η Westbrook. «Όταν ο υπερκορτιζολισμός είναι χρόνιος, δημιουργείται άγχος. Το φιλί βοηθά στη μείωση της έκκρισης αυτής της ορμόνης και, κατά συνέπεια, στα επίπεδα του στρες».

Λειτουργεί για όλα τα ζευγάρια

Αν και τείνει να συνδέεται με νέες σχέσεις και όχι με μακροχρόνιες, το φιλί είναι πάντα μια ευλογία σε μια σχέση, όπως η ίδια η Westbrook ανακάλυψε μέσω του γάμου και της μητρότητας: «Η προσωπική μου γλώσσα αγάπης στην πραγματικότητα δεν είναι φυσική», εξηγεί. «Στην αρχή, δεν ένιωθα την ανάγκη για άγγιγμα, οπότε έπρεπε να εισάγω συνειδητά αυτό το φυσικό στοιχείο στη σχέση μου. Αυτό άλλαξε αφού έκανα παιδιά. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγεις να έχεις ένα μωρό σωματικά πάνω σου όλη την ώρα, και κατέληξα να αναπτύξω μια φυσική συνήθεια να αγγίζω. Όσον αφορά τον άντρα μου και εμένα, το φιλί είναι σίγουρα μέρος των καθημερινών μας τελετουργιών».

Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ένα φιλί; Τουλάχιστον 6 δευτερόλεπτα σύμφωνα με την επιστήμη-2
©Unsplash

Όχι μόνο στην οικιακή οικειότητα

Πρέπει όμως το τελετουργικό του παρατεταμένου φιλιού να περιορίζεται αποκλειστικά στην οικιακή οικειότητα; Από αυτή την άποψη, η Westbrook επισημαίνει ότι η πολιτιστική μας ανταπόκριση στις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής εξελίσσεται συνεχώς. Αναφέρει ένα άρθρο με τίτλο The Habit of Kissing, που δημοσιεύτηκε στο Hall Journal of Health πριν από έναν αιώνα, το 1888, το οποίο αναφέρει: «Το φιλί είναι εκτός μόδας. Σήμερα κανείς δεν το κάνει, εκτός από εραστές, μικρά παιδιά και δασκάλους.” Το ίδιο άρθρο αναφέρει ότι “στην κοινωνία, μια γυναίκα δεν φιλιέται παρά μόνο δύο φορές τη σεζόν” και ότι “οι παντρεμένες γυναίκες εξαρτώνται περισσότερο από τα φιλιά από τις ανύπαντρες.” Η Westbrook εξηγεί ότι, ακόμη και σήμερα, η αντίδραση στις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την κουλτούρα και, από αυτή την άποψη, υπενθυμίζει τη σκανδαλώδη αντίδραση ορισμένων Αμερικανών τουριστών στη θέα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που ανταλλάσσει ρομαντικά φιλιά στο Μουσείου του Λούβρου. «Σε μερικούς ανθρώπους αρέσουν οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής, μερικοί τις θεωρούν ταμπού», λέει η Westbrook. “Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς νιώθουμε και αν μας βοηθά να δραπετεύσουμε από το στρες. Προσωπικά, δεν έχω κανένα πρόβλημα να φιλήσω τον σύζυγό μου δημόσια, αν η ψυχική μου ευημερία το απαιτεί», συνεχίζει.

Μικρές χειρονομίες με μεγάλο αντίκτυπο

Η Westbrook τονίζει τη σημασία των μικρών, καθημερινών ενεργειών για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας: «Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε τα θέματα ψυχικής υγείας ως σπάνιες ψυχιατρικές καταστάσεις, αντί να τα βλέπουμε ως κάτι που έχει να κάνει με τις καθημερινές εμπειρίες του τρόπου ζωής μας», λέει. «Το να κάνεις μικρά πράγματα, όπως το να δίνεις στον σύντροφό σου ένα φιλί έξι δευτερολέπτων με κάθε ευκαιρία που έχεις, μπορεί να έχει μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική σου ευεξία από όσο νομίζεις». Και καταλήγει: «Προσωπικά σκοπεύω να εξασκώ τον κανόνα του φιλιού των έξι δευτερολέπτων όσο πιο συχνά γίνεται. Και ενθαρρύνω όλους να κάνουν το ίδιο».

View this post on Instagram

A post shared by Leonie Hanne (@leoniehanne)

7 Οφέλη του φιλιού για την υγεία και τις σχέσεις

Μειώνει το άγχος

Το φιλί των 6 δευτερολέπτων λειτουργεί ως ισχυρό αντίδοτο στο στρες. Μέσα από αυτή τη χειρονομία, τα μέλη του ζευγαριού μπορούν να χαλαρώσουν, να ανακτήσουν την επαφή με το σώμα τους και με τον σύντροφό τους και να απομακρυνθούν από τις ανησυχίες της καθημερινότητας.

Ανανεώνει την οικειότητα

Όταν μια σχέση έχει διαρκέσει πολύ, υπάρχει ο κίνδυνος η οικειότητα να παραμεληθεί ή να θεωρηθεί δεδομένη. Το φιλί των 6 δευτερολέπτων είναι ένας τρόπος για να ανανεώσετε και να ενισχύσετε την οικειότητα ενός ζευγαριού, επιβεβαιώνοντας την έλξη και τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των συντρόφων.

Είναι ένα τελετουργικό σύνδεσης

Η δημιουργία μιας συγκεκριμένης στιγμής κατά τη διάρκεια της ημέρας για να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας, έστω και για μόλις 6 δευτερόλεπτα, συμβάλλει στην ενίσχυση του δεσμού.

Η σωματική επαφή

Το σωματικό άγγιγμα, σε αυτήν την περίπτωση το φιλί, είναι ένας ισχυρός τρόπος έκφρασης στοργής, οικειότητας και υποστήριξης.

Είναι μια προσφορά σύνδεσης

Όταν φιλάμε τον σύντροφό μας είναι σαν να του δίνουμε ένα χέρι. Δείχνουμε ότι νοιαζόμαστε για τον άλλον και ότι παίζουμε ενεργό ρόλο στη σχέση. Αυτό βοηθά στη δημιουργία κλίματος αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης.

Δημιουργεί εκτίμηση στο ζευγάρι

Το να καλωσορίζετε και να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα που κάνει ο σύντροφός σας σε καθημερινή βάση, βοηθά στη δημιουργία κλίματος ευγνωμοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. Αυτό ενισχύει τον δεσμό και αυξάνει την ευτυχία μέσα στο ζευγάρι.

Ενισχύει τον συναισθηματικό τραπεζικό λογαριασμό του ζευγαριού

Όπως κάθε θετική αλληλεπίδραση με τον σύντροφό σας, ένα φιλί ισοδυναμεί με κατάθεση στον «συναισθηματικό τραπεζικό λογαριασμό» του ζευγαριού. Αντίθετα, κάθε αρνητική αλληλεπίδραση (μια κριτική, μια προσβολή, μια απόρριψη) ισοδυναμεί με μια ανάληψη. Η ύπαρξη ενός «ενεργού» συναισθηματικού τραπεζικού λογαριασμού είναι απαραίτητη για την υγεία της σχέσης.

Διαβάστε επίσης | Πίνω τζίντζερ κάθε πρωί και αυτά είναι τα οφέλη

MHT