τοξική-σχέση-πώς-να-αναγνωρίσετε-τα-ση-252922
©Unsplash

Τοξική σχέση, τα σημάδια για να την αναγνωρίσετε και πώς να βγείτε από αυτήν

Μερικές φορές μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι μια σχέση που βιώνουμε, είτε είναι σχέση αγάπης, φιλίας ή ακόμα και στη δουλειά, από ειδυλλιακή όπως φαινόταν πως είναι στην αρχή, με τον καιρό να βλέπουμε ότι έχει πάρει άλλο δρόμο. Μπορεί να υπάρχουν συμπεριφορές άλλων που δεν μας αρέσουν, καταστάσεις που μας πληγώνουν και πράγματα που μας κάνουν να πιστεύουμε σταδιακά ότι ζούμε μια ανθυγιεινή σχέση, η οποία δεν μας κάνει καλό.

Για να καταλάβουμε αν αυτό το συναίσθημα ανταποκρίνεται πραγματικά σε μια τοξική σχέση στην οποία βρισκόμαστε, υπάρχουν κάποια σημάδια, δηλαδή συμπεριφορές και καταστάσεις που αποκαλύπτουν το αν είναι πραγματικά ανθυγιεινή μια σχέση.

Τοξική σχέση: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια στην προσωπική και επαγγελματική ζωή-1
©Unsplash

Αλλά ακόμη και πριν καταλάβουμε τα χαρακτηριστικά μιας τοξικής σχέσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια στοιχεία πρέπει να έχει μια σχέση για να οριστεί ως υγιής. Έτσι, ρωτήσαμε την Dr. Mary Manarin, ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια, υπνολόγο και θεραπεύτρια EMDR.

Υγιείς σχέσεις, χαρακτηριστικά

«Για να οριστεί ως υγιής, μια σχέση πρέπει να έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: οι άνθρωποι πρέπει να έχουν αμοιβαία εκτίμηση, τόσο σε συναισθηματικό, φιλικό και εργασιακό επίπεδο. Όταν υπάρχει αντιπαράθεση, να υπάρχει και η δέσμευση για βελτίωση, όπως στην περίπτωση της σχέσης ενός ζευγαριού, ή μια αντιπαράθεση σε εργασιακό επίπεδο. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο, τόσο ως ζευγάρι, αλλά και ατομικά μέσα στη σχέση. Ακόμη και η κριτική πρέπει να είναι εποικοδομητική για τη συμπεριφορά, όχι καταστροφική για το άτομο. Σε μια υγιή σχέση ζευγαριού ο ένας είναι με τον άλλον γιατί έχει την επιθυμία να το κάνει και όχι από ανάγκη. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη δική του ευτυχία και γιατί αγαπάει ο ένας τον άλλον, δεν είναι ευτυχισμένος επειδή ο άλλος είναι εκεί», εξηγεί η Dr.Mary Manarin.

Τοξική σχέση: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια στην προσωπική και επαγγελματική ζωή-2
©Unsplash

Τοξική σχέση, πώς να την αναγνωρίσετε

«Μια ανθυγιεινή σχέση χαρακτηρίζεται από ορισμένες συμπεριφορές σχετικά με ψέματα, έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης, πτυχές που σχετίζονται με φθόνο, κριτική, καταστροφικές κρίσεις στο ζευγάρι, στη φιλία ή στη δουλειά, που στοχεύουν να καταστρέψουν το άτομο τόσο άμεσα όσο και πισώπλατα. Μια σχέση είναι ανθυγιεινή όταν ο άλλος δεν αναγνωρίζει τα λάθη του, δεν νοιάζεται για το τι κάνει ο διπλανός του, δεν ζητά ποτέ συγγνώμη, αλλά αντίθετα έχει την τάση να εξαπατά και να κατηγορεί συνέχεια τον άλλον», συνεχίζει η Dr.Manarin.

Τοξική σχέση, συμπτώματα και ενδείξεις κινδύνου

Για να καταλάβετε αν είστε σε τοξική σχέση ή όχι, πρέπει να ξεκινήσετε από τον εαυτό σας.« Είναι σημαντικό να ακούμε ο ένας τον άλλον, να αναρωτιόμαστε πώς νιώθουμε σε αυτή τη σχέση και να κάνουμε στον εαυτό μας μια σειρά από ερωτήσεις: «Νιώθετε καλά; Νιώθετε ότι σας ακούν, σας καταλαβαίνουν, σας σέβονται; Νιώθετε ασφάλεια; Ή αντίθετα, νιώθετε, φοβισμένοι και ότι σας χειραγωγούν;»,αυτή είναι η συμβουλή της Dr. Manarin.

Πότε η συμπεριφορά είναι τοξική και πότε είναι απλώς ένα δικαιολογημένο ελάττωμα;

«Μπορεί να συμβεί στην αρχή μιας σχέσης να παρατηρήσουμε συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν και ίσως να τις δικαιολογήσουμε πιστεύοντας ότι είναι λάθος του άλλου. Αν οι συμπεριφορές του άλλου χαρακτηρίζονται από έλλειψη σεβασμού προς εμάς, δεν είναι ελαττώματα χαρακτήρα, αλλά τοξικές χειρονομίες. Η συμπεριφορά είναι τοξική όταν υπάρχει έλλειψη σεβασμού στη βάση. Αλλά για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο άλλος μας πληγώνει, να το αναγνωρίσουμε και να θέλουμε μια αλλαγή, είναι απαραίτητο το άτομο να αγαπά και να σέβεται πρώτα τον εαυτό του. Αν δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον, τότε υποφέρουμε χωρίς να αντιδράμε και δικαιολογούμε τις ανθυγιεινές συμπεριφορές των άλλων. Αν το άτομο αγαπιέται, φροντίζει οι καταστάσεις που τον περιβάλλουν να συνάδουν με το σεβασμό που έχει ο ένας στον άλλον».

Τοξική σχέση: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια στην προσωπική και επαγγελματική ζωή-3
©Unsplash

Μπορεί μια υγιής σχέση να γίνει τοξική με την πάροδο του χρόνου; Ή ήταν πάντα τοξική από την αρχή;

«Είναι δύσκολο να γενικεύσουμε, γιατί κάθε σχέση είναι μοναδική. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αγαπιούνται λιγότερο, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και τείνουν να δένονται με συνεργάτες ή φιλίες που είναι δυσλειτουργικές από την αρχή και δεν το συνειδητοποιούν ακριβώς λόγω της λίγης αγάπης που έχουν για τον εαυτό τους. Η δύναμη του καθενός είναι πάντα να εκτιμά τον εαυτό του. Όταν αγαπάμε ο ένας τον άλλον, κάνουμε μια πράξη πρόληψης που μας εμποδίζει να δεσμευτούμε με άτομα που έχουν τοξικές συμπεριφορές».

Τοξική σχέση, πώς να βγείτε από αυτήν

Αφού αναγνωρίσετε τα χαρακτηριστικά μιας τοξικής σχέσης και παραδεχτείτε στον εαυτό σας ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να αμφισβητήσετε τη σχέση, για να καταλάβετε αν μπορεί να βελτιωθεί ή εάν πρέπει να βγείτε από αυτήν το συντομότερο δυνατό.

«Το να συζητήσετε για αυτό με το άλλο άτομο μπορεί να βοηθήσει, αρκεί ο άλλος να είναι πρόθυμος να το αντιμετωπίσει. Αλλά δεν είναι προφανές ότι θα είναι», εξηγεί η Dr.Manarin. «Για παράδειγμα, αν αντιμετωπίζω ένα χειριστικό άτομο, η προσπάθεια να μιλήσω για το τι είναι λάθος στη σχέση μας ενέχει επίσης τον κίνδυνο να με εξαπατήσει ο άλλος και αντί να έχουμε μια ισότιμη αντιπαράθεση, κινδυνεύουμε να έχουμε μια κακώς ευθυγραμμισμένη, κάτι που θα μπορούσε να κάνει χειρότερη την κατάσταση».

Μόνο αν ο άλλος είναι ανοιχτός στο διάλογο, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για αυτό, «με το να εκφράσετε πώς νιώθετε, ξεκινώντας από τον εαυτό σας, από τα δικά σας συναισθήματα, χωρίς να επικρίνετε ή να κατηγορήσετε τον άλλον για ό,τι έχει κάνει, αλλά εξηγώντας πώς νιώθετε με τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του», συμβουλεύει η expert.

Ακόμα και από την αντίδραση του άλλου μπορείτε να αρχίσετε να καταλαβαίνετε αν η σχέση μπορεί να βελτιωθεί, ή να έχετε μια αρχική επιβεβαίωση της τοξικότητας της.

Για να βγείτε από μια τοξική σχέση “πρέπει να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία, έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα βοηθήσει στην ανάλυση της κατάστασης της και θα σας κάνει να καταλάβετε τι είναι το καλύτερο για εσάς.”

Τοξική σχέση: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια στην προσωπική και επαγγελματική ζωή-4
©Unsplash

Τοξική σχέση στη δουλειά

Στο χώρο εργασίας, η αναγνώριση μιας τοξικής σχέσης και η έξοδος από αυτήν μπορεί να είναι πιο περίπλοκη, επειδή η σχέση μπορεί συχνά να επηρεάσει και τη δουλειά.

«Πρώτα από όλα, πρέπει να καταλάβουμε πόσο χρόνο περνάμε με αυτό το άτομο. Είτε το βλέπουμε κάθε μέρα είτε μια φορά το μήνα. Εάν βρισκόμαστε συχνά, είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η παρέμβαση και στο εταιρικό πλαίσιο είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον ανώτερο, είτε είναι ο διευθυντής σας είτε το HR», προτείνει η Dr.Manarin. «Ωστόσο, εάν το τοξικό άτομο είναι το αφεντικό μας, πρέπει να κατανοήσουμε το επίπεδο τοξικότητας. Εάν αισθάνεστε ότι μπορείτε να επιβιώσετε σε αυτό το πλαίσιο ακόμη και με μια ανεπαρκή σχέση, μπορείτε να προσπαθήσετε να δείτε πώς θα πάει. Εάν, από την άλλη, πρόκειται για μια υπερβολική κατάσταση, πρέπει να καταλάβετε αν πρόκειται για mobbing ή για κρίσιμες καταστάσεις και τότε πρέπει απαραίτητα να ζητήσετε βοήθεια και να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα.

Αλλά και με έναν ψυχοθεραπευτή για να αναλάβει την ψυχολογική υποστήριξη και για να δείτε πώς θα επιβιώσετε σε αυτό το πλαίσιο μέχρι να αλλάξει κάτι. Σε πιο σοβαρές καταστάσεις η μόνη λύση είναι να φύγουμε από το ανθυγιεινό περιβάλλον». Για να καταλάβετε πώς να συμπεριφέρεστε εσείς, είναι επίσης σημαντικό να κάνετε μια ερώτηση στον εαυτό σας, προτείνει η expert: «Το να μιλήσετε με το άλλο άτομο θα βοηθούσε ή θα χειροτέρευε την κατάσταση;».

Διαβάστε επίσης | Οι ανταύγειες που αναδεικνύουν τα γκρίζα μαλλιά

MHT