ψυχική-υγεία-γιατί-η-πλήξη-μπορεί-να-εί-304053
©Instagram/Chloe Lecareux

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Opinion Way πριν από το καλοκαίρι του 2022, «το 41% ​​των Γάλλων εργαζομένων θα ήταν σε κατάσταση ψυχολογικής δυσφορίας και το 34% σε εξουθένωση». Στοιχεία που αποκρυσταλλώνουν κάτι που επιβεβαιώνεται χρόνο με το χρόνο: Οι Γάλλοι εργαζόμενοι δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να καλλιεργήσουν την ψυχική υγεία τους σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον που αυξάνει το άγχος τους. Και αν η εξάντληση είναι ένα θέμα που είναι όλο και λιγότερο ταμπού στον χώρο εργασίας, το ίδιο θα συμβεί και με την ψυχική υπερφόρτωση. Η ψυχική υπερφόρτωση, αντιστοιχεί στη στιγμή που η πλήξη και η έλλειψη αποστολών οδηγούν σε κόπωση και είναι πολύ επιβλαβής για την ψυχική υγεία.

Η Vogue συγκέντρωσε όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την ελάχιστα αναγνωρισμένη ψυχολογική κατάσταση και τις συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να την αντιμετωπίσετε.

Πώς να αναγνωρίσετε την ψυχική υπερφόρτωση;

Μελέτες και εργασίες για το θέμα έχουν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και λίγα χρόνια. Επομένως, είναι φυσιολογικό να μην το έχουμε ακούσει ποτέ μέχρι τώρα. Για να το θέσουμε απλά, η ψυχική υπερφόρτωση αντιστοιχεί στη «χρόνια πλήξη», όπως εξηγεί σε άρθρο για το BBC η Lotta Harju, μια ερευνήτρια που μελετά την πλήξη στις επιχειρήσεις στο EM Lyon Business School. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η καρδιά του προβλήματος είναι η εξής: “η ψυχική υπερφόρτωση δημιουργεί μια απουσία νοήματος, η εργασία δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης και δεν έχει πλέον κανένα ενδιαφέρον. Χωρίς στόχο, ο εργαζόμενος χάνει το κίνητρό του και αρχίζει να το σωματοποιεί ιδιαίτερα μέσω του στρες. Αυτή η διάγνωση μπόρεσε επίσης να επαληθευτεί μέσω πολλών ερευνητικών μελετών. Μια μελέτη που διεξήχθη το 2020, για παράδειγμα, έδειξε ότι 186 Τούρκοι δημόσιοι υπάλληλοι που έπασχαν από “bore-out”υπέφεραν επίσης από κατάθλιψη και είχαν υψηλά ποσοστά στρες και άγχους.

Ψυχική υγεία: Γιατί η πλήξη μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής όσο το burnout;-1
©Instagram/Agnes Pusztai

Πώς όμως μπορούμε να φτάσουμε σε ένα τέτοιο άκρο; Πρέπει να ξέρετε ότι η πλήξη στη δουλειά προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Μπορεί να είναι έλλειψη διέγερσης, με την έννοια ότι τα καθήκοντα που ανατίθενται δεν είναι ενδιαφέροντα και ελκυστικά. Αυτό μπορεί επίσης να αντιστοιχεί σε έλλειψη εργασίας: ο υπερβολικός ελεύθερος χρόνος μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση ψυχικής υπερφόρτωσης. Τέλος, η πλήξη μπορεί να επιδεινωθεί από την ασυμφωνία μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας. Ποιος δεν έχει απογοητευτεί ποτέ με τις καθημερινές του αποστολές μετά την υπογραφή ενός πολλά υποσχόμενου συμβολαίου; Πολύ συχνά, μια εργασία δημιουργεί ισχυρές προσδοκίες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οδηγούν σε απογοήτευση όταν εφαρμοστούν στην πράξη. Αυτή η ασυμφωνία δημιουργεί στη συνέχεια απογοήτευση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ψυχική υπερφόρτωση. Με λίγα λόγια, αυτή η ψυχολογική κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τρία εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα: βαθιά πλήξη, αίσθημα επαγγελματικής στασιμότητας και απαρχές μιας μορφής υπαρξιακής κρίσης.

Τι να κάνετε για να διορθώσετε την ψυχική υπερφόρτωση;

Το να υποφέρετε από ψυχική υπερφόρτωση ευτυχώς δεν είναι αυτοσκοπός. Ακολουθούν οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε για να απελευθερωθείτε από αυτό και, επομένως, να επαναφέρετε το νόημα και το κίνητρο στην καρδιά της επαγγελματικής σας δραστηριότητας:

Εκφράστε τη δυσφορία σας και μοιραστείτε τη: δεν πρέπει να διστάσετε να μιλήσετε για την κατάστασή σας με έναν έμπιστο συνεργάτη της εταιρείας. Το να εκφράζετε δυνατά τη νοητική υπερφόρτωση σας είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης, αυτό σας επιτρέπει να ξεκινήσετε την αλλαγή και έτσι να θέσετε σε εφαρμογή μια διαδικασία διαχείρισης για τη βελτίωση της κατάστασης.

Καλλιεργήστε την ψυχολογική ασφάλεια στις επιχειρήσεις: ως διευθυντής ή ανώτερος, είναι επίσης απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης ώστε οι υπάλληλοί σας να αισθάνονται άνετα και να μην διστάζουν να εκφράσουν οποιαδήποτε οργανωτική ή ψυχολογική δυσκολία. Η προώθηση της επικοινωνίας είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η διαρκής ψυχική υπερφόρτωση στο χρόνο.

Ψυχική υγεία: Γιατί η πλήξη μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής όσο το burnout;-2
©Instagram/ΜarieFhm

Φροντίστε τις δυσάρεστες εργασίες σας το πρωί: το να οργανώσετε το πρόγραμμά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να συσχετίσετε την ενέργειά σας με τις εργασίες που θέλετε να αποφύγετε αλλά πρέπει να εκτελέσετε είναι μια πολύ αποτελεσματική στρατηγική. Εάν η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι πιο παραγωγικοί το πρωί, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ακούσετε τον εαυτό σας για να εντοπίσετε τα κίνητρα σας.

Επισημάνετε την πρόοδο και τον αντίκτυπο της δουλειάς σας: το να μπορείτε να επαναφέρετε νόημα στις δουλειές σας είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της ψυχικής υπερφόρτωσης.

Εγγραφείτε σε εκπαιδευτικά προγράμματα: μάθετε ένα νέο λογισμικό, εκπαιδευτείτε για την απόκτηση νέων ψηφιακών γνώσεων ή ακόμα και για να μάθετε μια νέα γλώσσα. Η εστίαση σε πρόσθετη επαγγελματική κατάρτιση μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε το χρόνο σας, αποκτώντας παράλληλα νέες δεξιότητες που θα τονώσουν τον εγκέφαλο και θα απασχολήσουν το μυαλό.

Διαθέστε χρόνο για συναρπαστικά έργα: όπως η Google που χορηγεί στους υπαλλήλους της το 20% του χρόνου τους για να εξερευνήσουν ή να εργαστούν σε καινοτόμα έργα, να επενδύσουν σε κάτι εκτός δουλειάς που διεγείρει και αγγίζει ένα προσωπικό πάθος είναι ένας ιδανικός τρόπος για να μετριαστεί η ψυχική υπερφόρτωση.

Διαβάστε επίσης | Κοντά μαλλιά: Οι 5 μεγάλες τάσεις για να αποφύγετε το καρέ

MHT