baby-steps-και-άλλοι-κανόνες-για-να-πετύχετε-τ-295497
©Instagram/Mathilde Ravn

Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος της χρονιάς και για κάποιο λόγο, ενώ αυτό που θα έπρεπε να γίνεται είναι μια φιλική ανασκόπηση για το τι συνέβη, τι πετύχαμε και τι έχουμε να κάνουμε ακόμα, μπορεί να αντιμετωπίζουμε το ακριβώς αντίθετο. Δεν είναι δύσκολο να πέσουμε στην παγίδα εκείνων των κυρίαρχων σκέψεων που μας καλούν να γεμίσουμε με πρωτοχρονιάτικα goals, όσο ανέφικτα κι αν είναι, με την επακόλουθη υποτίμηση, απώλεια αυτοεκτίμησης και μια ολοένα και πιο λανθασμένη αυτοαντίληψη. Πριν από αρκετά χρόνια αποφάσισα να αλλάξω τη στρατηγική μου. Τώρα δεσμεύομαι για μικρούς, μερικές φορές μικροσκοπικούς στόχους, κάτι που μείωσε την πίεση που επιβάλλω από τον εαυτό μου. Ονομάζονται «baby steps» και είναι ακριβώς αυτό, μικρά επιτεύγματα που σας φέρνουν πιο κοντά, σχεδόν χωρίς να το καταλάβετε, σε μεγαλύτερους στόχους.

Ζήστε χωρίς προσκόλληση ή ανταγωνισμό

Ένα άλλο πράγμα που μαθαίνω είναι να το ζω αυτό χωρίς προσκόλληση και χωρίς ανταγωνισμό (ούτε εξωτερικό ούτε με τον εαυτό μου), διαφορετικά, όπως λέει η José María Sánchez Navarro, το άγχος επιστρέφει. Είναι ψυχοθεραπεύτρια, είναι ειδική στον διαλογισμό και την κυτταρική αναπνοή, φυσιοπαθητικός, οστεοπαθητικός και διατροφολόγος, επομένως ξέρει πολύ καλά πώς λειτουργούν τα κίνητρα μας και πώς μπορούν να μας ωφελήσουν ή ακριβώς το αντίθετο.

«Όταν αφήνουμε ελεύθερο τον εαυτό μας και ζούμε αυτό που μας προτείνει η ζωή, τότε αναπτύσσουμε εσωτερικά μια σειρά εργαλείων που αργότερα θα μας φανούν χρήσιμα για να πετύχουμε τους προτεινόμενους στόχους. Αν τα πετύχουμε από άγνοια, τότε ο στόχος γίνεται ένα τρόπαιο που θα παραμείνει να μαζεύει σκόνη στο πέρασμα του χρόνου», μας λέει η ειδικός.

 Baby steps και άλλοι κανόνες για να πετύχετε τους στόχους σας-1
©Instagram/Maddie Demaine

Επιδιώξτε πραγματικούς σκοπούς

Με την πρώτη ματιά, η μη τήρηση μιας υπόσχεσης μπορεί να φαίνεται σαν έλλειψη δέσμευσης. Ωστόσο, όταν διαπράττουμε αυτή την προδοσία στον εαυτό μας, ακούγεται περισσότερο σαν αυτοσαμποτάζ παρά απλή τεμπελιά. Τότε είναι βολικό να αναθεωρήσουμε την προέλευση αυτών των σκοπών, και ή ίδια έχει ένα ενδιαφέρον όραμα για το θέμα: «Πάντα προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε τη μαμά ή τον μπαμπά, δεν συνειδητοποιούμε πόσες φορές το παιδί μέσα μας φωνάζει. Είναι κάτι εγγενές, θέλουμε να δείξουμε περισσότερα και να βρούμε αναγνώριση, γι’ αυτό επιδιώκουμε υψηλότερους στόχους από αυτούς που πέτυχαν οι γονείς μας. Στο τέλος, οι στόχοι του εγώ μπορούν να δημιουργήσουν μόνο συμπλέγματα εγώ». Η θεραπεύτρια προειδοποιεί ότι όταν δεν έχουμε σκοπό, η επίτευξη στόχων γίνεται μια διαδικασία ταλαιπωρίας και προσπάθειας που μας οδηγεί στην απάθεια.

 Baby steps και άλλοι κανόνες για να πετύχετε τους στόχους σας-2
©Instagram/Camille Cahierre

Τονίζει επίσης ότι ένας άλλος λόγος για τον οποίο αποτυγχάνουμε να προχωρήσουμε είναι επειδή μας φέρνουν αντιμέτωπους με το επίπεδο αυτοεκτίμησης που έχουμε, ανεξάρτητα από το αν αξίζουμε ή όχι τα εν λόγω επιτεύγματα. «Η αυτοεκτίμηση είναι απαραίτητη για την ψυχοενεργειακή επιβίωση. Χωρίς αυτή, η ζωή μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή και γεμάτη αμφιβολίες. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αιώνια κρίση στην οποία υποβάλλουμε, γιατί τότε απορρίπτονται μέρη του εαυτού μας, οι ψυχολογικές δομές που μας κρατούν ζωντανούς έχουν υποστεί σημαντική ζημιά και γι’ αυτό συχνά εγκαταλείπουμε στόχους.»υποστηρίζει η Sánchez Navarro.

Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται απογοήτευση και ενδοπροσωπική και διαπροσωπική υποτίμηση, σύμφωνα με την José María, προκαλώντας μια εσωτερική κρίση που θα οδηγήσει σε μια ισχυρή απόρριψη του εαυτού μας και σε τεράστια ταλαιπωρία. «Με τον ίδιο τρόπο που τείνουμε να αποφεύγουμε ο,τιδήποτε μπορεί να ενεργοποιήσει ή να αυξήσει αυτόν τον πόνο. Με αυτόν τον τρόπο, αναλαμβάνουμε λιγότερους κινδύνους στον κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό τομέα και έχουμε περισσότερες δυσκολίες να συγκριθούμε με άλλους ή να επιδιώξουμε κάτι στο οποίο φοβόμαστε ότι δεν θα πετύχουμε, δείχνοντας κοινωνική εξάντληση. Αποφεύγουμε να ανοιγόμαστε στους άλλους, να εκφράζουμε τη σεξουαλικότητα μας, να είμαστε το κέντρο της προσοχής, να παραδεχόμαστε την κριτική, να ζητάμε βοήθεια ή να λύνουμε προβλήματα».

 Baby steps και άλλοι κανόνες για να πετύχετε τους στόχους σας-3
©Unsplash

Συμπεράσματα

Όπως βλέπετε, είναι στο χέρι μας να σταματήσουμε να περιπλέκουμε τη ζωή μας και να βελτιώσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Το κλειδί είναι να προχωρήσουμε αργά, αλλά σταθερά, με εκείνα τα ‘baby steps’ που αναφέραμε. «Το να προχωράμε βήμα-βήμα μάς δίνει γαλήνη και διάκριση για να παίρνουμε ακριβείς αποφάσεις στο δρόμο προς τον στόχο», λέει η ειδικός και συνιστά να μην βάζουμε πάρα πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Ακόμη, μας υπενθυμίζει ότι το άγχος και η συναισθηματική ανισορροπία δεν μας επιτρέπουν να πάρουμε αποφάσεις, αφού περιορίζουν την ψυχική μας διαύγεια.

 Baby steps και άλλοι κανόνες για να πετύχετε τους στόχους σας-4
©Instagram/Camille Charriere

Από πού να ξεκινήσουμε αν δεν είμαστε ξεκάθαροι; Ως ειδικός στον διαλογισμό και την κυτταρική αναπνοή, η José María είναι ξεκάθαρη σχετικά με αυτό. Από τη μια πλευρά, μας προσκαλεί να οραματιστούμε τι θέλουμε να πετύχουμε, αυτό θα μας δώσει ενδείξεις για το πώς μας κάνουν να νιώθουμε αυτοί οι υποτιθέμενοι στόχοι. Συνιστά επίσης να ακολουθούμε ορισμένα πρότυπα αναπνοής που μας βοηθούν να ηρεμήσουμε το μυαλό, αλλά και να δημιουργήσουμε μια νευρωνική ισορροπία στον εγκέφαλο και επομένως να βελτιώσουμε τη λήψη αποφάσεων. «Η συνεχής και ήρεμη αναπνοή εξισορροπεί την επίφυση και την υπόφυση, που ευθύνονται για τη μελατονίνη και τη σεροτονίνη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να εξισορροπήσουν και τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια, ενώνοντας τη λογική με τη δημιουργικότητα».

Το άλλο εργαλείο που χρησιμοποιεί είναι ο διαλογισμός, αλλά να είστε προσεκτικοί, όχι αυτό που υπόσχεται να σας εξυψώσει, αλλά αυτό που σας οδηγεί να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. «Για να ξεκινήσουμε στο μονοπάτι του διαλογισμού πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αναπνοή. Ο διαλογισμός είναι η επίτευξη καταστάσεων συγκέντρωσης και η ανακάλυψη της προσοχής μας οδηγεί αναπόφευκτα να παρατηρούμε την κατάσταση του μυαλού μας, την οποία θα δούμε να τρέχουμε, να πηδάμε, να σκεφτόμαστε, να περιπλανιόμαστε, να γίνουμε νευρωτικοί κ.λπ.». Αποφάσισα να εφαρμόσω τη συμβουλή της José María και να ακολουθήσω τον κανόνα των τριών που προτείνει: επιλέξτε τους τρεις πιο σημαντικούς στόχους αυτή τη στιγμή και μην αποσπάσετε την προσοχή από αυτούς μέχρι να ολοκληρωθούν. «Αυτή είναι μια καλή φόρμουλα για να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας σε καθημερινή βάση και να μάθουμε να την εφαρμόζουμε στους μεγάλους στόχους που θα έρθουν αργότερα», και πρέπει να πω ότι είμαι πιο ήρεμη και έχω ξεπεράσει κάποια dos από τη λίστα μου.

Διαβάστε επίσης | 7 αρωματικά κεριά που μυρίζουν Χριστούγεννα