νερό-καρύδας-τα-5-κύρια-οφέλη-για-το-σώμ-315834
©@Marta Lafotan

Πολύ λίγα ροφήματα μπορούν να πετύχουν την τέλεια ισορροπία του να είναι υγιεινά και ταυτόχρονα νόστιμα όπως το νερό καρύδας. Πλούσιο σε γλυκιά γεύση και θρεπτική αξία (αλλά χαμηλό σε θερμίδες), τα οφέλη του νερού καρύδας είναι πολύ καλά για τους περισσότερους από εμάς για να τα παραβλέψουμε—ειδικά επειδή είναι εύκολο να τα βρούμε και να τα ενσωματώσουμε σε μια ολοκληρωμένη διατροφή.

Η Samantha Dieras, DCN, RN, διατροφολόγος και διευθύντρια υπηρεσιών διατροφής στο Mount Sinai Hospital, εξηγεί ότι το νερό καρύδας είναι απλώς το διαυγές υγρό που φαίνεται μέσα σε μια καρύδα. Δεν πρέπει να συγχέεται με το γάλα καρύδας, αφού δημιουργείται όταν η τριμμένη ή τεμαχισμένη καρύδα πολτοποιηθεί και στραγγιστεί και έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα νόστιμο ρόφημα.

Παρακάτω, οι ειδικοί αναλύουν όλους τους τρόπους με τους οποίους το νερό καρύδας μπορεί να σας κάνει καλό και όλα τα οφέλη που έχει για την υγεία.

Νερό καρύδας: Τα 5 κύρια οφέλη για το σώμα και την υγεία σύμφωνα με τους ειδικούς-1
©Unsplash

Τα οφέλη

Είναι γνωστό ότι το νερό καρύδας έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά αυτά είναι τα πέντε κύρια τα οποία οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο σημαντικό να λάβετε υπόψη:

Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το νερό καρύδας είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια συνολική υγιεινή διατροφή. Η Dieras απαριθμεί αμινοξέα, αντιμικροβιακά πεπτίδια, υδατάνθρακες, ένζυμα, ηλεκτρολύτες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, ως μερικά μόνο από αυτά που μπορείτε να βρείτε σε ένα φλιτζάνι νερό καρύδας.

Προσφέρει ενυδάτωση

Το νερό καρύδας παρασκευάζεται με 95% νερό, καθιστώντας το μια κορυφαία πηγή ενυδάτωσης για όταν διψάτε ή έχετε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Η Dieras λέει ότι όταν χάνετε υγρά μέσω καθημερινής δραστηριότητας ή ασθένειας όπως εμετός ή διάρροια, το νερό καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να μην αφυδατωθείτε. Αλλά μην αλλάζετε εντελώς την κανονική σας πρόσληψη νερού με νερό καρύδας. Η ενσωμάτωσή του στη διατροφή σας συνοδεύεται από μερικές προειδοποιήσεις.

Νερό καρύδας: Τα 5 κύρια οφέλη για το σώμα και την υγεία σύμφωνα με τους ειδικούς-2
©Unsplash

Σας βοηθά να διατηρήσετε (ή να χάσετε) βάρος

Η Elizabeth Sharp, MD, IFMCP, πιστοποιημένη γιατρός και ιδρύτρια του Health Meets Wellness, λέει ότι το νερό καρύδας είναι χαμηλών θερμίδων και περιέχει λιγότερα λιπαρά σε σύγκριση με άλλους ζαχαρούχους χυμούς φρούτων και smoothies, γεγονός που το καθιστά την πιο υγιεινή εναλλακτική αν ψάχνετε να πιείτε κάτι πιο νόστιμο. Μπορεί να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη—αν το πίνετε μη επεξεργασμένο. Η Dieras προσθέτει ότι επειδή το νερό καρύδας αυξάνει την ενυδάτωση, μπορεί να μειώσει την πείνα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το νερό καρύδας μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό.

Ωστόσο, η Dr. Sharp σημειώνει επίσης ότι το νερό καρύδας στερείται σημαντικών ποσοτήτων άλλων μακροθρεπτικών συστατικών, όπως ορισμένες πρωτεΐνες και λίπος που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση των γευμάτων και του σακχάρου στο αίμα. Συνιστά λοιπόν μια διατροφή που θα περιλαμβάνει αρκετά μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά για να τα εξισορροπήσει όλα. «Το νερό καρύδας θα μπορούσε να είναι συστατικό μιας διατροφής σχεδιασμένης για απώλεια βάρους», λέει. «Δεν θα έλεγα ότι το ίδιο το νερό καρύδας είναι αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους».

Μπορεί να αποτρέψει τις πέτρες στα νεφρά

Η Dr. Sharp εξηγεί ότι μέσω της πρόσθετης ενυδάτωσης και της ανταλλαγής ηλεκτρολυτών, η κατανάλωση νερού καρύδας μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την πρόληψη της πέτρας στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά δημιουργούνται όταν το ασβέστιο και άλλες ενώσεις σχηματίζουν κρυστάλλους στα ούρα σας. Αν και δοκιμάστηκε μέσω μιας μικρής πηγής δειγμάτων, αυτή η μελέτη δείχνει ότι το νερό καρύδας μπορεί να αυξήσει το κιτρικό άλας, το κάλιο για να μειώσει τις πιθανότητες σχηματισμού αυτών των κρυστάλλων.

Αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες μετά την προπόνηση

Η Dieras λέει ότι το νερό καρύδας χρησιμοποιείται συχνά ως ποτό μετά την προπόνηση για να αντικαταστήσει τους ηλεκτρολύτες (μέταλλα που χρειάζονται για την κυτταρική λειτουργία στο σώμα μας) που χάνουμε μετά την άσκηση. Η Dr.Sharp εξηγεί ότι όταν ιδρώνουμε υπερβολικά και καταβάλλουμε προσπάθεια με τους μύς μας, το σώμα μας θα αυξήσει την ανάγκη του για ηλεκτρολύτες. Το νερό καρύδας περιέχει ορισμένους ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο που μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση. Υπάρχουν ακόμη και μελέτες που δείχνουν ότι το νερό καρύδας θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμο για την αποκατάσταση από το κανονικό νερό μετά την προπόνηση.

Τα μειονεκτήματα

Αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη. Ο Dieras λέει ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το νερό καρύδας έχει αντιγηραντικές ιδιότητες είναι αβάσιμοι και επί του παρόντος δεν υπάρχει οριστική έρευνα που να υποστηρίζει αυτές τις δηλώσεις. Επίσης, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να πούμε ότι μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές σας για καρδιακή νόσο ή να προάγετε τη συνολική υγεία της καρδιάς. Εξηγεί ότι το κάλιο στο νερό καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιδράσεων του νατρίου στο σώμα, επομένως θεωρητικά, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αλλά προς το παρόν, όλα αυτά είναι θεωρητικά.

Άλλα μειονεκτήματα, σύμφωνα με την Dr. Sharp, περιλαμβάνουν την περιεκτικότητά του σε ζάχαρη. Το νερό καρύδας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας γρήγορα, λέει, ειδικά εάν καταναλώνεται με άδειο στομάχι ή σε υπερβολικές ποσότητες. «Συστήνω να το αντιμετωπίζεις σαν χυμό», λέει. «Μπορεί να είναι εξαιρετικό σε μικρές ποιότητες και ιδανικό να συνδυαστεί με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λίπος για να αποφευχθεί η αύξηση του σακχάρου στο αίμα».

Νερό καρύδας: Τα 5 κύρια οφέλη για το σώμα και την υγεία σύμφωνα με τους ειδικούς-3
©Unsplash

Ενώ είναι γενικά ασφαλές για τους περισσότερους να το καταναλώνουν, ο Dieras λέει ότι υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις. Λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτρέπετε στα βρέφη να πίνουν νερό καρύδας καθώς περιέχει φθόριο, το οποίο μπορεί να είναι τοξικό για τα νεογέννητα. Εάν έχετε διαβήτη ή πάσχετε από νεφρική νόσο και δεν μπορείτε να εκκρίνετε κάλιο, συμβουλεύει να το πίνετε με προσοχή ή να το αποφεύγετε εντελώς για να είστε ασφαλείς. Η Dr.Sharp συμφωνεί. Αλλά αν θέλετε να ενσωματώσετε νερό καρύδας στη διατροφή σας, λέει ότι θα θέλετε να το πίνετε σε μικρότερες ποσότητες και να παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το νερό καρύδας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του γλυκαιμικού ελέγχου καθώς και σε υπογλυκαιμία, λέει.

Και για αθλητές ή δρομείς μαραθωνίου, λέει ότι το νερό καρύδας δεν έχει αρκετούς ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσει τα μειωμένα επίπεδα νατρίου και μαγνησίου και θα μπορούσε να προκαλέσει κράμπες στην κοιλιά αν το πιείτε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επομένως, μπορεί να θέλετε να παραμείνετε στο κανονικό αθλητικό ποτό σας ή στο παλιό καλό νερό για τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως με οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία, είναι πάντα καλύτερο να ζητάτε ιατρική συμβουλή από το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία υγείας. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα οφέλη για την υγεία που μπορείτε να πάρετε από ένα μόνο φλιτζάνι, το νερό καρύδας μπορεί να είναι ένα ρόφημα που αξίζει να εξετάσετε.

Διαβάστε επίσης | Bob cut: Τα 10 καρέ κουρέματα του καλοκαιριού για να βρείτε το δικό σας αγαπημένο