περπάτημα-μετά-το-δείπνο-7-λόγοι-που-πρ-315565
©Getty Images

Γνωρίζετε ότι το περπάτημα μετά το βραδινό φαγητό είναι το κλειδί για να βελτιώσετε την υγεία σας; Ένας σύντομος περίπατος μετά το δείπνο έχει πολλά οφέλη για την ευεξία σας, ενώ είναι και ένας ευχάριστος τρόπος για να ολοκληρώσετε την ημέρα σας.

Ακολουθούν 7 καλοί λόγοι για να αποφύγετε τον καναπέ και να βγείτε για βραδινό περπάτημα.

Περπάτημα μετά το δείπνο: Όλα τα οφέλη

Βοηθά στην πέψη

Το δείπνο είναι δύσπεπτο γεύμα, καθώς μετά το φαγητό συνηθίζουμε να χαλαρώνουμε βλέποντας τηλεόραση. Ωστόσο αν προσθέσουμε λίγη κίνηση στην καθημερινότητά μας, όπως περπάτημα ή ελαφριά καρδιοαγγειακή άσκηση, βελτιώνουμε την κυκλοφορία του αίματος και αυτό ενισχύει την πέψη.

Καίει θερμίδες

Το δείπνο μας πρέπει να είναι ανάλαφρο, κάτι που δεν θεωρείται πάντα εφικτό. Λόγω του τρόπου ζωής μας το δείπνο έχει γίνει πλέον το βασικό μας γεύμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιπαρά και έξτρα θερμίδες. Ένας βραδινός περίπατος μπορεί να βοηθήσει για να αποφύγετε την συσσώρευση λίπους και να κάψετε αυτές τις περιττές θερμίδες, καθώς το περπάτημα ενεργοποιεί την λειτουργία του μεταβολισμού.

Περπάτημα μετά το δείπνο: 7 λόγοι που πρέπει να σας γίνει συνήθεια-1
©Unsplash

Μειώνει το στρες

Το περπάτημα δεν ενισχύει μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα. Μετά από μια κουραστική ημέρα, μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο για να χαλαρώσετε και να επανασυνδεθείτε με τον εαυτό σας και να βρείτε ξανά ισορροπία. Επιπλέον το περπάτημα παράγει ενδορφίνες και βελτιώνει τη διάθεση.

Βελτιώνει τις σχέσεις

Το περπάτημα μετά το δείπνο είναι μια ευκαιρία για να μείνετε μόνοι με τον εαυτό σας, αλλά και για να περάσετε λίγο χρόνο με την σχέση σας κάνοντας μια ήρεμη συζήτηση.

Βοηθά την ποιότητα ύπνου

Η ποιότητα ύπνου επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία, τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, ακόμα και τις διατροφικές μας συνήθειες. Φυσικά συνδέεται και με τα επίπεδα στρες αλλά και με προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση, η κατάθλιψη και ο διαβήτης. Το περπάτημα μετά το δείπνο βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και προετοιμάζει το σώμα για ένα βαθύ και χωρίς διακοπές ύπνο.

Ενισχύει την καρδιοαγγειακή λειτουργία

Το περπάτημα είναι μια ήπια καρδιοαγγειακή άσκηση και ειδικά μετά το φαγητό, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την πίεση του αίματος και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης

Το βραδινό περπάτημα ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό, γι’ αυτό και συστήνεται σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Είναι σημαντικό να βγείτε για περπάτημα μέσα σε 60′ από το δείπνο, καθώς η γλυκόζη φτάνει στο peak της στα 72′ μετά την κατανάλωση τροφής. Όσο για την διάρκεια δεν υπάρχει περιορισμός, όλα εξαρτώνται και από την ταχύτητα. Γύρω στα 10′ θεωρείται ιδανικό διάστημα, αρκεί να διατηρείτε ένα σταθερό ρυθμό. Λίγα λεπτά την ημέρα και θα δείτε πως το σώμα και το πνεύμα σας, θα σας ευγνωμονούν.

Διαβάστε επίσης | Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που πρέπει να καταναλώνετε με άδειο στομάχι για καλύτερο μεταβολισμό

MHT