tο-ρόφημα-για-καλύτερη-πέψη-που-μπορείτ-312893
©Instagram/Alison Toby

Chai latte: ένα χωνευτικό ρόφημα με τέλεια γεύση

Έχουμε ήδη μιλήσει για όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το τσάι matcha ή το τσάι kukicha, αλλά σίγουρα θα έχετε ακούσει μια άλλη παραλλαγή που έχει γίνει δημοφιλής με τα χρόνια: το chai. Ή πιο συγκεκριμένα, η εκδοχή του με γάλα (ή οποιοδήποτε είδος φυτικού ροφήματος), το chai latte.Ένα ινδικό ποτό που παρασκευάζεται από μπαχαρικά και περιέχει καφεΐνη (περίπου 50 milligrams ανά φλιτζάνι 237 ml) και, για το λόγο αυτό, συνιστάται συνήθως σε συνδυασμό με γάλα. Η διατροφολόγος Laura Parada, από το Slow Life House, αποκαλύπτει όλες τις ιδιότητες που περιέχει αυτό το τσάι και τους τρόπους παρασκευής του.

Υπάρχουν πολυάριθμες θεωρίες για την προέλευση αυτού του τσαγιού, αλλά οι περισσότερες από αυτές έχουν τις ρίζες του στην Ινδία (εξ ου και το αρχικό του όνομα: «malasa chai»).Ένα ρόφημα που προέρχεται από τον 19ο αιώνα και έγινε δημοφιλές εκείνη την εποχή σε τέτοιο βαθμό που σήμερα το βρίσκουμε στα περισσότερα καφέ ή ακόμα και μέσα από πολυάριθμες και ποικίλες συνταγές στα social media.

Tο ρόφημα για καλύτερη πέψη που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά-1
©Unsplash

Όντας ένα τσάι που έχει προσαρμοστεί στις γεύσεις και τις προτιμήσεις διαφορετικών πολιτισμών, έχει πολλές εκδοχές. Στη Δύση προσθέτουμε όλα τα είδη γάλακτος, ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών μέχρι να δημιουργήσουμε το περίφημο chai latte. Ακόμα κι έτσι, η διατροφολόγος μας αποκαλύπτει τον βασικό συνδυασμό αυτού του τσαγιού: “Φτιάχνεται από μαύρο τσάι, γάλα, τζίντζερ και περιέχει άλλα μπαχαρικά όπως πράσινο κάρδαμο, κανέλα, σπόρους μάραθου, κόκκους μαύρου πιπεριού, γαρύφαλλο, αστεροειδή γλυκάνισο και σπόρους κόλιανδρου. Ένα μείγμα που κάνει αυτό το ρόφημα να έχει μια αρωματική και γλυκιά γεύση”.

Ένα ινδικό τσάι με πολλαπλά οφέλη

Όλα αυτά τα μπαχαρικά που περιέχει το chai είναι που του προσδίδουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς ή συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης, αλλά, όπως μας λέει ο διατροφολόγος: «Αντιμετωπίζει τη ναυτία λόγω της περιεκτικότητάς του σε τζίντζερ, ενώ το γαρίφαλο και η κανέλα του δίνουν αντιβακτηριακές ιδιότητες».

Η Parada μας εξηγεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες χάρη στην ευγενόλη –ένα από τα συστατικά του γαρίφαλου– που βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο των ούλων και γενικότερα τη φλεγμονή. Καθώς περιέχει μαύρο τσάι, μοιράζεται επίσης ένα από τα οφέλη του: βοηθά στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στο σώμα. Τέλος, είναι ένα ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και άλλων κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων χάρη στο κάρδαμο που περιέχει.

Tο ρόφημα για καλύτερη πέψη που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά-2
©Unsplash

Αν και η λίστα με τα οφέλη είναι μεγάλη και μπορεί να μας παρακινήσει να το πίνουμε συνεχώς, η διατροφολόγος τονίζει ότι το τσάι chai περιέχει καφεΐνη και είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. «Είναι καλύτερο να το καταναλώνετε σε μέτριες ποσότητες, καθώς η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως άγχος και υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ή ακόμα και να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας», εξηγεί. “Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να καταναλώνεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες». Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστούμε να επιλέξετε άλλα ροφήματα χωρίς καφεΐνη, όπως το τσάι rooibos, για παράδειγμα”.

Πώς να ετοιμάσετε chai latte για να το συμπεριλάβετε στην καθημερινότητά σας

Η Laura Parada συνιστά να πίνετε chai μετά το γεύμα γιατί ένα άλλο από τα οφέλη του είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης. Ακόμα κι έτσι, μια άλλη επιλογή που προτείνει είναι να το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας «ως υγιεινό υποκατάστατο για αναψυκτικά ή άλλα ζαχαρούχα ποτά».

Tο ρόφημα για καλύτερη πέψη που μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά-3
©Unsplash

Καθώς είναι ένα τσάι που έχει πολλές εκδοχές, υπάρχουν διάφοροι τρόποι παρασκευής του. Η Laura Parada μας μιλά για έναν συνδυασμό με φύλλα τσαγιού και μπαχαρικά. «Μπορείτε να προσθέσετε νερό και να τα αφήσετε να βράσουν για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέστε το γάλα και αφήστε το να βράσει ξανά σε χαμηλή φωτιά. Κανονικά είναι στραγγισμένο και πριν το σερβίρετε, μπορείτε να προσθέσετε τα γλυκαντικά».

Η διατροφολόγος συνιστά επίσης να ετοιμάζουμε το chai ή το chai latte μόνοι μας στο σπίτι μιας και είναι πολύ εύκολο, αλλά και γιατί «αυτά τα ροφήματα στις καφετέριες είναι γεμάτα γλυκαντικά που μπορούν να ακυρώσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτού του τσαγιού»μας συμβουλεύει.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς προτιμάτε να επιλέγετε ποτά φυτικής προέλευσης, είναι κάτι παραπάνω από συμβατά με το chai latte. Η επαγγελματίας του Slow Life House συνιστά ειδικά το γάλα καρύδας. Αν όμως υπάρχει κάτι που μπορεί να τονίζει, είναι ο συνδυασμός του γάλακτος με ένα μέρος του νερού: «Κάποιες συνταγές εμποτίζουν τα βότανα μόνο στο γάλα, χωρίς να προσθέτουν νερό. Επιπλέον, είναι πολύ νόστιμο χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον γλυκαντικά αφού το γάλα δίνει πολλή γλύκα».

Διαβάστε επίσης | Γιατί το να ζούμε απλά είναι το μεγαλύτερο μυστικό ευεξίας;