ξυπνάτε-κατά-τη-διάρκεια-της-νύχτας-4-tips-γ-309848
©@anjawk

Όλοι πάνω κάτω έχουμε βιώσει κατά καιρούς το άγχος της αϋπνίας. Τόσο πριν κοιμηθούμε όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου μπορεί να ξυπνήσουμε και να μη μπορούμε να κοιμηθούμε ξανά. Οι λόγοι αυτής της εγρήγορσης μπορεί να ποικίλουν, από τη διατροφή, μέχρι το αλκοόλ και το στρες ή τις ορμονικές διαταραχές. Ακόμη και η ύπαρξη καθρεφτών που αντανακλούν το φως στην κρεβατοκάμαρα μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία, όπως και οι θόρυβοι από τους γείτονες ή τον δρόμο. Μέχρι και ένας σύντροφος που ροχαλίζει μπορεί να ευθύνεται για τον άστατο ύπνο.

Ευτυχώς, οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν τρικ που μπορούν να βοηθήσουν:

Δουλέψτε την αναπνοή σας

Σύμφωνα με τους απανταχού ειδικούς του ύπνου, η προσεκτική, μελετημένη αναπνοή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενθαρρύνετε τον ύπνο. Το Sleep Foundation συνιστά τη μέθοδο 4-7-8: εισπνεύστε για τέσσερα δευτερόλεπτα, κρατήστε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, εκπνεύστε για οκτώ δευτερόλεπτα.

Κάντε power naps

Ακόμη και το σύντομο κλείσιμο των ματιών είναι ένας τρόπος για να αποκαταστήσετε την ισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού νευρικού συστήματος – το οποίο ενεργοποιείται όταν αισθάνεστε άγχος ή στρες – και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο διεγείρεται όταν ξεκουράζεστε.

Αν αυτό δεν λειτουργεί και πιάνετε τον εαυτό σας να αγχώνεται για το πόσο λίγο ύπνο θα κάνει, να είστε σίγουροι ότι το power nap λειτουργεί – ένα power nap 20 λεπτών μπορεί να βοηθήσει και στην αίσθηση υπνηλίας αλλά και στις αποδόσεις σας.

Ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας; 4 tips για να κοιμηθείτε ξανά-1
©Unsplash

Χαμογελάστε ή τραγουδήστε

Παρόλο που μπορεί να μην αισθάνεστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που είστε ξύπνιοι, το χαμόγελο απελευθερώνει ορμόνες χαράς όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στη διαδικασία του ύπνου. Ενεργοποιούν επίσης το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα του σώματος, το οποίο μας βοηθά να νιώθουμε ήρεμοι και ξεκούραστοι. Αν σας βοηθάει λοιπόν, μπορείτε να χαζέψετε αστεία βίντεο ή να διαβάσετε χιουμοριστικά κείμενα.

Παράλληλα και το τραγούδι είναι ένας καλός τρόπος για να διεγείρετε το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτή η διαδικασία σχετίζεται με χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό, ο οποίος αποτελεί σημαντικό βήμα για τον ύπνο.

Αντίστροφη ψυχολογία

Το να σκέφτεστε διαρκώς πως δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε μπορεί να είναι εξαιρετικά αγχωτικό. Για να καταπολεμήσετε αυτό το άγχος και να ξανακοιμηθείτε, οι ειδικοί προτείνουν να ποντάρετε στην αντίστροφη ψυχολογία, λέγοντας στον εαυτό σας ότι δεν είστε κουρασμένοι και ότι δεν χρειάζεται να κλείσετε ξανά τα μάτια σας. Οι περισσότερες μελέτες λένε πως αυτή η πρακτική λειτουργεί και αυτό γιατί ξεγελά και χαλαρώνει τον εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης | Ο απλός κανόνας για την παραγωγή ντοπαμίνης (κάθε μέρα) από έναν ειδικό στη μακροζωία

MHT