νερό-με-αλάτι-κάθε-πρωί-προσφέρει-επίπ-308838
©SHAYNA TERESE TAYLOR/INSTAGRAM

Νερό και αλάτι κάθε πρωί: Τα οφέλη

Τα έχουμε ακούσει σχεδόν όλα: νερό με λεμόνι, νερό με ξύδι, ελαιόλαδο με άδειο στομάχι. Τώρα όμως ένα ακόμα ρόφημα μπήκε στο επίκεντρο των ειδικών χάρη στα τεράστα οφέλη για το σώμα και την επιδερμίδα. Πρόκειται για το πολύ απλό αλατόνερο, το οποίο καταναλώνει και η wellness guru Elle Macpherson που προσθέτει κάθε πρωί στο νερό λίγο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων για να καταπολεμήσει την κατακράτηση υγρών και να εξισορροπήσει το pH στο σώμα της.

Αυτό το ρόφημα μπορεί να προετοιμαστεί προσθέτοντας λίγο αλάτι πλούσιο σε μέταλλα (όπως το Ιμαλαΐων) σε ένα ποτήρι νερό ή απλά προσθέτοντας ένα φακελάκι ηλεκτρολύτες όπως κάνουν πολλοί αθλητές. Μπορεί οι ηλεκτρολύτες μέχρι τώρα να απασχολούσαν κυρίως τον χώρο του αθλητισμού, φαίνεται όμως πως μπήκαν δυναμικά στον τομέα της ευεξίας.

Για να κατανοήσουμε την σημασία που έχουν οι ηλεκτρολύτες, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε πως το 75% από εμάς είμαστε αφυδατωμένοι με συνέπειες όπως οι πονοκέφαλοι και η φλεγμονή.

Νερό με αλάτι κάθε πρωί: Προσφέρει επίπεδη κοιλιά και τέλεια ενυδάτωση-1
©UNSPLASH

Γιατί χρειαζόμαστε τους ηλεκτρολύτες;

Όλα ξεκινούν με το νερό. Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να πίνουμε νερό για την ενυδάτωση και την υγεία μας, από την πέψη, μέχρι την αποτοξίνωση, την υγεία του δέρματος και την ενέργειά μας. Το σώμα ενός ενήλικα αποτελείται από 60% νερό, από το οποίο το 40% βρίσκεται στα κύτταρα, δίνοντας δομή και ενδυναμώνοντας την μεταβολική διαδικασία. Χωρίς νερό τα κύτταρα αφυδατώνονται και δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, οπότε πρέπει να ανανεώνονται. Ενώ το νερό είναι απαραίτητο, η κυτταρική ενυδάτωση απαιτεί τόνωση ώστε να ρυθμίζει τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα και να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στα υγρά εντός και εκτός των κυττάρων.

Το να αυξήσετε την ποσότητα νερού που καταναλώνετε μπορεί να είναι η πρώτη λύση αλλά δεν αρκεί για την ενυδάτωση, γι’ αυτό χρειάζονται και οι ηλεκτρολύτες.

Νερό με αλάτι κάθε πρωί: Προσφέρει επίπεδη κοιλιά και τέλεια ενυδάτωση-2
©UNSPLASH

Τα μετάλλα

Τα απαραίτητα μέταλλα για την ενυδάτωση του οργανισμού βρίσκονται και στην διατροφή μας, για παράδειγμα στο κρέας, το σπανάκι, το λάχανο, το νερό καρύδας, το αβοκάντο, το καρπούζι, τις μπανάνες, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο και τις ελιές. Η ποσότητα ηλεκτρολυτών που χρειαζόμαστε αλλάζει ανάλογα με την ηλικία, την σωματική δραστηριότητα, το κλίμα, την πρόσληψη υγρών

Καθώς οι περισσότεροι ξυπνάμε αφυδατωμένοι κάθε πρωί, το σώμα μας έχει ανάγκη να αναπληρώσει αυτά τα υγρά.

Το ρόφημα

Προσθέστε λίγο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων σε ένα ποτήρι νερό και καταναλώστε το πρωί με άδειο στομάχι.

Οι ηλεκτρολύτες

Αν προτιμάτε ένα ρόφημα με ηλεκτρολύτες δεν υπάρχει κατάλληλη ώρα. Ιδανική στιγμή είναι πριν ή μετά την άσκηση όταν νιώθετε να ιδρώνετε. Αν χάνετε πολλά υγρά λόγω του τρόπου ζωής σας. Μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ που συνήθως ξυπνάμε αφυδατωμένοι.

Διαβάστε επίσης | Ζεστό μπάνιο: Όλα τα οφέλη για το σώμα και την ψυχολογία