ο-απλός-κανόνας-των-30-ημερών-που-κάνει-τ-310938
©Instagram/Xenia Adonts

Ο κανόνας των 30 ημερών για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη

«Less is more» είναι η αγαπημένη μου φράση. Το επαναλαμβάνω πολλές φορές την ημέρα για διάφορες καταστάσεις – από το τι να φορέσω ή τι καλλυντικά να χρησιμοποιήσω, μέχρι τον τρόπο επίλυσης των καθημερινών συγκρούσεων – αλλά δεν το εξασκώ όσο θα ήθελα. Και έχω πειστεί εδώ και πολύ καιρό ότι οι μινιμαλιστικές ρουτίνες σε όλες τις εκδοχές της ζωής μας είναι ένας από τους οριστικούς τρόπους για να  έχουμε καλή ψυχική υγεία και μια πιο ήρεμη καθημερινότητα. Το να προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε το ο,τιδήποτε είναι δυνατό, και ωφελεί την ψυχική μας υγεία. «Ο ψυχολογικός μινιμαλισμός αναφέρεται στην τάση να απλοποιούμε τον τρόπο ζωής μας. Από συναισθηματική πλευρά, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα όπως είναι, δηλαδή από την αποδοχή. Επίσης, από γνωστικό επίπεδο, προσπαθήσαμε να απελευθερώσουμε την περίσσεια πληροφοριών και δεδομένων στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι και τείνουμε σε σκέψεις εστιασμένες στο παρόν», λέει η ψυχολόγος Laura Palomares, υποστηρίζοντας αυτή την ιδέα. Το γεγονός είναι ότι για να περάσω από τη θεωρία στην πράξη και να πραγματοποιήσω (λίγο) την επιθυμία, χρειαζόταν να δω ένα ντοκιμαντέρ του Netflix – The Minimalists : Less Is Now – και να μάθω για τον κανόνα των 30 ημερών.

Ο απλός κανόνας των 30 ημερών που κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη-1
©Instagram/Xenia Adonts

Ο Joshua Fields Millburn και ο Ryan Nicodemus είναι δύο φίλοι που δημιούργησαν το blog The Minimalists (το αγαπημένο μου αυτή τη στιγμή) και αγαπούν τον λιτό τρόπο ζωής και το έχουν ως φιλοσοφίας ζωής. Το αποκαλούν «μινιμαλιστικό παιχνίδι 30 ημερών» και αποτελείται από κάτι τόσο απλό (προφανώς) όπως το να ξεκινήσετε την πρώτη από αυτές τις 30 ημέρες με το να απαλλαγείτε από ένα πράγμα, το δεύτερο από τα δύο, το τρίτο από τα τρία πράγματα και ούτω καθεξής μέχρι να φτάσετε τα 30. Στην πραγματικότητα, συνιστούν να μοιραστείτε την πρόκληση με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για να το κάνετε την ίδια ώρα και πάντα πριν από τα μεσάνυχτα .«Στην αρχή είναι ένα εύκολο παιχνίδι. Οποιοσδήποτε μπορεί να διαγράψει κάποια στοιχεία, σωστά; Αλλά γίνεται πολύ πιο δύσκολο τη δεύτερη εβδομάδα, όταν αναγκάζεστε να απαλλαγείτε από περισσότερα από δώδεκα αντικείμενα την ημέρα. Και πιο δύσκολο όσο προχωράει ο μήνας», λένε. Ο ίδιος ο Joshua Fields, πριν ονομάσει αυτό το παιχνίδι, το έκανε από πρώτο χέρι, ξεκινώντας μόνο με την πρόκληση να ξεφορτωθεί (δωρεά, δώρο, ανακύκλωση) ένα πράγμα την ημέρα.

«Κατέληξα να αφήσω πολλά περισσότερα. Σε οκτώ μήνες άφησα πάνω από το 90% των πραγμάτων και τώρα έχω μόνο αυτά που μου δίνουν κάτι, αυτά που έχουν λειτουργία ή μου δίνουν ευτυχία», λέει. Αν και δεν έχω ολοκληρώσει ακόμα την πρόκληση, δεν δυσκολεύομαι να αφήσω πολλά πράγματα κάθε μέρα. Και όχι μόνο υλικά αντικείμενα, αφού κάποιες μέρες έχω αφοσιωθεί και στο να διαγράφω τα περιττά αντικείμενα από το τηλέφωνό μου σε μορφή αρχείων και εικόνων. Και έχω συνειδητοποιήσει ότι η ρύθμιση αυτής της διαδικασίας τάξης και καθαριότητας με αυτόν τον τρόπο μου επιτρέπει να κάνω μια άσκηση για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερβολή των υλικών.

Ο απλός κανόνας των 30 ημερών που κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη-2
©Instagram/Bruna Bear

Η υπερβολή των πραγμάτων αγχώνει (πολύ)

Το ντοκιμαντέρ δίνει ηχηρά στοιχεία όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ένα αμερικανικό σπίτι συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 300.000 αντικείμενα ή ότι περισσότερα χρήματα δαπανώνται το χρόνο σε παπούτσια, κοσμήματα και ρούχα παρά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, όλη αυτή η περίσσεια υλικού, σχεδόν πάντα αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούνται, είναι μια αγχωτική διαδικασία (ένας άλλος από τους πρωταγωνιστές του κινήματος, ο Ryan Nicodemus, έκανε ένα άλλο πείραμα κρατώντας όλα τα υπάρχοντά του σε κουτιά, σαν να ήταν κίνηση. Και βρήκε ότι το 80% από αυτά τα πράγματα δεν χρειάστηκε ποτέ να αποσυσκευάσει επειδή δεν τα χρησιμοποίησε). Ο ψυχολόγος José Elias μας επιβεβαίωσε όλα αυτά τα οφέλη όταν μιλήσαμε μαζί του για τον υλικό μινιμαλισμό: «Ο μινιμαλισμός μας οδηγεί στο να έχουμε λίγα πράγματα και να τα απολαμβάνουμε γιατί είναι απαραίτητα». Το να έχουμε πολλά πράγματα γύρω μας χρησιμεύει μόνο στο να ανησυχούμε για να τα έχουμε και να τα κρατάμε καλά και καθαρά. «Το σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας, ακόμη καλό είναι να απολαμβάνουμε μία ή δύο ώρες την ημέρα για τον εαυτό μας, χωρίς να κάνουμε τίποτα».

Eπικεντρωθείτε λιγότερο σε ό,τι είναι σημαντικό

«Συνειδητοποίησα ότι αν απλοποιούσα τη ζωή μου θα είχα περισσότερο χρόνο για την υγεία μου, τις σχέσεις μου, τη δημιουργικότητά μου, τα οικονομικά μου και ότι θα μπορούσα να βοηθήσω τους άλλους με πιο ουσιαστικό τρόπο. «Κατάλαβα τα οφέλη του μινιμαλισμού πολύ πριν καθαρίσω μια ντουλάπα», λέει ο Joshua Fields σε ένα σημείο του ντοκιμαντέρ. Αν και αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται κλισέ, δεν είναι καθόλου. Μετά από αρκετές μέρες που προσπαθώ να μειώσω το υλικό φορτίο στο δωμάτιό μου, στις ντουλάπες μου, έχω βιώσει γρήγορη ψυχική ανακούφιση και, κυρίως, έχω σκεφτεί την ανάγκη να υποτιμήσω τα υλικά πράγματα και να βρω χώρο στην καθημερινή μου ζωή για πιο συναισθηματικά πράγματα από τα υλικά αγαθά. Και ακόμη περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι όσο περισσότερα έχουμε, τόσο περισσότερα θέλουμε. Και παρόλο που αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται σαν ένα λαϊκό ρητό (που είναι), η πραγματικότητα είναι ότι ο εγκέφαλός μας λειτουργεί έτσι. «Όταν παίρνουμε όλα όσα θέλουμε, συνειδητοποιούμε ότι κάναμε λάθος όταν προβλέψαμε πόσο ευτυχισμένοι θα νιώθαμε, επειδή ο εγκέφαλος ομαλοποιεί αυτά τα πράγματα. Μετά από λίγο λες: «Εντάξει, αυτό είναι πολύ καλό, αλλά τώρα έχω νέες επιθυμίες». Και αυτό που κάποτε ήταν η κορυφή για εσάς γίνεται το πάτωμα ενός άλλου ορόφου με άλλο ανώτατο όριο για να φτάσετε», λέει ο TK Coleman, διευθυντής του Ιδρύματος για την Οικονομική Εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης | Μαγιό: Οι τάσεις για το καλοκαίρι 2024 σε πρώτη προβολή