αυθεντική-μύκονος-η-καμπάνια-των-κοσμ-146073
©Photographs by Costas Coutayar

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Είναι μια φράση κλισέ που μ’ έναν περίεργο τρόπο πάντα επιβεβαιώνεται η ορθότητα της. Τη χρονιά που χάσαμε έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες καλλιτέχνες, τον Mina, κυκλοφορεί η τρίτη στη σειρά καμπάνια του οίκου κοσμημάτων του -τον οποίο υπηρέτησε τις τελευταίες 4 δεκαετίες με προσήλωση, ταλέντο σε πείσμα των καιρών και υποδειγματική αισθητική. Και λέω ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία γιατί η εν λόγω καμπάνια πραγματοποιήθηκε στη Μύκονο, το νησί που καθόρισε τον Mina και που καθόρισε ο Minas. 

Αυθεντική Μύκονος: Η καμπάνια των κοσμημάτων Minas-1
©Photographs by Costas Coutayar

Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι Μυκονιάτης αυτός ο σπουδαίος designer κοσμημάτων που κατήργησε τις πέτρες -γιατί θεωρούσε ότι λειτουργούν εις βάρος του σχεδίου- και καθιέρωσε τις χυτές φόρμες χωρίς γωνίες που μοιάζουν να ρέουν. Ο λόγος είναι ότι αγαπάει αληθινά αυτόν τον τόπο. Ήρθε εδώ το 1969 κυνηγώντας έναν έρωτα που όμως μετά τον ξέχασε: «Ξέχασα τη γυναίκα εκείνη, αλλά μου έμεινε η Μύκονος, ο τόπος μου», μού είχε πει σε μια συνέντευξη μας, όπως και ότι: «Η Μύκονος με εμπνέει και την εμπνέω. Μου αρέσει γιατί είναι όμορφη και ελεύθερη». 

Αυθεντική Μύκονος: Η καμπάνια των κοσμημάτων Minas-2
©Photographs by Costas Coutayar

Για τη φετινή καμπάνια Minas, ο Κώστας Κουτάγιαρ φωτογράφησε την Ross Georgiou, μια τυπικά όμορφη Ελληνίδα. Στον φακό του μοιάζει με τη μοιραία, αυθεντική Μυκονιάτισσα, ενώ το νησί παρουσιάζεται απαλλαγμένο από καθετί περιττό: «Ένα κυκλαδικό νησί με μικρά στρογγυλεμένα σπιτάκια και ξερολιθιές. Αυτό ακριβώς θελήσαμε να δείξουμε μέσα από το νοσταλγικό αυτό ταξίδι στην παλιά Μύκονο». Από την υπέροχα νοσταλγική καμπάνια προέκυψε η ιδέα των cart postal, μέρος των καλοκαιρινών μας αναμνήσεων από αγαπημένα μέρη. Η αυθεντική Μύκονος του Κουτάγιαρ λοιπόν, ως ιδανικό φόντο για τις δημιουργίες του Mina, αποτυπώνεται σε νοσταλγικά black & white cart postal. Και κάπως έτσι ο Minas είναι πάντα κοντά μας…

Αυθεντική Μύκονος: Η καμπάνια των κοσμημάτων Minas-3
©Photographs by Costas Coutayar

Ακολουθεί το βίντεο της συλλογής:

Διαβάστε επίσης | Exclusive Interview: Η Μαίρη Κατράντζου και η Mary-Mare