balmain-aw23-o-olivier-rousteing-έκανε-το-δικό-του-reset-264339
©Acielle/Style du Monde

Σε ανίθεση με τις φορές που ο χώρος που στέγαζε το σόου του οίκου Balmain γέμιζε ασφυκτικά με celebrities και λαμπερούς καλεσμένους, η κολεξιόν για τη σεζόν Φθινόπωρο/ Χειμώνας 2023 παρουσιάστηκε σε ένα τελείως αλλαγμένο σκηνικό, υπό την παρουσία μόνο 200 ανθρώπων και με απόλυτη έμφαση στα ρούχα και τη δεξιοτεχνία. Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα εποχή του Olivier Rousteing, βρίσκεται παρακάτω.

Ένα βήμα πίσω

Balmain AW23: O Olivier Rousteing έκανε το δικό του reset-1
©Acielle/Style du Monde

Με την πρόσκληση να αναγράφει Carreau du Temple, τον τεράστιο χώρο εκδηλώσεων στο Les Marais, οι καλεσμένοι σωστά θεώρησαν πως θα βιώσουν ξανά την πληθωρική εμπειρία των σόου του Balmain. Έκαναν λάθος. Στο εσωτερικό, ο Olivier Rousteing είχε στήσει μόλις 200 θέσεις για μια επίδειξη που θύμιζε πασαρέλα haute couture περασμένων ετών. Δεν υπήρχαν σκηνικά, performances ή τρικ. Το «My Way» του Frank Sinatra έπαιζε ως soundtrack και η συλλογή είχε μοναδικό σκοπό να επανερμηνεύσει το «νέο γαλλικό στυλ» που μας σύστησε ο Pierre Balmain το 1945, φυσικά μέσα από τον εξελιγμενο φακό του Rousteing.

It was all about the clothes

Balmain AW23: O Olivier Rousteing έκανε το δικό του reset-2
©Acielle/Style du Monde

«Νομίζω πως πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν το ποιος είμαι», είπε ο Rousteing στα παρασκήνια πριν από το σόου. «Υπάρχουν πολλά πυροτεχνήματα γύρω από τη δουλειά μου και ο κόσμος δυσκολεύεται να δει την ουσία. Βλέπει τους followers μου και τις φιλίες μου με διασημότητες και μερικές φορές ξεχνάει τις ώρες που περνάω στο ατελιέ ετοιμάζοντας τις συλλογές». Αυτή η συλλογή είναι η προσπάθεια του να στρέψει το κοινό του στην ουσία της τέχνης του. Όλα περιστράφηκαν γύρω από τη μαεστρία των ρούχων και από τις σιλουέτες των 40s που εντυπωσίασαν στην πασαρέλα.

Η couture στο σήμερα

Balmain AW23: O Olivier Rousteing έκανε το δικό του reset-3
©Acielle/Style du Monde

«Πρέπει να θυμόμαστε τι σημαίνει 1945. Ένα έτος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπου ο Monsieur Balmain δεν είχε πρόσβαση σε ύφασμα, δέρμα, σε τίποτα ώστε να δημιουργήσει τον δικό του κόσμο. Και τα κατάφερε!  Σήμερα αποτίουμε ένα φόρος τιμής στον οίκο του. Στο παρελθόν, το παρόν και το αύριο», εξήγησε ο Rousteing.

Ο τρόπος που προσέγγισε τα αρχεία του Balmain έβγαζε μια σύγχρονη αίσθηση άνεσης και ευελιξίας, που χωρίς να αλλάξει το οτιδήποτε στο DNA του οίκου κατάφερε να προσγειωθεί ανέπαφα στο σήμερα. Η βασική ιδέα είχε στο επίκεντρο καθημερινές δημιουργίες με couture αναφορές, κοινώς κομμάτια με κομψότητα που μπορούν να φορεθούν σε κάθε περίσταση.

Μια έκφραση διαχρονικότητας

Balmain AW23: O Olivier Rousteing έκανε το δικό του reset-4
©Acielle/Style du Monde

Ο Rousteing μίλησε από τα παρασκήνια για τους προβληματισμούς του όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία διαχέονται όλα στα social media. Η ένστασή του αφορούσε την ποιότητα και την ευκολία με την οποία αυτή παραπέφτει όταν όλοι αναζητούν τη λάμψη και την ανάγνωριση. Ο λόγος που για αυτή τη σεζόν επέλεξε ένα πιο ήσυχο σκηνικό, ήταν ακριβώς για να δώσει και πάλι χώρο στη διαχρονικότητα.

Το προσωπικό reset

Balmain AW23: O Olivier Rousteing έκανε το δικό του reset-5
©Acielle/Style du Monde

Αυτό που καταλαβαίνουμε ουσιαστικά είναι πως ο σχεδιαστής είχε ανάγκη από ένα δυνατό reset. «Μεγαλώνω. Γίνομαι πιο ώριμος. Σήμερα είναι ένα νέο κεφάλαιο για μένα και θέλω να βεβαιωθώ ότι οι άνθρωποι αισθάνονται καλά και εκτιμούν τον κόσμο μου», είπε. «Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψω στο va-va-voom, αλλά με διαφορετικό τρόπο».

MHT