bottega-veneta-ss24-ένα-ιδιαίτερο-ταξίδι-μέσα-από-τα-μ-288018
©Bottega Veneta

Σε ένα catwalk που απεικόνιζε αφηρημένα τη μορφή του παγκόσμιου χάρτη, ο Matthieu Blazy αποκάλυψε μια ακόμη συλλογή του για τον οίκο Bottega Veneta. Η σχεδιαστική ευελιξία, το modern chic ύφος και οι wearable γραμμές ήταν οι βασικοί άξονες πίσω από την επιτυχημένη κολεξιόν, της οποίας τις λεπτομέρειες θα βρείτε παρακάτω, όπως τις μετέφερε ο κριτικός της βρετανικής Vogue, Anders Christian Madsen που παρευρέθηκε στο σόου.

Ταξίδι στον κόσμο

Bottega Veneta SS24: Ένα ιδιαίτερο ταξίδι μέσα από τα μάτια του Matthieu Blazy-1
©Bottega Veneta

Λίγο πιο έξω από το Μιλάνο, ο οίκος Bottega Veneta δημιούργησε – κυριολεκτικά – έναν ολόκληρό κόσμο μέσα σε μια αποθήκη. Καθώς οι καλεσμένοι έμπαιναν στον τεράστιο χώρο για να βρουν τις θέσεις τους, περπατούσαν σε ένα πάτωμα ζωγραφισμένο σαν αφηρημένος χάρτης του κόσμου, διακοσμημένο με σχέδια ψαριών και πουλιών. «Η ιδέα ήρθε από το πίσω μέρος των κουτιών Corn Flakes τη δεκαετία του ’90, όπου υπήρχαν μικροί χάρτες για το πώς θα ταξίδευες, ακόμα και στο σπίτι, τρώγοντας δημητριακά», εξήγησε ο Matthieu Blazy μετά την επίδειξη. «Σκέφτηκα πως θα ήταν όμορφο να έχουμε ένα σκηνικό όπου τα μοντέλα θα ταξίδευαν κυριολεκτικά σε έναν νέο κόσμο».

Η σημασία της συνέπειας

Bottega Veneta SS24: Ένα ιδιαίτερο ταξίδι μέσα από τα μάτια του Matthieu Blazy-2
©Bottega Veneta

Η συνέπεια αποτελεί πολύ σημαντική αρχή στη δουλειά του σχεδιαστή, που πάντα εργάζεται έχοντας στο μυαλό του ένα όραμα που δεν σταματά. Αυτή τη φορά λοιπόν, αποφάσισε να εντάξει αυτή την προσέγγιση στο σόου του με τον πιο πρακτικό τρόπο: η τσάντα που κρατούσε το πρώτο μοντέλο στην πασαρέλα έκρυβε το πρώτο look από το πρώτο σόου του Blazy για τον Bottega Veneta. «Hθελα να μεταφέρω την ιδέα της συνέχειας. Είχαμε πολλούς χαρακτήρες από το πρώτο σόου. Δεν περπάτησαν στην πασαρέλα – θέλαμε να φέρουμε νέους ανθρώπους – αλλά ανήκαν κατά κάποιο τρόπο στην ίδια ομάδα. Φορούσαν τα ίδια ρούχα», εξήγησε. «Πρόκειται για μια προσπάθεια οικοδόμησης της ατομικότητας».

Ένα cross-cultural μήνυμα

Bottega Veneta SS24: Ένα ιδιαίτερο ταξίδι μέσα από τα μάτια του Matthieu Blazy-3
©Bottega Veneta

Έχοντας σκοπό να ενισχύσει το διαπολιτισμικό μήνυμα της προηγούμενης συλλογής του, ο Blazy εμπνεύστηκε από τους ενδυματολογικούς κώδικες χωρών από κάθε ήπειρο, χωρίς να αναφέρεται άμεσα σε κάποια συγκεκριμένη. «Νότια Αμερική, Νοτιοανατολική Ασία, Ρωσία, Γαλλία, Σικελία… θέλω να πω, ο κόσμος είναι γεμάτος δυνατότητες. Ερευνήσαμε τους πολιτισμούς και τον τρόπο που ντύνονται οι άνθρωποι και προσπαθήσαμε να τα συνδυάσουμε όλα αυτά για να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος… όχι έναν άλλο κόσμο, αλλά μια νέα πρόταση για το τι θα μπορούσε να αποτελέσει μια διαφορετική έμπνευση για τον χώρο που ζούμε». Με αυτό ως βάση, δημιουργήθηκε μια συλλογή με  αφηρημένη έκφραση και απροσδιόριστες φυλετικές επιρροές που αναβάθμισε δημιουργικά το σύγχρονο west dressing.

Οι αντιθέσεις

Bottega Veneta SS24: Ένα ιδιαίτερο ταξίδι μέσα από τα μάτια του Matthieu Blazy-4
©Bottega Veneta

«Εξετάσαμε πολύ την ιδέα των ανθρώπων που ταξιδεύουν και τον τρόπο με τον οποίο εκτίθενται στον κόσμο», είπε ο Blazy. Η συλλογή δεν θα μπορούσε να μην έχει αντιθέσεις λοιπόν. Τόσο η πολυτέλεια, όσο και το «φθαρτό» των ρούχων είχαν παρουσία στο catwalk και φυσικά είναι ο συνδυασμός που ευθύνεται για το άρτιο και ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Κοστούμια, φορέματα με pom pom από κρόσσια, κάπες και εφαρμοστά body που έμοιαζαν με μαγιό πρωταγωνίστησαν και θα αναδειχθούν must have.

 New world

Bottega Veneta SS24: Ένα ιδιαίτερο ταξίδι μέσα από τα μάτια του Matthieu Blazy-5
©Bottega Veneta

«Τι ψάχνουν οι άνθρωποι; Ψάχνουν τον εαυτό τους; Την ελπίδα; Νέες δυνατότητες;», συλλογίστηκε ο Blazy από τα παρασκήνια. Το ταξίδι στον κόσμο φέρει διάφορα μηνύματα, συναισθήματα και ερεθίσματα. Από τη μια ελευθερώνεσαι και από την άλλη συναντάς φτώχεια, πόνο, δυστυχία. Όλα υπάρχουν. Για αυτό και αυτή η συλλογή υπήρξε αρκετά αφηρημένη. Ήταν τόσο επίκαιρη, όσο και ονειρική, με σκοπό να συνθέσει έναν νέο τόπο, με λίγο περισσότερο χώρο για αισιοδοξία.

Διαβάστε επίσης | Blazer και ζώνη: To style trick που είδαμε σε Prada και Max Mara

MHT