fileps-scrapbook-kits-ss24-πειράματα-αισθητικής-και-γούσ-302911

Το brand Kits γεννήθηκε το 2018 μέσα από την ιδέα ενός σετ για styling, ένα βαλιτσάκι με τυποποιημένα ρούχα που χρησιμοποιούνται συνήθως κατά τη διάρκεια φωτογραφήσεων όπως καλτσάκια, t- shirts, εσώρουχα κλπ. Ο ιδρυτής του, Pascal Mihranian πιστεύει στο συνδυασμό λειτουργικότητας και αισθητικής και δημιουργεί ρούχα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως ενδύματα όσο και ως εσώρουχα. Η καλοκαιρινή συλλογή παρουσιάστηκε στην Tara Downs Gallery του Broadway.

Ποιο το σημείο εκκίνησης της καλοκαιρινής συλλογής KITS, από πού αντλεί την έμπνευσή της και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τα έξω;

Αυτή είναι στην πραγματικότητα η πρώτη συλλογή Kits η οποία δεν ξεκίνησε από κάποιο moodboard. Οι προηγούμενες συλλογές σχεδιάστηκαν με έμφαση στην δυναμική της ιδέας και της κατασκευής ως πράξη, δύο ανυπέρβλητα στοιχεία που ήταν εμφανή στο θεατή με την πρώτη ματιά. Η καλοκαιρινή συλλογή ωστόσο, βασίστηκε σε πράγματα που έκαναν το αποτέλεσμα να μοιάζει ίσως πιο συγκεκριμένο. Μέσα από συγκεκριμένες επιλογές υφασμάτων, χρωμάτων, φινιρισμάτων και χειρωνακτικής ραφής καθορίστηκαν το γούστο και η αισθητική της συλλογής. 

Filep’s Scrapbook: KITS SS24, Πειράματα Αισθητικής και Γούστου-1
©KITS SS24 © Albert Font Garcia
1/5
Native Share

Έχει τελικά απήχηση στον κόσμο η αισθητική που προτείνετε; Πόσο σημαντικό είναι για τη δουλειά σας να εγείρει ερωτήματα;

Με ενδιαφέρει κυρίως να συνδέω το γούστο με την ταυτότητα, διαμορφώνοντας ένα πρόσφορο έδαφος για τη συνένωση μιας κοινότητας παρά για ένα αποτέλεσμα με ευρεία απήχηση. Πιστεύω πως το προσωπικό γούστο αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία της ανθρώπινης ταυτότητας και η ιδέα της συγκέντρωση μιας ομάδας με ατομικά, αλλά ευθυγραμμισμένα γούστα αποτέλεσε τον πυρήνα αυτής της συλλογής. Από το ξεκίνημά μας, στόχος μου παραμένει η αρμονική συνύπαρξη.

Filep’s Scrapbook: KITS SS24, Πειράματα Αισθητικής και Γούστου-2
©KITS SS24 © Albert Font Garcia
2/5
Native Share

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με τη Sheertex και ποιος ο στόχος; 

Άκουσα για τη Sheertex στις αρχές του 2023 και αποφάσισα να επικοινωνήσω με την εταιρία προτείνοντας συνεργασία με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τη βιωσιμότητα μέσα από μια νέα οπτική γωνία.

Ανέκαθεν δουλεύω με deadstocks και υφάσματα με περιορισμένη διάρκεια ζωής και θέλησα αυτή τη φορά να επαναπροσδιορίσω ένα ανθεκτικό ρούχο με τρόπο που θα εκφράζει έννοιες όπως η λεπτότητα και η δύναμη. Η χρήση του deadstock της Sheertex μας επέτρεψε να εργαστούμε όχι μόνο με υλικά της επιλογής μας αλλά και την αναγέννηση τους μέσα από ιδέες ρούχων που μπορούν να περάσουν με άριστα τη δοκιμασία του χρόνου.

Filep’s Scrapbook: KITS SS24, Πειράματα Αισθητικής και Γούστου-3
©Video Still by Kayhl Cooper – KITS 06 Runway Show October 30, 2023 – at Tara Downs Gallery in NYC
3/5
Native Share

Πώς θα περιγράφατε τη βιομηχανία της μόδας όπως είναι σήμερα; Πέρα από το ντύσιμο, ποιες άλλες ανάγκες καλύπτει η συλλογή σας; 

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην τρέχουσα κατάσταση της μόδας μόνο ως παρατηρητής. Με στόχο να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό,  η βιομηχανία μας αμφιβάλλει για την αυτάρκεια της μόδας και αναζητά άλλους τρόπους για να την ενδυναμώσει, είτε μέσω οξύμωρων συνεργειών, πολιτικής και στρατηγικών μάρκετινγκ.

Μέσα την καλοκαιρινή μου συλλογή θέλησα να περιορίσω κάποια πράγματα και να δω τη μόδα ως μια αυτόνομη κουλτούρα και να ανανεώσω τον διάλογο γύρω από τα ρούχα και τα συναισθήματα που εκείνα μπορούν να προκαλέσουν. Στην ουσία πρόκειται για ένα πείραμα για την αντιμετώπιση και τη δημιουργία διαλόγου μέσα στη μικρή κοινότητα της μόδας.

Filep’s Scrapbook: KITS SS24, Πειράματα Αισθητικής και Γούστου-4
©KITS SS24 © Kayhl Cooper
4/5
Native Share

Μπορεί ένα φόρεμα να είναι κάτι περισσότερο από ένα εμπόρευμα; 

Για μένα ένα φόρεμα είναι αποτελεί μια πανοπλία και μια, αν θέλετε συναισθηματική υποστήριξη, παρά ένα άψυχο εμπόρευμα. Ίσως η απάντηση μου να ακούγεται κάπως κλισέ, ωστόσο όταν επιλέγεις ένα φόρεμα, επιλέγεις τη διάθεσή σου ή τι θέλεις να προβάλεις φορώντας το. Ελπίζω πως η νέα μας συλλογή να είναι πράγματι ένα εργαλείο επικοινωνίας, προβολής ή μια νέας ταυτότητας για όποιον θέλει να τη φορέσει.

Filep’s Scrapbook: KITS SS24, Πειράματα Αισθητικής και Γούστου-5
©KITS SS24 © Albert Font Garcia
5/5
Native Share

Cover photo: KITS SS24 © Angel Diaz

MHT