fileps-scrapbook-lutz-τα-ρούχα-είναι-πράγματα-πολύτι-205720

Χρειάζεται κάτι περισσότερο από ευρηματικότητα για να καλυφθούν οι ενδυματολογικές ανάγκες μιας γυναίκας από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η καλοκαιρινή συλλογή του Lutz Huelle αποτελείται από ακαταμάχητα αριστουργήματα που κάνουν ακριβώς αυτό.

Filep Motwary: Μιλήστε μας για την καλοκαιρινή σας συλλογή… Ποια η αφετηρία της;

Lutz Huelle: Η συλλογή ειναι μια αντανάκλαση της ανάγκης μας για κοινωνικοποίηση, δηλαδή να βγούμε επιτέλους από το σπίτι για να συναντήσουμε, όπως άλλοτε, τους φίλους μας σε κάποιο μπαρ ή να πάμε ακόμα και για χορό. Σε προσωπικό επίπεδο, ένιωθα έντονα την ανάγκη να ντυθώ ξανά, να κάνω μια μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με την εμφάνιση μου. Έπειτα από 18 μήνες εγκλεισμού, φορώντας καθημερινά φουτερ και μπλουζάκια, μου ήταν δύσκολη μια απότομη απαλλαγή από εκείνη την άνεση. Ο εγκλεισμός της πανδημίας μου δημιούργησε πολλές αμφιβολίες για το αν θα μπορούσα να το τολμήσω.

Filep’s Scrapbook: LUTZ – Τα Ρούχα Είναι Πράγματα Πολύτιμα-1
©LUTZ SS22 | Francesco Brigida
1/6
Native Share

Με αυτά τα κριτήρια σχεδίασα μια συλλογή εύκολη και άνετη όπως ακριβώς είναι τα ρούχα που φοράμε στο σπίτι ενώ βλέπουμε τηλεόραση, αναμιγνύοντας άνετα υφάσματα  με άλλα που είναι πιο φανταχτερά και ενδεχομένως επίσημα. Επικεντρώθηκα σε προτάσεις που φοριούνται τόσο το πρωί όσο και το βράδυ, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας. Ομολογώ ότι με συναρπάζει η ιδέα ενος νυφικού φορεμένο ως βραδινό φόρεμα και το αντίστροφο.

FM: Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα μας είπατε, αναρωτιέμαι ποια είναι τελικά η συμβολή των υφασμάτων σε μια συλλογή; Κατά την τελευταία μας συνάντηση στο Παρίσι αφήσατε να νοηθεί πως σας τρομάζουν ορισμένα πολυτελή υφάσματα, συμπεριλαμβανομένου του Moiré Taffeta.

LH: Είτε πρόκειται για μια βαμβακερή ποπλίνα είτε για ένα βαρύ, μεταξωτό μπροκάρ, το κάθε ύφασμα έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία και συμπεριφορά πάνω στο σώμα. Τα πολύ δραματικά υφάσματα όπως είναι ο ταφτάς, για παράδειγμα,  έχουν συχνά μια πολύ επιβλητική παρουσία  και ως εκ τούτου δεν είναι πάντα ευκολοφόρετα. Με γοητεύει η ιδέα των ρούχων που φοριούνται χωρίς δεύτερη σκέψη και που δεν είναι δεσμευτικά σε σχέση με τους τρόπους που μπορούν να συνδυαστούν. Απο την άλλη, ανάλογα πάντα με την περίσταση, ένα πολύτιμο ύφασμα μπορεί να αναγάγει την εικόνα μιας γυναίκας! Όπως και να έχει, τα πάντα είναι θέμα πλαισίου.

Filep’s Scrapbook: LUTZ – Τα Ρούχα Είναι Πράγματα Πολύτιμα-2
©LUTZ SS22 | Francesco Brigida
2/6
Native Share

FM: Ο περισσότερος κόσμος τείνει να πιστεύει ότι η ουσία της μόδας ειναι να ντύνει το γυμνό σώμα. Οι άνθρωποι της μόδας, ιστορικοί και διανοούμενοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για κάτι περισσότερο. Ποια είναι η δική σας αντίληψη

LH: Στόχος μου είναι να ντύνω προσωπικότητες γιατί με εμπνέουν πολύ περισσότερο από ένα αψεγάδιαστο σώμα. Η προσωπικότητα είναι το στοιχείο που καθορίζει έναν άνθρωπο και αυτό συναρπάζει ουσιαστικά,  με συγκινεί και με ωθεί να γίνομαι ακόμα πιο δημιουργικός.

FM: Πώς η πανδημία διαμόρφωσε τη βιομηχανία της μόδας. Τι νομίζετε πως χρειάζεται να βελτιωθεί ή να αλλάξει; 

LH: Παρατηρώ πως η μόδα, (όπως άλλωστε όλα τα υπόλοιπα), μετά από όλα όσα ζήσαμε τους τελευταίους 19 μήνες, βρίσκεται σε μια πορεία αλλαγής και αυτό ενθαρρύνει την εξέλιξη. Το πρώτο πράγμα που ήδη βρίσκεται σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού είναι οι περιβαλλοντικές μας ανησυχίες και ήδη γίνονται εντατικές προσπάθειες για να αποφύγουμε το μοιραίο. Ένα ακόμα επίτευγμα είναι η αποδοχή της καταγωγής, του σωματότυπου και της σεξουαλικοτητας μας! Επιπλέον υπάρχει ανοχή και στήριξη προς τις μειονότητες κάθε είδους. Οι επιλογές μας έγιναν πιο ξεκάθαρες και μιλώντας για τη μόδα, η μακροζωία ενος brand δεν εξαρτάται πλέον μόνο από το hype αλλά και απο τις αξίες στις οποίες πιστευει και εφαρμόζει! Αυτό κι’αν ειναι φανταστικό!.

Filep’s Scrapbook: LUTZ – Τα Ρούχα Είναι Πράγματα Πολύτιμα-3
©LUTZ SS22 | Francesco Brigida
3/6
Native Share

Στην γενικότερη της έννοια, η μόδα αντιμετωπίζεται ώς μια βιομηχανία. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα σε αυτήν περιλαμβάνονται συναισθηματικές αξίες μας που ειναι άκρως προσωπικές καθώς και η πνευματική κατάσταση όσων φτιάχνουν αυτά τα προϊόντα. Τα ρούχα έχουν αξία, είναι πολύτιμα πράγματα συνυφασμένα με την ύπαρξή μαςκαι δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

FM: Τι αντίκτυπο είχαν στη δημιουργική διαδικασία της συλλογής σας το καθεστώς που επιβλήθηκε κατα την πανδημία και κατα συνέπεια η απομόνωση; 

LH: Προσπαθούσα να βρω το νόημα σε αυτό που κάνω και να δικαιολογήσω την ύπαρξή μου ως σχεδιαστής μόδας σε μια περίοδο που κανένας μας δεν φορούσε τίποτα άλλο παρα μόνο πιτζάμες. Βίωσα το σύνδρομο του συγγραφέα που αδυνατεί να συνεχίσει το γράψιμο γιατί δεν έχει έπνευση. Ωστοσο, όσο περνούσαν οι μέρες, σκέφτηκα πως ακόμα και στο κρεβάτι, φοράμε έστω κάποια ρούχα και ότι οι πιτζάμες δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κοστούμι σε άνετη γραμμή. Μόλις συνειδητοποίησα την ύπαρξη αυτης της νέας οπτικής,  όλα έγιναν ακόμα πιο εύκολα. Ήταν το έναυσμα που χρειαζόμουν για να σταθώ και πάλι όρθιος και να επαναπροσδιορίσω τη δουλειά και τους στόχους μου, δίνοντας προτεραιότητα σε ότι είναι σημαντικό για μένα.

Filep’s Scrapbook: LUTZ – Τα Ρούχα Είναι Πράγματα Πολύτιμα-4
©LUTZ SS22 | Francesco Brigida
4/6
Native Share

FM: Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

LH: Σε αυτό το σημείο Θα έλεγα πως όλα δείχνουν να λειτουργούν υπέρ μας. Μετά από τόσους μήνες αβεβαιότητας και αποχής από ότι με γεμίζει, εξεπλάγην με την επιτυχια της γυναικείας συλλογής που μόλις παρουσίασα. Παράλληλα, ομολογώ πως ανυπομονουσα πραγματικά να ξεκινήσω την πρώτη ανδρική συλλογή Lutz, κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και χρόνια.

Filep’s Scrapbook: LUTZ – Τα Ρούχα Είναι Πράγματα Πολύτιμα-5
©LUTZ SS22 | Francesco Brigida
5/6
Native Share
Filep’s Scrapbook: LUTZ – Τα Ρούχα Είναι Πράγματα Πολύτιμα-6
©Lutz Huelle by Kira Bunse
6/6
Native Share

Διαβάστε επίσης | Filep’s Scrapbook: Christian Boaro – Αρμονία Ρούχου και Σώματος

MHT