fileps-scrapbook-rui-εξερευνώντας-το-χώρο-μεταξύ-δέ-212183

H Κινέζα σχεδιάστρια μόδας Rui Zhou εξερευνά τις αλληλεπιδράσεις σώματος-ενδύματος ξεφεύγοντας από τις τυπικές σιλουέτες, επαναπροσδιορίζοντας τις ιδέες πίσω από ρούχα-λύσεις όπως το κορμάκι, το φανελάκι και το κολάν.

Filep Motwary: Μιλήστε μας για το  βραβειο Lagerfeld και πως άλλαξε την θεωρία σας για τη μόδα;

RUI ZHOU: Έχουν περάσει περίπου δυόμιση χρόνια από τότε που ξεκίνησα το brand RUI. Μέσα από την ανάγκη για εξέλιξη αλλα και την επιβίωση της επωνυμίας στην αγορά, η οπτική μου για τη μόδα άλλαξε εντελώς.  Πλέον με ενδιαφέρει η βιομηχανική διάσταση αυτου που κάνω και ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Το βραβείο το είδα σαν μια επανεκκίνηση.

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, όχι μονο για το βραβείο αλλά και για την ευκαιρία που μου δόθηκε να ανταλλάξω ιδέες με τις υπόλοιπες φιναλίστ. Οι συμβουλές της επιτροπής με βοήθησαν επίσης αρκετά! Θα έλεγα πως η καθοδήγηση και η οικονομική υποστήριξη πίσω από αυτό το βραβείο έχουν ευεργετικό αντίκτυπο στην οικοδόμηση της επωνυμίας μου. Είμαι πραγματικά ευγνώμων που η LVMH με συμπεριέλαβε σε μια τόσο εξαιρετική πλατφόρμα δημιουργικής αναγνώρισης.

Filep’s Scrapbook: RUI – Εξερευνώντας το χώρο μεταξύ δέρματος & ρούχου-1
©RUI 22SS © Liu Xiangyu
1/6
Native Share

FM: Ποιο το σημείο εκκίνησης της καλοκαιρινής σας συλλογής. Από πού αντλεί την έμπνευσή της και ποιο το μήνυμα που θέλετε να περάσετε προς τα έξω.

RZ: Οι γνώριμες υφές που θα κουβαλάμε αιώνια στην μνήμη μας, τα μέρη με τα οποία υπήρξαμε εξοικειωμένοι, η απαλή καρδιά και έννοιες όπως αυτή της συνήθειας ενέπνευσαν τη συλλογή RUI για το καλοκαίρι του 2022. Η συλλογή είναι μια αντανάκλαση απο αποσπασματικές παρατηρήσεις και επεισοδιακά συναισθήματα για τον τόπο που γεννήθηκα. Η αίσθηση της βραδύτητας μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο και ότι θωρακίζεται ως ανάμνηση.

FM:Από την εμπειρία σας, ποιοι παράγοντες καθορίζουν την αξία των ρούχων που επιλέγουμε να φορέσουμε ή να εντάξουμε στην γκαρνταρόμπα μας; 

RZ: Μα η φύση των πραγμάτων, τι άλλο;  Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη της ενδοχώρας της Κίνας που περιβάλλεται από βουνά και δέντρα χωρίς να έχω καμία απολύτως επαφή με τη «μόδα». Πιθανώς, η ήσυχη και απροβλημάτιστη ζωής που βίωσα μου επέτρεψε να έχω αυτογνωσία και με έκανε αρκετά περίεργη για να εξερευνήσω την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Φτάνοντας στο σήμερα, λατρεύω τη φόρμα του ανθρώπινου σώματος και πώς αλληλεπιδρά με τα ρούχα μου. Είναι  πραγματικά συναρπαστικό!

Filep’s Scrapbook: RUI – Εξερευνώντας το χώρο μεταξύ δέρματος & ρούχου-2
©RUI 22SS © Liu Xiangyu
2/6
Native Share

FM: Πως μπορεί ένα φόρεμα να ξεπεράσει την εμπορική του διάσταση; Ποια είναι η αντίληψη που έχετε για το σώμα γενικότερα;

RZ: Όταν δούλευα την τελική εργασία για την αποφοίτησή μου από το Parsons, συνειδητοποίησα ότι το αποτέλεσμα απο το πλέξιμο με ελαστικά υλικά όπως είναι το δέρμα, έχει την ίδια ένταση και ευαισθησία με το ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο η φόρμα του σώματος παραμένει μια πρωτότυπη μάζα που εμπεριέχει οικειότητα, συναισθήματα και εκπροσωπεί την πολυπλοκότητα της φύσης.  Με το πλέξιμο δημιουργούνται απροσδόκητα σχήματα που μας αναγκάζουν να λάβουμε υπόψη την μορφολογία του σώματος, κυρίως μέσα από τις ενώσεις και τα κοψίματα των ρούχων.

Οι περιοχές που παραμένουν εκτεθειμένες και γυμνές μας ενθαρρύνουν να αγκαλιάσουμε την φυσικότητα του σώματος μας, ανεξάρτητα από τον τύπο του.

Filep’s Scrapbook: RUI – Εξερευνώντας το χώρο μεταξύ δέρματος & ρούχου-3
©RUI 22SS © Liu Xiangyu
3/6
Native Share

FM: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος ενός σχεδιαστή μόδας σήμερα; 

RZ: Στη μοντέρνα εποχή μας που ειναι συνυφασμενη με την τεχνολογία, οι πολυσχιδεις πλέον σχεδιαστές αποτελούν μια υπενθύμιση για το εύρος της μόδας και πως εξελισσόμαστε μέσα από αυτή.

Filep’s Scrapbook: RUI – Εξερευνώντας το χώρο μεταξύ δέρματος & ρούχου-4
©RUI 22SS © Liu Xiangyu
4/6
Native Share
Filep’s Scrapbook: RUI – Εξερευνώντας το χώρο μεταξύ δέρματος & ρούχου-5
©RUI 22SS © Liu Xiangyu
5/6
Native Share
Filep’s Scrapbook: RUI – Εξερευνώντας το χώρο μεταξύ δέρματος & ρούχου-6
©RUI 22SS © Liu Xiangyu
6/6
Native Share
MHT