gaenus-το-ελληνικό-brand-που-συνδυάζει-την-παράδ-92669
©Panos Davios

Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε το brand;

To 2015 αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Φλωρεντία, μετακόμισα στο Λονδίνο για να κάνω πρακτική στο στούντιο της Faustine Steinmetz. Εκεί ήρθα σε επαφή με τον δημιουργικό κύκλο του Λονδίνου και είδα πως οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Mε εντυπωσίασε το κλίμα συνεργασίας και το έντονο στοιχείο του community.

Ήταν η εποχή που γινόταν η στροφή σε πιο ethical brands. Υπήρχε έντονα η ανάγκη αντίδρασης λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου του φασισμού, της τρομοκρατίας και του προσφυγικού. Είμαστε μια γενιά που έχει ανάγκη την αλλαγή, που θέλει να δει τον κόσμο με άλλα μάτια. Αυτό ήταν και το κίνητρο της δημιουργίας του Gaenus, ένα όνομα που εξηγεί ακριβώς αυτό που θέλω να επικοινωνήσω: συνδυάζει την ελληνική λέξη γένος και την λέξη Gaea, τη Θεά της ζωής στη γη.

Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-1
©Phaedra Karagianni / @fai_dra

Πείτε μας δυο λόγια για τις παραδοσιακές τεχνικές και τους αρχέγονους τρόπους παραγωγής που χρησιμοποιείτε.

Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα έχω πολλές εικόνες και ερεθίσματα από γυναίκες στην οικογένεια μου που κεντούσαν και έπλεκαν εργόχειρα. Βρίσκω μια πνευματικότητα σ’ αυτή τη διαδικασία. Όταν έχεις μια πρώτη ύλη, ένα εργαλείο και δύο χέρια για να δημιουργήσεις αυτό που παράγει η φαντασία σου.

Έτσι για κάθε συλλογή δημιουργούμε και μια capsule με χειροποίητα κομμάτια. Κάποια παράγονται εσωτερικά από εμάς και για κάποια άλλα συνεργαζόμαστε με γυναίκες απ’ όλη την Ελλάδα που κεντούν και υφαίνουν. Στην SS19 συλλογή μας αναβιώσαμε την σταυροβελονιά και δημιουργήσαμε in house denim patchworks. Στο μέλλον, θα ήθελα να καταγράψουμε την διαδικασία και να ακούσουμε τις ιστορίες των γυναικών. Αυτές οι γυναίκες είναι μεγάλη έμπνευση για εμένα.

Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-2
©Panos Davios

Με ποια έννοια ο Πλάτωνας και η καλλιτέχνιδα Ana Mendieta επηρέασαν τη φετινή καλοκαιρινή σας συλλογή;

Η Anna Mendieta είναι μια καλλιτέχνιδα που χρησιμοποίησε το σώμα της ως μέσo για να εξερευνήσει την ανθρώπινη υπόσταση σε σχέση με το σύμπαν. Το έργο της είναι μεταφυσικό, τοποθετεί το σώμα στην φύση εκτός κοινωνικών δομών, εκεί που ούτε χρόνος ούτε τόπος υπάρχει. O Πλάτωνας είναι από τους πρώτους φιλόσοφους που προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει την ψυχή.

Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-3
©Panos Davios
Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-4
©Panos Davios

Eξού και η φράση του “psyche kosmou”,  η έννοια της «ψυχής του κόσμου» που συνδέει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς στην γη. Βρίσκω και τους δύο εξαιρετικά επίκαιρους. Ο σημερινός άνθρωπος έχει ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί λόγω των νέων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, θέλει να ανακαλύψει τον εαυτό του. Όλα αυτά αποτέλεσαν έμπνευση για τη δημιουργία αυτής της συλλογής.

Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-5
©Panos Davios

Η φωτογράφιση για τη διαφημιστική σας καμπάνια έγινε στο Λατομείο του Διονύσου στην Πεντέλη. Από πεντελικό μάρμαρο είναι φτιαγμένα θρυλικά μνημεία της Ελλάδας. Να υποθέσω ότι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε είναι η διαχρονικότητα; 

Η διαχρονικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και σε καιρούς αναζήτησης πάντα επιστρέφουμε εκεί. Επιλέξαμε την τοποθεσία για την ενέργεια του λατομείου, που συνδέεται μεταφορικά με το μήνυμα μας. Είναι ένα άγονο και αρχέγονο μέρος. Η πρώτη ύλη που παράγει μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο με την συμβολή του ανθρώπου. Όταν ο άνθρωπος καταλάβει τον εαυτό του και λειτουργήσει με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους συνανθρώπους του, μπορεί να μεγαλουργήσει και να γίνει καλύτερος.

Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-6
©Panos Davios

Σε ποιες χώρες βρίσκουμε τα ρούχα σας;

Τα ρούχα μας μπορείτε και να τα βρείτε στο concept store MK2UK στο Λονδίνο και σύντομα online στο e-shop μας.

Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-7
©Panos Davios

Η δραστηριότητά σας βρίσκεται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Πώς πιστεύετε ότι αντιλαμβάνονται το στυλ οι μεν και πώς οι δε; 

Το Λονδίνο είναι ένα συνονθύλευμα πολιτισμών και ανθρώπων, με έντονη διαφορετικότητα, πράγμα που εκφράζουν οι ενδυματολογικές  επιλογές  τους. Σίγουρα οι Λονδρέζοι είναι πιο τολμηροί, δεν φοβούνται να εκφράσουν αυτό που είναι. Στην Αθήνα μου αρέσει πολύ να παρατηρώ τους ανθρώπους. Περισσότερο μου αρέσουν εκείνοι που έχουν προσωπικό στυλ,  χωρίς να το επιδιώκουν. Ψάξτε τον λογαριασμό @elladamoda στο Ιnstagram και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-8
©Panos Davios
Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-9
©Panos Davios

Μελλοντικά πώς θα θέλατε να εξελιχθεί το brand σας;

Θέλουμε να διοργανώσουμε κάποια project κοινωνικού χαρακτήρα και να δημιουργήσουμε limited κομμάτια σε συνεργασία με διάφορες κοινωνικές ομάδες. Η γλώσσα της μόδας έχει μεγάλη δύναμη και θέλουμε να λειτουργήσουμε ως πλατφόρμα για να επικοινωνήσουμε σκέψεις και απόψεις της γενιάς μας.

Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-10
©Panos Davios
Gaenus: Το ελληνικό brand που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη κομψότητα-11
©Panos Davios

Info: Ανακαλύψτε τις δημιουργίες του Gaenus στο concept store MK2UK του Λονδίνου & στο Instagram

MHT