η-νέα-συλλογή-roksanda-στηρίζει-τις-γυναίκες-88406
©THE OUTNET

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Roksanda Ilinčić αναλαμβάνει δράση υπέρ των γυναικών. «Τις υποστηρίζω θερμά όπου και όπως μπορώ. Νιώθω, δε, ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες τις οποίες στο παρελθόν αγνοούσαμε, για πολλούς λόγους», δήλωνε το 2018 στη Vogue η επιδραστική Σέρβα σχεδιάστρια, έχοντας μόλις αναλάβει την επιμέλεια μιας συλλογής σύγχρονης τέχνης προς πώληση από τον οίκο Sotheby’s. 

Αυτήν τη φορά το ενδιαφέρον της στράφηκε στις κακοποιημένες γυναίκες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Συνεργαζόμενη με τη ΜΚΟ Malaika και το The Outnet, ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει το 10% επί των πωλήσεων της νέας της συλλογής στις γυναίκες που υποστηρίζονται ενεργά από την οργάνωση.

Η νέα συλλογή Roksanda στηρίζει τις γυναίκες του Κονγκό-1
©THE OUTNET

«Ήξερα ότι είχαμε μια πνευματική συγγένεια» μας λέει, αναφερόμενη στην Noëlla Coursaris Musunka, μοντέλο με καταγωγή από την Κύπρο και το Κονγκό, η οποία ίδρυσε τη Malaika το 2007. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί στο χώρο της μόδας και δεν άργησαν να καταλάβουν ότι μοιράζονταν ένα κοινό όραμα για τη στήριξη των αδύναμων γυναικών και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

«Η γυναικεία αλληλεγγύη ήταν πάντα σημαντική για μένα», συνεχίζει η Ilinčić. «Με τη Noëlla προερχόμαστε από διαφορετικά περιβάλλοντα, η ανησυχία μας όμως είναι κοινή: “Πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις γυναίκες;” Εγώ τις βοηθάω με τα ρούχα μου, εκείνη μέσω της εκπαίδευσης».

«Στη Malaika εκπαιδεύουμε 314 κορίτσια με στόχο να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο αύριο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην κοινωνία όπως εκείνες επιλέξουν», παρεμβαίνει η Coursaris. «Η Roksanda καθοδηγείται από τις αξίες της ως γυναίκα, μητέρα και δημιουργός. Νιώθω μια σύνδεση με τα ρούχα και με τον άνθρωπο πίσω απ’ αυτά».

Η βραβευμένη 44χρονη σχεδιάστρια με έδρα το Λονδίνο είναι απόφοιτη του περίφημου Central Saint Martins και παρουσιάζει τις εντυπωσιακές συλλογές της από το 2005 στην Εβδομάδα Μόδας της βρετανικής πρωτεύουσας. Δεν είναι λίγες οι διασημότητες που υποστηρίζουν το brand της, και τα κομψά, συχνά εκκεντρικά και με έντονα χρώματα ρούχα της έχουν φορέσει κατά καιρούς από την Cate Blanchett και την Keira Knightley μέχρι τη Michelle Obama, τη Melania Trump και την Catherine Middleton.

Η συλλογή της για το The Outnet -με τιμές που ξεκινούν από £235- είναι εμπνευσμένη από προηγούμενες, best seller δημιουργίες της, συμπεριλαμβανομένων των χαρακτηριστικών φορεμάτων με τα trumpet μανίκια και των δίχρωμων μάξι.

Η νέα συλλογή Roksanda στηρίζει τις γυναίκες του Κονγκό-2
©THE OUTNET

Στην καμπάνια για την προώθησή της πρωταγωνιστικό ρόλο κράτησαν οι γυναίκες της οργάνωσης Malaika, βοηθώντας στην κατασκευή του σκηνικού, μπροστά από το οποίο πόζαρε η ίδια η Coursaris. «Θέλαμε να συμμετάσχουν τα κορίτσια μας και η προσήλωσή τους στην εκστρατεία ήταν πραγματικά εντυπωσιακή», λέει η Noëlla, η οποία έχει προσωπική εμπειρία από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Κονγκό, αφού σε ηλικία 5 ετών έχασε τον πατέρα της και βίωσε τον αναγκαστικό αποχωρισμό από τη μητέρα της, η οποία δεν μπορούσε να τη μεγαλώσει μόνη της.

Παράλληλα με τη φιλανθρωπική της διάσταση, η συλλογή της Roksanda έχει και μια περιβαλλοντική, καθώς είναι βασισμένη στη λεγόμενη «ηθική» μόδα. Τη στιγμή που η fashion βιομηχανία φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των κύριων ρυπαντών του περιβάλλοντος, η σχεδιάστρια αποφάσισε πως έπρεπε να υιοθετήσει μια «βιώσιμη» φιλοσοφία για τη δουλειά της.

«Έχω παρατηρήσει πόσο γρήγορα αλλάζει η μόδα. Έχει γίνει ταχύτατη», λέει, ξεκαθαρίζοντας ότι για τη συγκεκριμένη συλλογή χρησιμοποίησε παλιά υφάσματα, τα οποία μετέτρεψε σε καινούργια σύνολα. «Ένιωσα καθήκον μου να συμμετάσχω σε μια πιο κυκλική οικονομία. Χρησιμοποιήσαμε υπάρχοντες πόρους, κάνοντας καλό στον πλανήτη. Όσοι μπορούν να βοηθήσουν, πρέπει να το κάνουν. Είναι σημαντικό για όλους».

Η νέα συλλογή Roksanda στηρίζει τις γυναίκες του Κονγκό-3
©THE OUTNET

Η κοινωνική της συνείδηση έχει αναγνωριστεί. Όχι μόνο από το κοινό της, αλλά και από επίσημους φορείς, όπως το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της, της Σερβίας, που τη βράβευσε για τη φιλανθρωπική της δράση απονέμοντάς της την ύψιστη τιμή «Knight of the St. Sava Order of Diplomatic Pacifism».

Info: Ανακαλύψτε τη νέα συλλογή The Outnet X Roksanda τα έσοδα της οποίας στηρίζουν τις κακοποιημένες γυναίκες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

MHT