greekaba-ο-christian-louboutin-και-ο-κωνσταντίνος-κακανιάς-μι-227532
©Vassilis Karidis

Δύο εξαιρετικοί φίλοι και δημιουργοί. Ένας ανεξάντλητος πολιτισμός, ένας αγαπημένος οίκος και η αγάπη για προσφορά. Ο Christian Louboutin συναντά τον Κωνσταντίνο Κακανιά -και το alter ego του, την κυρία Τεπενδρή- στη συλλογή Greekaba, η οποία διατίθεται στην ιστοσελίδα του οίκου, σε επιλεγμένες μπουτίκ και στα καταστήματα Enny Monaco από την 1η Ιουνίου.

Έλις Κις: Κωνσταντίνε και Christian, πότε γνωριστήκατε με τον Christian Louboutin;

Κωνσταντίνος Κακανιάς: Θυμάμαι τον Christian από το 1981, σε μια κοινή παρέα στο Παρίσι. Φίλοι όμως γίναμε το 1988.

Christian Louboutin: Γνώρισα τον Κωνσταντίνο όταν σπούδαζε μόδα στο Παρίσι. Να φανταστείτε ότι ήταν πολύ ντροπαλός τότε.

E.Κ.: Άλλο η φιλία, άλλο η δουλειά. Πώς ήταν η εμπειρία της συνεργασίας;

Κ.Κ.: Τον Christian τον γνωρίζω καλά και τον αγαπώ. Για μένα η πρόκληση ήταν να συλλάβω το πνεύμα του Maison Christian Louboutin και τον ελληνικό πολιτισμό.

C.L.: Διαφωνώ πλήρως με το «ποτέ μη συνεργάζεται με φίλους, αν θέλεις να διατηρήσεις τη φιλιά σας». Όταν δουλεύεις με φίλους στα κατάλληλα projects, δυναμώνεις τη σχέση περνώντας ποιοτικό χρόνο με αγαπημένους ανθρώπους.

Ε.Κ.: Η ιδέα της συλλογής στριφογύριζε στο μυαλό σας καιρό;

K.K.: Όταν με κάλεσε ο Christian η έκπληξη ήταν τεράστια και, φυσικά, λάτρεψα την πρόταση. Η στιγμή ήταν εξαιρετική, συμβολική και αναγκαία, ένα διασκεδαστικό project εν μέσω πανδημίας.

C.L.: Ποιoς αμφιβάλλει ότι ο ελληνικός πολιτισμός, το ελληνικό φως και τοπίο, ήταν και θα είναι πάντα έμπνευση για όποιον βλέπει και ακούει;

Ε.Κ.: Christian, στην Οδύσσεια αυτή έχετε μια ξεχωριστή ξεναγό, την κυρία Τεπενδρή.

Greekaba: Ο Christian Louboutin και ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μιλούν στη Vogue για την συλλογή τους-1
©Πασούμια At Home with Tep, Greekaba Capsule, Christian Louboutin.

C.L.: Τη γνωρίζω πολύ καιρό. Είναι ίσως μεγαλύτερη από μένα, όμως έχω την αίσθηση ότι ήμουν παρών στη γέννησή της. Είναι κομμάτι πολλών όμορφων στιγμών.

E.K.: Κωνσταντίνε, η κυρία Τεπενδρή ευχαριστήθηκε;

K.K.: Η κυρία Τεπενδρή και ο Christian είναι φίλοι από παλιά. Έχουν ταξιδέψει μαζί στον Νείλο, στην Τζακάρτα, στο Τόκιο, στη Βαυαρία… Ήταν από τις πρώτες του πελάτισσες και φοράει αποκλειστικά Christian Louboutin. Έχουν ξαναταξιδέψει μαζί στην Ελλάδα, αλλά τι ταξίδι, αυτή τη φορά!

Ε.Κ.: Christian, η συλλογή είναι γεμάτη ελληνικούς συμβολισμούς. Είχατε κάτι στο μυαλό σας ή ο Κωνσταντίνος εργάστηκε εν λευκώ;

C.L.: Όταν συνεργάζομαι, πάντα σέβομαι την ιδέα τού «εν λευκώ», ακόμα κι αν γνωρίζω καλά τον καλλιτέχνη. Είναι μεγάλη χαρά η δουλειά σου να αναμειγνύεται με ανθρώπους των οποίων αγαπάς τη δική τους. Ζήτησα από τον Κωνσταντίνο να συμπεριλάβει Έλληνες τεχνίτες. Ο ίδιος έχει τεράστια γνώση και του ζήτησα να γίνει ένας μεγάλος πρεσβευτής της χώρας του – καθόλου δύσκολο, γιατί τη λατρεύει.

Ε.Κ.: Κωνσταντίνε, η συλλογή περικλείει στοιχεία αρχαιοελληνικά και λαϊκής τέχνης. Ήταν πρόκληση αυτό;

K.K.: Είναι διασκεδαστικό να τα συνδυάζεις. Σαν την Ελλάδα του σήμερα, όπου όλα μπερδεύονται. Είχαμε επιρροές από τη γεωμετρία της αρχαϊκής κεραμικής, από τουριστικούς χάρτες και κεντήματα του 17ου αιώνα.

Ε.Κ.: Η συλλογή διαθέτει και πολύ χιούμορ…

K.K.: O Christian είναι πάρα πολύ αστείος, είναι καταπληκτική παρέα. Περνάμε υπέροχα και γελάμε ασταμάτητα.

Greekaba: Ο Christian Louboutin και ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μιλούν στη Vogue για την συλλογή τους-2
©Τσάντα Carasky Mini, από την συλλογή Greekaba Capsule, Christian Louboutin

C.L.: Σήμερα το χιούμορ είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Δεν μου αρέσουν τα αγχολυτικά και τα αντικαταθλιπτικά, το χιούμορ είναι το καλύτερο φάρμακο. Και πώς θα μπορούσα να δω μια συνεργασία με τον αγαπημένο μου Κωνσταντίνο, αν όχι ως ευκαιρία για να γελάσουμε;

Ε.Κ.: Η Greekaba tote είναι το επίκεντρο της συλλογής;

K.K.: To αρχικό σχέδιο έγινε για την Greekaba tote. Και μετά, με τρόπο μαγικό, εμφανίστηκαν όλα αυτά τα υπέροχα κομμάτια.

C.L.: Το Greekaba είναι το κεντρικό κομμάτι της συλλογής, που περιλαμβάνει ανδρικά και γυναικεία παπούτσια και αξεσουάρ, εμπνευσμένα από τη γη και τη θάλασσα, με δουλεμένες ξανά λεπτομέρειες. Πήραμε και απίθανες φωτογραφίες, κάνοντας έκπληξη στον Κωνσταντίνο με μια «ολοζώντανη» κυρία Τεπενδρή. Δεν ξέρω αν του άρεσε, αλλά γελάσαμε πολύ.

Ε.Κ.: Η συλλογή έχει και φιλανθρωπική διάσταση.

K.K.: Για μένα, το να βοηθάω τους άλλους είναι το πιο σημαντικό. Ο Christian το γνωρίζει καλά και θέλω να τον ευχαριστήσω γι’ αυτό. Είμαι ευγνώμων στο Maison Christian Louboutin για την προσφορά ενός γενναιόδωρου ποσού από τα κέρδη του project στον οργανισμό Μαζί για το Παιδί. Με συγκινεί αυτό και πιστεύω ότι έπαιξε ρόλο στην προσήλωσή μου στη συλλογή. To Μαζί για το Παιδί είναι μια εξαιρετική οργάνωση, που βοηθά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Greekaba: Ο Christian Louboutin και ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μιλούν στη Vogue για την συλλογή τους-3
©Εσπαντρίγιες Cycladibancla, Greekaba Capsule, Christian Louboutin

C.L.: Από την αρχή της, η πρωτοβουλία Caba υποστηρίζει τοπικές κοινότητες και την αφοσίωση των ανθρώπων τους. Στους δύσκολους καιρούς είναι σημαντικό να βοηθήσεις τη νέα γενιά μέσα από την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην τέχνη, δίνοντάς της φωνή. Όπως και με προηγούμενα cabas, ποσοστό των κερδών θα πάει στο Μαζί με το Παίδι, οργάνωση-ομπρέλα που στηρίζει παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους. Μέσω ειδικών προγραμμάτων, σκοπός είναι να αναπτύξουν θετική σκέψη, έμπνευση και προσωπική έκφραση – βασικές αξίες του οίκου Christian Louboutin.

Ε.Κ.: Η βιομηχανία της μόδας σφύζει από συνεργασίες. Τι κάνει το Greekaba ξεχωριστό;

K.K.: H φιλία μας.

C.L.: Για μένα, οι συνεργασίες βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό και πραγματικούς δεσμούς. Με τον Κωνσταντίνο, έναν μεγάλο καλλιτέχνη, γενναιόδωρο συνεργάτη και στενό φίλο, η συνεργασία ήταν μια ευχάριστη εμπειρία. Κάθε φορά που αναδεικνύουμε χαρακτηριστικά μιας χώρας, όπως η αριστοτεχνία, βλέπω την περηφάνια των συμμετεχόντων. Αυτό, μαζί με την προσφορά, είναι η ουσία αυτών των συνεργασιών και το Greekaba είναι εξαιρετικό παράδειγμα.

Greekaba: Ο Christian Louboutin και ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μιλούν στη Vogue για την συλλογή τους-4
©Τσάντα Greekaba Mini, από την συλλογή Greekaba Capsule, Christian Louboutin.

Ε.Κ.: Τι είναι ελληνικό καλοκαίρι για σας;

K.K.: Ω, Θεέ μου! Έρχομαι! Το συντομότερο δυνατόν!

C.L.: Είναι πολλές από τις εικόνες της συλλογής. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μου είναι το φως που πέφτει στη θάλασσα στο τέλος μια όμορφης μέρας. Επίσης, η Ελλάδα από νωρίς έδωσε βήμα στις γυναίκες. Η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες υπουργούς Πολιτισμού παγκοσμίως. Είμαι πάντα με το μέρος των γυναικών και, όταν σκέφτομαι την Ελλάδα, σκέφτομαι δυνατές, ανεξάρτητες γυναίκες – την Ειρήνη Παππά, τη Ρεβέκκα Καμχή, τη Μαρίνα Καρέλλα. Πρότυπα που εμπνέουν σεβασμό και αποτελούν έμπνευση.

Greekaba: Ο Christian Louboutin και ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μιλούν στη Vogue για την συλλογή τους-5
©Πλατφόρμες Movida Athina, από τη συλλογή Greekaba Capsule, Christian Louboutin
Greekaba: Ο Christian Louboutin και ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μιλούν στη Vogue για την συλλογή τους-6
©Christian Louboutin

Greekaba: Ο Christian Louboutin και ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μιλούν στη Vogue για την συλλογή τους-7

Φωτογράφιση: Vassilis Karidis, Fashion Director; Nicholas Georgiou, Hair &MakeUp: Hara Papanikolaou

MHT