η-donatella-versace-για-το-νόημα-της-μόδας-και-τη-νέα-σ-152346
©Versace

Designers: “Καθώς κάθομαι να γράψω αυτές τις γραμμές, έχω έγνοια την ασφάλεια και την υγεία όλων μας,” ανέφερε η Donatella Versace στο συγκινητικό γράμμα για τους αναγνώστες της Vogue τον Μάρτιο. “Ο λόγος που ήθελα να στείλω αυτό το μήνυμα είναι για να σας πω ότι κανείς δεν είναι μόνος του σε αυτή τη μάχη.”

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η Donatella είχε γίνει επικεφαλής αυτής της μάχης, έχοντας δώσει περισσότερα από 200,000 δολάρια για μονάδες εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο San Raffaele στο Μιλάνο, μία πόλη που, όπως είπε και η ίδια, έμοιαζε με φάντασμα κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην Ιταλία. Ήταν αυτή η στιγμή που ο τιτάνας στα ηνία του οίκου Versace ξεκίνησε, επίσης, να επανεξετάζει τι σημαίνει μόδα. Ήταν αυτή η περίοδος που αντί τα κεντρικά του οίκου στο Μιλάνο να σφύζουν από δραστηριότητα, όπως θα συνέβαινε συνήθως, επικρατούσε η περισυλλογή.

Η Donatella Versace για το νόημα της μόδας και τη νέα συλλογή του οίκου-1
©Versace

“Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να καταλάβω σε ποιον θα απευθυνόμουν και πώς να δώσω στη μόδα ένα νόημα σε μια τόσο μοναδική, ιστορική στιγμή,” είπε η Versace στη Vogue λίγες μέρες πριν την αποκάλυψη της SS21 συλλογής – ένα έργο με αφετηρία το μυθικό Trésor de la Mer print (ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοτίβα στην ιστορία της μόδας).

Για τη σχεδιάστρια και την ομάδα της (την οποία θεωρεί “επέκταση της οικογένειάς” της τους τελευταίους μήνες), η διαδικασία της επιστροφής σε ένα εμβληματικό σχέδιο του οίκου, καθώς και η δημιουργική επανερμηνεία του, ήταν ένα είδος κάθαρσης και μία ευκαιρία για όνειρα – μία λέξη που επανέρχεται συχνά στη συζήτησή μας, μία λέξη συνδεδεμένη με το σύμπαν Versace. “Μην ξεχνάς το γκλάμουρ, τα supermodel, τα μαλλιά και το μακιγιάζ!” τόνισε η σχεδιάστρια, όταν τη ρωτήσαμε αν υπάρχει ακόμα χώρος για ονειροπόληση σε έναν κόσμο μετά την πανδημία. “Μετά από αυτό, νομίζω υπάρχει θέση μόνο για γκλάμουρ.”

Η Donatella Versace για το νόημα της μόδας και τη νέα συλλογή του οίκου-2
©Versace

Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τη συλλογή αυτή τη σεζόν;

“Το όνειρο για έναν άλλο κόσμο και η απόδραση. Για μένα, αυτά τα δύο σχετίζονται, γιατί, ενώ ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, χρειάζεται να ξεκινήσουμε να τον χτίζουμε κιόλας. Ήθελα να ονειρευτώ κι εγώ, γι’αυτό η συλλογή είναι γεμάτη χρώματα και έχει τόσο ευδιάθετη ψυχή.”

Ποιες ήταν οι δημιουργικές προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετώπισες σχεδιάζοντας τη συλλογή και πώς αυτές διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα;

“Ο κόσμος έχει αλλάξει, το ίδιο κι εμείς. Το επαναλαμβάνουμε αυτό συνέχεια, σχεδόν σαν μάντρα, όλους αυτούς τους μήνες, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό για έναν σχεδιαστή σημαίνει να ξεκινήσει από την αρχή. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να προσπαθήσω να καταλάβω σε ποιον θα απευθυνόμουν και πώς να δώσω νόημα στη μόδα σε μία τόσο μοναδική, ιστορική στιγμή. Ήθελα να κάνω κάτι δραστικό και να σπάσω τους κανόνες, επειδή πιστεύω πως αυτό που λειτουργούσε μέχρι πριν μερικούς μήνες δεν βγάζει νόημα στο παρόν. Δημιουργικά. Αυτό σήμαινε να βρω έναν τρόπο να φέρω το DNA του οίκου Versace σε μία νέα πραγματικότητα και στους ανθρώπους που πέρασαν μία βαθιά αλλαγή.”

Υπήρχε κάποια συγκεκριμένα ιδέα ή ένα συναίσθημα που ήθελες να περάσεις μέσα από τα ρούχα;

“Ναι, υπήρχαν. Θετικότητα, αισιοδοξία, ελπίδα, επιθυμία, ονειροπόληση…Γενικά, μία ευδιάθετη πνευματική κατάσταση.”

Είχες κάποια γυναίκα στο μυαλό σου όταν σχεδίαζες;

“Τη Μέδουσα.”

Η Donatella Versace για το νόημα της μόδας και τη νέα συλλογή του οίκου-3
©Versace

Ποια ήταν η δημιουργική αφετηρία σου;

“Το Trésor de la Mer print. Το μεγεθύναμε, αλλάξαμε τα χρώματα, το αποδομήσαμε και δημιουργήσαμε κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλά και οικείο ταυτόχρονα. Η συλλογή έχει κέφι. Είναι γεμάτη με έντονα χρώματα και ποικίλα σχήματα.”

Ποια βήματα πιστεύεις ότι πρέπει να ακολουθήσει η βιομηχανία για να προσαρμοστεί στη “νέα κανονικότητα”;

“Θα πρέπει να με ξαναρωτήσεις σε μερικούς μήνες…”

Τι πιστεύεις για το μέλλον των fashion shows;

“Ότι θα γίνουν περισσότερο ανοιχτά, θα συμπεριλαμβάνουν περισσότερο κόσμο και θα μπορούν να προσαρμοστούν γρηγορότερα σε αναπάντεχες αλλαγές.”

Πού εντοπίζεις την ελπίδα για το μέλλον της βιομηχανίας;

“Το να είσαι πιστός σε αυτό που αγαπάς, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι και να έχεις ακεραιότητα.”

Είσαι εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο – τι συμβουλή ή μήνυμα ελπίδας θα έδινες σε νέους σχεδιαστές και δημιουργούς που προσπαθούν να βρουν τα πατήματά τους μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

“Τους τελευταίους μήνες συνειδητοποίησα ότι η ομάδα μου είναι πραγματικά επέκταση της οικογένειάς μου. Η ομαδική δουλειά δεν ήταν ποτέ τόσο καίρια όσο είναι σήμερα. Πρέπει να αφουγκράζεσαι και να ακούς τους γύρω σου και τις διαφορετικές ιδέες, να μπορείς να δεχθείς αυτό που σου είναι ξένο, γιατί αυτά θα σου δώσουν τη δυνατότητα να εξελιχθείς και να δεις τα πράγματα από διαφορετική προοπτική. Και ενώ ήταν ανέκαθεν σημαντικές αξίες για μένα, η απόλυτη ακεραιότητα και το να μην αποκλείεις κανέναν είναι τα πάντα.”

Διαβάστε επίσης | Ο Kenzo Takada πέθανε στο Παρίσι από επιπλοκές της Covid-19

MHT