ο-kenzo-takada-πέθανε-στο-παρίσι-από-επιπλοκές-τη-152250
©shutterstock

Λίγο πριν την ιστορική στιλιστική γιαπωνέζικη «επέλαση» στο Παρίσι τη δεκαετία του ’80, ένας Ιάπωνας δημιουργός είχε ήδη κατακτήσει την πόλη με την πολύχρωμη jungle floral ματιά του. Ο Kenzo Takada, ο πάντα χαμογελαστός ιδρυτής του Kenzo σύμπαντος, ο σχεδιαστής που έκανε τα πρώτα του βήματα στην γαλλική μητρόπολη της μόδας στα μέσα του ’60, πέθανε την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο στο Παρίσι από επιπλοκές της Covid-19. Ήταν 81 ετών.

Απέναντι στην αποδόμηση της Rei Kawakubo στην Comme des Garcons, τον ρομαντικό μινιμαλισμό του Yohji Yamamoto και τη γεωμετρική ποίηση του Issey Miyake, o Kenzo συνέδεσε ανατολή και δύση μέσα από χαρούμενους συνδυασμούς χρωμάτων και μοτίβων και σοφιστικέ global ethnic διάθεση.

Ο Kenzo Takada γεννήθηκε το 1939 και σπούδασε στο Bunka Fashion College, σχολή που εκπαίδευσε συναδέλφους του όπως ο Yamamoto. Για τον νεαρό Kenzo, το Παρίσι αποτελούσε πάντα ένα τεράστιο όνειρο, ενώ αγαπημένος του σχεδιαστής ήταν ο Yves Saint Laurent. Μια οικονομική αποζημίωση από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας το 1964, έδωσε την ευκαιρία στον ανερχόμενο δημιουργό να ταξιδέψει με πλοίο από την Άπω Ανατολή στην Ευρώπη την ίδια χρονιά. Στο Παρίσι έφτασε με τρένο τον Ιανουάριο του 1965. Η αρχική πρόθεση του να παραμείνει στη γαλλική πρωτεύουσα κάποιους μήνες, γρήγορα μετατράπηκε σε δημιουργικό πείσμα. Νοίκιασε έναν χώρο στη Galerie Vivienne και οργάνωσε μια πρώτη επίδειξη με φίλους για μοντέλα. Τα χρώματα και τα φλοράλ του γέμισαν τους χώρους του πρώτου καταστήματος του, Jungle Jap, ενώ λίγο αργότερα αποφάσισε να δώσει στην εταιρεία το όνομα του, Kenzo.

Ένα ρούχο του στο εξώφυλλο του περιοδικού Elle το 1970 αποτέλεσε ένα σημαντικό πρώτο σημάδι αναγνώρισης στον χώρο, ενώ το δημιουργικό παζλ συμπληρώθηκε αργότερα με ανδρικές, παιδικές και πιο casual συλλογές. Παράλληλα, οι αισιόδοξες, χαρούμενες «νότες» των ρούχων του πέρασαν και στα πολύ επιτυχημένα εμπορικά αρώματα του οίκου. Το 1993, ο οίκος πέρασε στα χέρια του ομίλου LVMH και ο ίδιος ο Kenzo στράφηκε και σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Νωρίτερα φέτος, ο σχεδιαστής ανακοίνωνε το λανσάρισμα ενός νέου lifestyle brand, K3.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο οίκος Kenzo παρουσίασε τη συλλογή SS21 υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Felipe Oliveira Baptista. Ανάμεσα στις αναφορές της συλλογής, δεν έλειψαν και prints από τα πλούσια αρχεία του οίκου.

MHT