issey-miyake-αποκλειστική-συνέντευξη-με-τον-satoshi-kondo-320394

Θαυμασμό για τον Satoshi Kondo ένιωσα αμέσως μόλις είδα την πρώτη επίσημη συλλογή του για τον Issey Miyake, η οποία παρουσιάστηκε στον πολυχώρο Le Centquatre στο Παρίσι, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως δημιουργικού διευθυντή του οίκου. Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, θυμάμαι όμως πως εκείνη την ημέρα βιώσαμε κάτι που φάνταζε άπιαστο όνειρο, ένα αντίδοτο στη σκοτεινή περίοδο της πανδημίας. Ο αέρας μύρισε επιτέλους φρεσκάδα χάρη στον Kondo, τα μοντέλα του οποίου κυλούσαν στην πασαρέλα πάνω σε ηλεκτρικά skateboards φορώντας παλτά κατασκευασμένα από υλικά αλεξίπτωτου και ευφάνταστα φορέματα-γλυπτά, ενώ δημιουργίες από μεταξωτή φανέλα ταλαντεύονταν γύρω από τα σώματα των χορευτών που στροβιλίζονταν με περίσσια χάρη στο κέντρο μιας μεγάλης αίθουσας στο 19ο διαμέρισμα. Οι κριτικές ήταν δικαιολογημένα διθυραμβικές, καθώς ένα νέο κεφάλαιο στη μόδα μόλις άρχισε να γράφεται.

ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-1
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
1/15
Native Share

«Στο πλαίσιο της δημιουργίας της συλλογής για το φετινό καλοκαίρι, πήγα σε ένα εργαστήριο αρτοποιίας και έμαθα να πλάθω, να παρατηρώ τις ζύμες να φουσκώνουν και να παίρνουν μορφή, με σκοπό να μεταφράσω αυτή τη διαδικασία σε ένδυμα», μου αποκαλύπτει ο 40χρονος σχεδιαστής την επομένη του σόου στο σχεδόν αποστειρωμένο γραφείο του, κάπου στην Place des Vosges. Τον ακούω να μου περιγράφει αναλυτικά τη μεθοδολογία του, ενώ έξω βρέχει ασταμάτητα. «Ασχολούμαι πολύ με την έρευνα προτού προχωρήσω στη δημιουργία μιας συλλογής. Όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσω σε αυτήν, τόσο πιο συνεκτικό είναι το αποτέλεσμα», μου εξηγεί.

ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-2
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
2/15
Native Share

Από τότε που ο Issey Miyake παρουσίασε την πρώτη του συλλογή, ο οίκος τον οποίο ίδρυσε συνεχίζει να εξερευνά τη σχέση μεταξύ σώματος και ρούχου μέσα από τη φιλοσοφία Μa – του κενού, δηλαδή, μεταξύ των δύο. Μέσα από αυτή την οπτική, που ενστερνίστηκε και ενισχύει ο Kondo, αναπτύσσονται ιδέες ανεπηρέαστες από τους καθολικά αποδεκτούς κώδικες της μόδας, ενώ στη διαδικασία περιλαμβάνεται πάντα η ανάπτυξη των νημάτων από τα οποία δημιουργούνται τα πρωτότυπα υφάσματα του brand. «Fuku στα ιαπωνικά σημαίνει ρούχο, αλλά και ευτυχία. Προσπαθώ λοιπόν να φτιάχνω Fuku για να κάνω τους ανθρώπους ευτυχισμένους και μαζί τον εαυτό μου», είχε πει ο οραματιστής Issey, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2022. Και, όπως φαίνεται, ο συνεχιστής του πράττει ακριβώς το ίδιο, με τρόπο που αντανακλά την εποχή μας. Το αποτέλεσμα τότε και τώρα συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, με ρούχα που ο καθένας μπορεί να φορέσει και παραμένουν επίκαιρα όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-3
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
3/15
Native Share

Τι αντιπροσωπεύει σήμερα ο Issey Miyake; ρωτώ τον Kondo. «Προσωπικά αντιλαμβάνομαι το brand -έστω τη γυναικεία σειρά της οποίας ηγούμαι- ως μια εταιρεία που σχεδιάζει και κατασκευάζει ρούχα. Σε αυτό το πλαίσιο, όσοι συμμετέχουμε στη δημιουργική ομάδα φροντίζουμε να ντύνουμε το σώμα με πρωτότυπο τρόπο», μου λέει. «Θυμάμαι μια ξεχωριστή μέρα που βρέθηκα στο σπίτι του Miyake και καθόμασταν σε ένα τραπέζι, έτσι όπως καθόμαστε κι εμείς τώρα. Μου είπε πως για να πετύχω πρέπει να εκφράζομαι το ίδιο δημιουργικά όπως σκέφτομαι, να παραμένω χαρούμενος και άφοβος, πάντα με στόχο την ομορφιά και την ευζωία. Δουλεύοντας μαζί του στον διεθνή οίκο που δημιούργησε, τείνω να πιστεύω πως η φιλοσοφία του και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε το σχέδιο μόδας και την κατασκευή μεταδόθηκαν τόσο σε εμένα όσο και στους υπόλοιπους σχεδιαστές της γενιάς μου. Κάθε νέα συλλογή μας είναι αποτέλεσμα επιμελών εφαρμογών πάνω στο σώμα, πάντα με κριτήριο την προσωπικότητα και τις ανάγκες όσων επιλέγουν τα ρούχα μας. Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία και το tailoring παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη δουλειά μου. Όταν εργάζομαι, πάντα σκέφτομαι τι θα μπορούσα να φέρω στη μάρκα που να έχει ενδιαφέρον. Η έννοια του Μa είναι ο λόγος που κάνω ό,τι κάνω, με συγκινεί η ιδέα αλλά και η υλοποίηση κάθε δημιουργίας».

ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-4
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
4/15
Native Share

Με ενημερώνει πως αυτή τη φορά εμπνεύστηκε από δύο διαφορετικές πηγές. «Πρώτον, από τη διαμονή μου στο ξενοδοχείο LOG της πόλης Ονομίτσι, στην επαρχία της Χιροσίμα. Το τοπίο ήταν μαγικό, οι εικόνες αξεπέραστες. Η άνεση που ένιωσα στο δωμάτιο ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Όλες οι επιφάνειες είναι καλυμμένες από washi, είδος χαρτιού από ίνες μουριάς που μοιάζει με μεμβράνη και “συνομιλεί” με το περιβάλλον, αλληλεπιδρά με τα ανθρώπινα συναισθήματα. Το δεύτερο -και καταλύτης της συλλογής- ήταν η σημαία που είδα να κυματίζει έξω από το μεγαλοπρεπές κτίριο Bourse des Commerce στο Παρίσι. Με εντυπωσίασαν οι μορφές που κινούνταν στον αέρα, το πως ένα κομμάτι ορθογώνιο ύφασμα μπορεί να είναι κάτι τόσο ποιητικό. Σκέφτηκα πως θα είχε ενδιαφέρον να δημιουργήσω μια συλλογή ενσωματώνοντας αυτές τις δύο εμπειρίες, δηλαδή ένα αποτέλεσμα που να έχει την ομορφιά των φυσικών μορφών και την αισθητηριακή απόλαυση που προσφέρουν τα φυσικά υλικά». Αναρωτιέμαι αν του αρέσει να συμβουλεύεται παλιές συλλογές. «Έχω καιρό να δω τα αρχεία μας», απαντά. «Βρίσκομαι στον οίκο από το 2007 και, πριν αναλάβω τη γυναίκεια σειρά Issey Miyake, δούλευα για τις Pleats Please, Homme Plissé, Ikko Tanaka».

ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-5
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
5/15
Native Share

Η ίδρυση του brand πηγαίνει ακριβώς 50 χρόνια πίσω, στο Τόκιο της δεκαετίας του 1970. Όλα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι του Miyake στη Νέα Υόρκη, όπου βρήκε δουλειά στο εργαστήρι του Αμερικανού μεγιστάνα της μόδας Geoffrey Beene. Προτού ενταχθεί στη συντεχνία του prêt-à-porter, ο Ιάπωνας σχεδιαστής υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κινήματος Japanese Avant-Garde. Αυτή ακριβώς η εμμονή του στην καινοτομία υιοθετήθηκε και από τον Kondo. «Όταν πρωτοέπιασα δουλειά στον οίκο, ο Issey Miyake ασχολούνταν με τα αρχεία του, επιλέγοντας ποια κομμάτια θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραχωρηθούν σε μουσεία ή να παρουσιαστούν σε εκθέσεις», θυμάται. «Ήμουν ένας από τους εργαζομένους που απασχολήθηκα σε αυτό το ξεκαθάρισμα και, καθώς ντύναμε τις κούκλες με τα ρούχα, ακούγαμε τις ιστορίες για το πώς σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν, πού πρωτοφορέθηκαν κ.λπ. Ακόμη θυμάμαι καθαρά την επαφή μου με εκείνες τις δημιουργίες και πόσο με γοήτευσαν. Ήμουν αρκετά νέος και με ελάχιστες γνώσεις σχετικές με τον Miyake και ομολογώ πως η διαδικασία με συνεπήρε τόσο, ώστε απορρόφησα όλες τις πληροφορίες. Ήμουν τυχερός που είχα την ευκαιρία να εμπλακώ σε αυτό. Σήμερα ωστόσο νιώθω πως, αν κοιτάζω προς τα πίσω, θα φτιάχνω παρόμοια με εκείνα ρούχα, οπότε έχω αποστασιοποιηθεί. Αυτό που προσπαθώ είναι να κρατώ μια λεπτή ισορροπία ανακαλώντας τις αναμνήσεις μου, κοιτάζοντας τα αρχεία με τρόπο που δεν με επηρεάζει, βλέποντας τις εικόνες στα βιβλία του Issey που έχω στο γραφείο μου. Χρειάζεται πειθαρχία».

ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-6
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
6/15
Native Share

Όσο μιλάει, φέρνω στον νου μου τη φετινή καλοκαιρινή του επίδειξη όπως την έζησα, στην οποία ο Satoshi Kondo κατάφερε να κρατήσει τη φλόγα του Issey Miyake αναμμένη. Μέσα από μια συλλογή-αφιέρωμα στη δεκαετία του ’90, που έσφυζε από φρέσκα και δυναμικά πειράματα, ο Ιάπωνας δημιουργός έδωσε μια γενναιόδωρη ελευθερία κίνησης σε ώμους και γοφούς. Τα υφάσματα ντραπαρίστικαν χωρίς να δεσμεύουν το σώμα, ενώ οι όγκοι έμοιαζαν φυσικοί, σαν προεκτάσεις του. Έβλεπα τα ρούχα να μεταμορφώνονται με την κίνηση, απηχώντας την ιδιαίτερη σχέση με τα μοντέλα που τα φορούσαν. Με τη ζωντανή μουσική των Ictus, η ομάδα χορευτών του Némo Flouret έδωσε το σήμα έναρξης και το θέμα της συλλογής εξελίχθηκε σταδιακά, για να καταλήξει σε κάτι δομημένο και απολύτως Miyake. To διαρκώς μεταβαλλόμενο καστ και το εκπληκτικό σκηνικό διά χειρός Yoshihisa Tanaka ενίσχυαν ακόμα περισσότερο τις δημιουργίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του σόου διατηρήθηκε ένας εντυπωσιακός συνδυασμός ελαφρότητας και ουσίας, παρότι τα μπάσα που έβγαιναν από τα ηχεία ήταν τόσο έντονα, που τα κομμάτια χαρτιού washi που κρέμονταν στην πασαρέλα ως μέρος του set design στριφογύριζαν μανιασμένα καθώς τα μοντέλα περνούσαν από μπροστά μας.

ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-7
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
7/15
Native Share

«Πριν σπουδάσω μόδα, αγόραζα ρούχα και τα μεταποιούσα μόνος μου, μέχρι να πετύχω το αποτέλεσμα που ήθελα», με ενημερώνει. «Όταν αργότερα έγινα μέρος της βιομηχανίας και εξοικειώθηκα με την κατασκευή τους, έγινε ακριβώς το αντίστροφο. Στις μέρες μας υπάρχει υπερπροσφορά ρούχων και πάμπολλες ιδέες που μοιάζουν μεταξύ τους. Στον Issey Miyake ένα ρούχο μπορεί να είναι χρηστικό και ταυτόχρονα να θεωρείται τέχνη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζω τη μόδα. Είναι ο σύνδεσμος μεταξύ πολλών δημιουργικών επαγγελμάτων. Είτε πρόκειται για Γάλλους είτε για Ιάπωνες, η νέα γένια φαίνεται να απολαμβάνει τη μόδα ως σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Οι δρόμοι στο Τόκιο έχουν ένταση και βρίσκω πως το Παρίσι δεν διαφέρει καθόλου. Η μόνη διαφορά είναι πως στη χώρα μου υπάρχει η παράδοση του κιμονό, το θεμέλιο της ιαπωνικής δημιουργικότητας», προσθέτει. Κι ενώ τον ακούω, σκέφτομαι ότι δεν έχω καμία αμφιβολία πως ο Satoshi Kondo συμμετέχει σε μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση, που αναπτύσσεται σταθερά στο πέρασμα του χρόνου.

ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-8
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
8/15
Native Share
ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-9
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
9/15
Native Share
ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-10
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
10/15
Native Share
ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-11
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
11/15
Native Share
ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-12
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
12/15
Native Share
ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-13
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
13/15
Native Share
ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-14
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
14/15
Native Share
ISSEY MIYAKE: Αποκλειστική συνέντευξη με τον SATOSHI KONDO-15
©Issey Miyake SS24 © Olivier Baco
15/15
Native Share
MHT