meet-stefania-vaidani-η-σχεδιάστρια-που-απογειώνει-την-158250
©Haris Farsarakis | Courtesy of Stefania Vaidani

Μιλώντας με τη Στεφανία, αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει περισσότερο ως ανερχόμενη σχεδιάστρια στον πλανήτη του 2020 – ενός έτους του οποίου οι περισσότεροι μήνες δεν ήταν και οι ιδανικότεροι για να μιλήσουμε για μόδα. Παρόλα αυτά, φτάνοντας στο τέλος αυτής της ακανθώδους χρονιάς, κάνω τον απολογισμό και συνειδητοποιώ πως oύτε η δημιουργικότητα έλειψε, ούτε η ευρηματικότητα, ούτε το όραμα.

Έχοντας σπουδάσει fashion styling στο Instituto Marangoni του Μιλάνου, η Στεφανία αποφάσισε να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα και να αποτυπώσει στα πατρόν και τα σχέδιά της ό,τι αποκόμισε από τις σπουδές της στο εξωτερικό. Στις συλλογές της βλέπω ξεκάθαρα τις αναφορές στον αγαπημένο, cult ελληνικό κινηματογράφο, που μας μεγάλωσε τα καλοκαίρια με την αδιάκοπη παρουσία του στην τηλεόραση, και εντυπωσιάζομαι με το πόσο μαεστρικά έχει γεφυρώσει παρελθόν με παρόν, ελληνική ταυτότητα με σύγχρονη αισθητική.

Meet Stefania Vaidani: Η σχεδιάστρια που απογειώνει την τέχνη του ρετρό-1
©Haris Farsarakis | Courtesy of Stefania Vaidani

Στην παρακάτω συνέντευξη την ρωτάω πώς προέκυψε το αγαπημένο μου (όσοι την γνωρίζουν ξέρουν για ποιο μιλάω) χαρακτηριστικότερο print των κολεξιόν της, τι ονειρεύεται να αλλάξει στη βιομηχανία ως νέα σχεδιάστρια και τι την εμπνέει. Διαβάζοντας τις απαντήσεις της, συνειδητοποιώ πως αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι φυσικά η υψηλή αισθητική της, αλλά και το πάθος της για τις γυναίκες, που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη να φορούν ρούχα μοναδικά, αλλά όχι απρόσιτα, με χαρακτήρα, αλλά παράλληλα για όλες – η καθεμία με τον τρόπο της.

Μετά το Μιλάνο, τι είναι αυτό που σε ώθησε να γυρίσεις πίσω στην Ελλάδα και να ξεκινήσεις εδώ το brand σου;

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο αισθητικές αναφορές και μια οικογενειακή επιχείρηση όπου έμαθα και ανέπτυξα την τέχνη του σχεδίου. Ο πατέρας μου μου έλεγε: πάντοτε να ξεκινάς από την βάση σου. Και αυτό έκανα, θυμάμαι τον εαυτό μου να εργάζεται κάθε καλοκαίρι στην οικογενειακή μας επιχείρηση. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν πώς η αρχική ιδέα μεταμορφώνεται σε ένα ένδυμα. Οι γονείς μου έχουν εμπειρία 35 ετών στον κλάδο της μόδας. Δουλεύοντας από νεαρή ηλικία, ήξερα ότι το όνειρό μου ήταν να δημιουργήσω το δικό μου brand. Το 2018, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου, και έτσι γεννήθηκε το Stefania Vaidani.

Τόσο η σύγχρονη μόδα, όσο και η ιστορία της, αντανακλούν την επικαιρότητα, τις κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές. Τι ονειρεύεσαι να αλλάξεις στη βιομηχανία;

Θα ήθελα να βελτιώσουμε την υπερβολική κατανάλωση καθώς επίσης να καταφέρουμε να αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητα. Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης δεν υπάρχει χρόνος να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, δυστυχώς η βιομηχανία μόδας άφησε αρνητικά ίχνη στο οικοσύστημα μας. Δουλεύουμε σαν ομάδα πολύ σκληρά, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε νέες τεχνικές για ένα βιώσιμο μέλλον. Παράλληλα λόγω των δύσκολων εποχών που βιώνουμε, προσπαθούμε να φέρνουμε όλο και πιο κοντά τον κόσμο σε εμάς.

Meet Stefania Vaidani: Η σχεδιάστρια που απογειώνει την τέχνη του ρετρό-2
©Haris Farsarakis | Courtesy of Stefania Vaidani

Συνδυάζεις αρμονικά το σύγχρονο daywear με το signature style. Πώς διαμόρφωσες την αισθητική σου;

Η ιδέα πίσω από τo Stefania Vaidani βασίστηκε στην ανάγκη για καλής ποιότητας ρούχα σε συνδυασμό με προσιτές τιμές. Συγκεκριμένα αυτό που με ιντριγκάρει περισσότερο σε κάθε μου σχέδιο είναι να βρίσκω τον τρόπο να μπορεί να φορεθεί ένα ρούχο από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μου αρέσει να προσθέτω αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Η κύρια έμπνευση μου προέρχεται από τα ταξίδια μου σε Ελλάδα και εξωτερικό σε συνδυασμό με τους διαφορετικούς πολιτισμούς που γνωρίζω, σε κάθε ταξίδι μου. Αυτό που σίγουρα έχει καθορίσει την ταυτότητα μου είναι η αγάπη μου για τον ελληνικό κινηματογράφο και πιο συγκεκριμένα για τις δεκαετίες του 60-70.

50s, 60s, 70s: δεκαετίες καθοριστικές για τις δημιουργίες σου μέχρι στιγμής. Τι σε «ιντριγκάρει» σε αυτές; Η γοητεία του ρετρό, η αίγλη μιας άλλη εποχής, το πνεύμα των ανθρώπων;

Μεγάλωσα με την γιαγιά μου βλέποντας τις ταινίες των δεκαετιών αυτών. Οι ήρωες σε αυτές τις ταινίες ήταν πάντα τόσο αθώοι και όμορφοι στα μάτια μου, τα ντυσίματα τους, η καθημερινότητά τους, τα χρώματα, το περιβάλλον. Αυτή η αγνότητα, η παιδικότητα, η μοναδικότητα μου δημιούργησαν την ανάγκη να επαναφέρω αυτή την αισθητική στα σχέδιά μου.

Meet Stefania Vaidani: Η σχεδιάστρια που απογειώνει την τέχνη του ρετρό-3
©Haris Farsarakis | Courtesy of Stefania Vaidani

Η φιγούρα της γυναίκας ήταν πολύ σημαντική, τη βλέπαμε να προσέχει τον εαυτό της να δίνει έμφαση στην κάθε λεπτομέρειά, όπως στα κοσμήματα, τα παπούτσια, τα διαφορετικά υφάσματα με layering. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σε όλες τις συλλογές μου, που έχει προκύψει από εκείνη την εποχή, είναι τα κουμπιά που χρησιμοποιώ στις δημιουργίες μου τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα κοσμήματα εκείνης της εποχής. 

Αν μπορούσα να διαλέξω ένα print που χαρακτηρίζει τη δουλειά σου στο μυαλό μου, αυτό θα ήταν σίγουρα το Vichy. Γιατί πιστεύεις ότι ο κόσμος το αγάπησε τόσο; Θα το δούμε στις επόμενες συλλογές σου;

Το Vichy είναι το πιο χαρακτηριστικό σχέδιο της συλλογής μου γιατί ενσαρκώνει όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω – το συγκεκριμένο print ήταν πολύ διαδεδομένο την δεκαετία του 50 (Pin Up Girls). Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η προσπάθειά μου στο να φέρω ένα σχέδιο του παρελθόντος στο σήμερα ήταν επιτυχής γιατί έκανε τις γυναίκες να αισθάνονται αυτό που ακριβώς είναι: μοναδικές! Αυτό που ακούγαμε πολύ συχνά από τις γυναίκες φορώντας το είναι το πόσο όμορφα αισθάνονται το σώμα τους όταν το φορούν. Παρά το γεγονός ότι το καρό δεν είναι εύκολο να αγκαλιαστεί από όλους έγινε το σήμα κατατεθέν του brand. Το Vichy print επαναλαμβάνεται σε κάθε συλλογή μας με έναν διαφορετικό τρόπο, πάντα εμπλουτίζοντας τα σχέδια μας.

Meet Stefania Vaidani: Η σχεδιάστρια που απογειώνει την τέχνη του ρετρό-4
©Haris Farsarakis | Courtesy of Stefania Vaidani

Παρατηρώντας τη νέα σου Pre Spring ’21 συλλογή, βλέπω knitwear, καθώς και μια στροφή προς την άνεση που «επιβάλλει» η νέα μας καθημερινότητα. Θα την πρότεινες σαν ιδανικό “WFH attire”;

Η αλήθειά είναι ότι ζούμε δύσκολες εποχές, βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η μόδα οφείλει να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα, έτσι και εμείς. Τα knitwear υπάρχουν στην συλλογή μας εδώ και 2 χρόνια και ο κόσμος τα έχει αγαπήσει ιδιαίτερα. Το Pre Spring ‘21 είναι αφιερωμένο στα knitwear με διαφορετικά, εμπλουτισμένα και ολοκληρωμένα outfit που δίνουν εναλλακτικές στις γυναίκες για ένα stylish αλλά και comfy look για WFH.

Meet Stefania Vaidani: Η σχεδιάστρια που απογειώνει την τέχνη του ρετρό-5
©Haris Farsarakis | Courtesy of Stefania Vaidani

Ξέρω πως είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε το μέλλον, αλλά για τι ανυπομονείς;

Ναι είναι δύσκολο να προγραμματίσουμε το μέλλον αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε! Μετά από κάθε καταιγίδα ξεπροβάλλει ο ήλιος. Αυτό που μου έχει λείψει περισσότερο είναι το να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας όπως πριν και για αυτό που ανυπομονώ περισσότερο είναι να δω ολοένα και περισσότερες γυναίκες να φορούν τις δημιουργίες μου! 

Meet Stefania Vaidani: Η σχεδιάστρια που απογειώνει την τέχνη του ρετρό-6
©Haris Farsarakis | Courtesy of Stefania Vaidani

Η ευχή μου για τον νέο χρόνο είναι πάνω απ’ όλα υγεία αγάπη και όνειρα!

Διαβάστε επίσης | 12 κορυφαίες τάσεις για να δοκιμάσετε πριν το τέλος του 2020

MHT