carolina-castiglioni-σχεδιάζω-αυτό-που-νιώθω-96264
©Courtesy of Plan C

Όταν η Consuelo Castiglioni ανακοίνωσε ότι η collection Spring 2017 θα ήταν η τελευταία της για τον Marni, τον ιταλικό οίκο που εκείνη και ο σύζυγός της Gianni ίδρυσαν το 1996, ήταν το τέλος μιας εποχής. Αυτό έδωσε το κίνητρο και το χώρο στη κόρη της Carolina να γράψει το δικό της κεφάλαιο στο χώρο της μόδας, δημιουργώντας το δικό της brand, το Plan C. «Ένιωσα πως θα ήταν κρίμα να αφήσουμε αυτή τη γνώση ανεκμετάλλευτη», εξηγεί η 37χρονη πλέον σχεδιάστρια. «Το συζητούσα για αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσουμε το νέο αυτό εγχείρημα τον περασμένο Μάιο. Παρουσιάσαμε την πρώτη συλλογή (SS19) στους buyers τον Ιούνιο και στους δημοσιογράφους τον Σεπτέμβριο».

Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-1
©Courtesy of Plan C

Και προσθέτει, «Πιστεύω ότι υπάρχει ευκαιρία για ένα τέτοιο brand στην αγορά και η ανταπόκριση που είχαμε το επιβεβαίωσε». Όπως παραδέχεται η ίδια, η ονομασία Plan C ήταν ένας τρόπος να παίξει με το όνομά της, ενώ ταυτόχρονα συμβολίζει το επόμενο βήμα μετά τον Marni.

Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-2
©Plan C
Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-3
©Plan C

Στη δημιουργία της δικής της σειράς από κομμάτια που αδιαμφισβήτητα θυμίζουν εκείνα της μητέρας της ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τη νέα ματιά της Carolina Castiglioni, έπαιξε για άλλη μια φορά σημαντικό ρόλο η στήριξη της οικογένειας της. Επιστράτευσε τον αδερφό της Giovanni για να διευθύνει την επιχείρηση, καθώς και τον πατέρα της, ο οποίος ως πρώην πρόεδρος του Marni, είναι πλέον ο CEO του Plan C. Παρόλο που η Consuelo δεν έχει ενεργό ρόλο, η επιρροή της είναι εμφανής, καθώς η μίξη χρωμάτων και μοτίβων και οι ιδιόρρυθμες σιλουέτες της κόρης της θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια capsule collection του Marni. «Δούλευα στο Marni για 13 χρόνια. Είχα την ευκαιρία να περάσω από διάφορα τμήματα μέχρι να αναλάβω το ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντρια των Special Projects», εξηγεί. «Κληρονόμησα από τη μητέρα μου μια συγκεκριμένη αισθητική. Μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τα ιδιαίτερα υφάσματα και τους ασυνήθιστους χρωματικούς συνδυασμούς».

Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-4
©Plan C
Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-5
©Plan C
Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-6
©Plan C

Δυο δεκαετίες πριν, όταν οι γονείς της Carolina δημιούργησαν τον Marni, ήταν μια μικρή εταιρεία που τελούσε υπό την επιχείρηση γουνοποιίας των γονιών του πατέρα της. Εκεί στο ίδιο ατελιέ των παππούδων της στη Via Visconti di Modrone στο Μιλάνο, επέλεξε και η Carolina να στήσει τις βάσεις της δικής της επιχείρησης και να κάνει το λανσάρισμα της πρώτης συλλογής του Plan C. «Το Plan C αντιπροσωπεύει τη δική μου προσωπικότητα και γι’ αυτό είναι και τόσο αυθεντικό. Σχεδιάζω αυτό που νιώθω και θέλω να έχω όσο δυνατόν περισσότερη ελευθερία δημιουργικά ώστε να μπορώ να συνδυάζω διαφορετικά χρώματα και να ανακαλύπτω νέες σιλουέτες. Δημιουργώ για γυναίκες που είναι ανεξάρτητες, που δεν ακολουθούν τις τάσεις της μόδας».

Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-7
©Plan C
Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-8
©Plan C

Η συλλογή Spring 2019 ισορροπούσε μεταξύ της θηλυκής και ανδρικής αισθητικής, αυτό ακριβώς που στόχευε να πετύχει η δημιουργός της. «Μου αρέσει να παντρεύω τη γυναικεία με την αντρική σιλουέτα. Για παράδειγμα, μια oversized δημιουργία φορεμένη με μια ζώνη στη μέση αποκτά αμέσως θηλυκότητα».

Ογκώδη πανωφόρια, ασύμμετρες πλισέ και μακριές balloon φούστες σε έντονα χρώματα, ποπλίνες και πλεκτά, άλλες φορές σε εντυπωσιακές μονοχρωμίες και άλλες με γεωμετρικά microprints, και άνετα sweatshirts με ζωγραφιές της κόρης της Margherita όταν ήταν 3 ετών. Μια χαρακτηριστική αναφορά στο Marni ήταν τα ογκώδη ξύλινα clogs, φορεμένα με ψηλές μάλλινες κάλτσες.

Carolina Castiglioni: <br/>«Σχεδιάζω αυτό που νιώθω»-9
©Plan C

Πριν λίγους μήνες παρουσίασε τη δεύτερη συλλογή της για το Χειμώνα του 2019, δείχνοντας την εξέλιξή της σαν σχεδιάστρια. «Σε σχέση με τη πρώτη (συλλογή), η Fall/Winter 2019 είναι πιο εξελιγμένη και πιο ισορροπημένη, ειδικά σε ότι αφορά τα αξεσουάρ που έχουν δυνατή παρουσία. Δεν ακολουθώ τις τάσεις και προσπαθώ να σχεδιάζω μοναδικά κομμάτια που μπορούν να μείνουν για καιρό σε μια γκαρνταρόμπα».

Η σύγκριση με τη μητέρα της και τον οίκο που την καθιέρωσε είναι αναπόφευκτη, παρόλο που η Carolina, κρατώντας ζωντανή τη σοφιστικέ αλλά χαλαρή αισθητική του Marni, έδωσε μια προσωπική και νεανική νότα και απέδειξε πως διαθέτει ένα καθαρό όραμα και μια ξεκάθαρη αυτοπεποίθηση, στοιχεία σπάνια για έναν πρωτοεμφανιζόμενο σχεδιαστή. «Προσπαθώ να ακολουθώ πάντα τη πιο σωστή συμβουλή που έδωσε η μητέρα μου. Να ακολουθώ το ένστικτό μου και να μην ακούω τι λένε οι άλλοι. Χαράζω τον δικό μου δρόμο και πορεύομαι με τις ευθύνες που φέρει».