prada-sensitivity-training-η-απάντηση-στις-επικρίσεις-γι-125884
©Gorunway.com | Prada Spring 2020 Ready-to-Wear Collection

Τον Δεκέμβριο του 2018 ο ιταλικός οίκος έβαλε στη βιτρίνα καταστήματος στη Νέα Υόρκη, κούκλες που έμοιαζαν με πιθήκους, με μαύρα πρόσωπα. Αμέσως οι υπεύθυνοι απέσυραν αυτά τα «φανταστικά πλάσματα», όπως τα χαρακτήρισαν, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε καμία ρατσιστική πρόθεση και ότι επ’ ουδενί έγινε σύνδεση με τον αληθινό κόσμο. 

Στις 4 Φεβρουαρίου ο οίκος υπέγραφε συμφωνητικό με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης, βάσει του οποίου όλοι οι εργαζόμενοί του στην αμερικάνικη μεγαλούπολη, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Miuccia Prada, θα λάβουν ειδική εκπαίδευση προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σε φυλετικά ζητήματα. 

Επιπλέον, η πρόοδος του οίκου πάνω σε θέματα διαφορετικότητας και ενσωμάτωσης θα ελέγχεται από ειδικό σύμβουλο για τα επόμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, πρόκειται να ελέγχεται ξεχωριστά κάθε νέο σχέδιο Prada πριν να εγκριθεί η διάθεση του στην αγορά της Αμερικής. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι τον προηγούμενο Φεβρουάριο η Prada ίδρυσε μια Συμβουλευτική Επιτροπή για τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση με σκοπό να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των μαύρων και να λυθεί η παρεξήγηση, επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλος οίκος δέχεται ανάλογο “κατηγορώ”. Τον Ιούλιο του προηγούμενου χρόνου κατηγορήθηκε ο οίκος Gucci εξαιτίας ενός jumper που θεωρήθηκε ότι προσβάλλει τους μαύρους, γεγονός που οδήγησε στην πρόσληψη της Renée Tirado ως diversity chief.

MHT