prada-ss23-μια-συλλογή-αφιερωμένη-στη-μαγεία-τ-243034
©Filippo Fior

Ο κριτικός μόδας της Vogue, Anders Christian Madsen, καταγράφει τα βασικά στοιχεία που συνέθεσαν τη συλλογή Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2023 του οίκου Prada, η οποία επικεντρώθηκε στην έννοια της απλότητας που αντικρούεται από την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας.

Η απλότητα

Prada SS23: Μια συλλογή αφιερωμένη στη μαγεία της απλότητας-1
©Filippo Fior

Η απλότητα ήταν η λέξη της σεζόν για τον οίκο Prada, όπου η Miuccia Prada και ο Raf Simons πρότειναν μια συλλογή αβίαστη στην εικόνα, αλλά πολύπλοκη στην κατασκευή. Οι προηγούμενες συνεργασίες του ντουέτου μετουσιώθηκαν τώρα σε σιλουέτες αγνές, καθαρές και ευδιάκριτες, με τον σκοπό τους να είναι απλός: η κατασκευή ρούχων που γίνονται εύκολα κατανοητά και μπορούν να απευθυνθούν σε όλους. «Τα ρούχα της συλλογής αφορούν την απλότητα, χωρίς περιττές προσθήκες. Πολιτικά, θεωρητικά, αισθητικά, μας ελκύουν αυτές οι έννοιες ξανά και ξανά. Η ιδέα της αμεσότητας», είπε η σχεδιάστρια.

Οι συμβολισμοί

Prada SS23: Μια συλλογή αφιερωμένη στη μαγεία της απλότητας-2
©Filippo Fior

Σε ένα κοινωνικό κλίμα όπου οι γκρίζες περιοχές γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτες, με τους ανθρώπους να επιλέγουν πόλους και να χρωματίζονται με μαύρο ή άσπρο, ο ιταλικός οίκος είχε την ανάγκη να αναδείξει το γκρι. Οι συμβολισμοί πίσω από τα (σχετικά) απλά ρούχα της συλλογής έκρυβαν τις πολύπλοκες αποχρώσεις, αυτές που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη. Αυτή η αίσθηση ενισχύθηκε από σύνολα που έπαιζαν με τη κλασική «στολή Prada»: workwear μίντι φούστες και αμάνικα θηλυκά τοπ συνδυασμένα με ροζ τσαντάκια και δυναμικά pointy shoes.

Τα υλικά

Prada SS23: Μια συλλογή αφιερωμένη στη μαγεία της απλότητας-3
©Filippo Fior

Καθώς ξεδιπλωνόταν το σόου, οι Prada και Simons έκαναν ακόμη πιο εμφανή την ανάγκη τους για απλότητα. Τα φορέματα με μοτίβα σε στιλ Rothko ήταν τόσο λεπτεπίλεπτα που έμοιζαν να φθείρονται από την ίδια τους την κατασκευή. Οι φούστες και τα ζιβάγκο ήταν τόσο «καθαρά» που έγιναν διάφανα. Παράλληλα, άλλα ρούχα ήταν τόσο απλοποιημένα που μετατράπηκαν σε εσώρουχα. Ανάμεσα στα μοναδικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να τα συνθέσουν, υπήρξε και το χαρτί, ένα από τα πιο απλά στοιχεία που μπορεί να κανείς να αξιοποιήσει στη καθημερινότητα. «Θέλαμε να κάνουμε κάτι με το πιο απλό, ταπεινό υλικό», είπε η Prada.

Η φιλοσοφία

Prada SS23: Μια συλλογή αφιερωμένη στη μαγεία της απλότητας-4
©Filippo Fior

«Η ιδέα των ρούχων που αγγίζονται από τους ανθρώπους μας ενθουσιάζει», είπε η Prada. Είναι το αντίδοτο στην απλότητα: απόδειξη ότι ακόμη και η πιο απλή ιδέα – το πιο απλό ένδυμα – μπορεί να τσαλακωθεί, να χαλάσει ή να στιγματιστεί αν έρθει σε επαφή με την αλληλεπίδραση. Αλλά εκεί ακριβώς έγκειται και η ομορφιά του. Η ζωή και η ανθρωπότητα κατασκευάζουν τα ρούχα – όχι τα ακριβά υλικά και η διακόσμηση, αλλά τα σημάδια χρήσης.

Ο Nicolas Winding Refn στο σκηνικό

Prada SS23: Μια συλλογή αφιερωμένη στη μαγεία της απλότητας-5
©Filippo Fior

«Μας γοητεύει το να δώσουμε τον δημιουργικό έλεγχο σε έναν άλλο καλλιτέχνη»είπε ο Simons, σχολιάζοντας την εγκατάσταση που δημιούργησε ο Δανός σκηνοθέτης Nicolas Winding Refn στο σκηνικό του σόου. Τοίχοι σκεπασμένοι με μαύρο χαρτί, παράθυρα που διέκοπταν τη ροή τους και αφηρημένες εικόνες που παρέπεμπαν σε ονειρικούς κόσμους συνέθεσαν το ιδανικό background για μια συλλογή που αυτό που ήθελε να φωνάξει ήταν πως δεν υπάρχει πιο ωραία αντίθεση από το να αναζητά κανείς την απλότητα, διευρύνοντας τον κόσμο του.

Originally published on vogue.co.uk

Διαβάστε επίσης | Εβδομάδα Μόδας Μιλάνου: 10 street style τάσεις για το φθινόπωρο

MHT