τι-σημαίνει-να-είσαι-γυναίκα-5-γυναί-215039
©BIKRAMJIT BOSE

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, είναι μια ευκαιρία να ακούσουμε όλες αυτές τις γυναίκες της μόδας που άνοιξαν δρόμους, ξεπέρασαν προκαταλήψεις, απέκτησαν την δική τους φωνή και έγιναν πηγή έμπνευσης. Πρόκειται για κορυφαίες προσωπικότητες της μόδας, που βρίσκονται στο τιμόνι των μεγαλύτερων οίκων ή έχουν ιδρύσει τα δικά τους fashion brands, στηρίζοντας την γυναικεία ενδυνάμωση και γκρεμίζοντας στερεότυπα.

Sarah Burton, Creative Director του Alexander McQueen

Το να είμαι στον McQueen πάντα σήμαινε να ενδυναμώνω τις γυναίκες, πάντα αφορούσε τις δυναμικές γυναίκες. Η γυναίκα Alexander McQueen είναι δυνατή για τον εαυτό της. Πάντα πίστευα πως μια γυναίκα δεν χρειάζεται να ντύνεται σαν άντρας για να νιώθει ισχυρή, γι’ αυτό και μου αρέσει τόσο να αναμειγνύω το tailoring με θηλυκά φορέματα. Θέλω να δείξω πόσο σημαντικό είναι να είσαι γυναίκα, δεν χρειάζεται να κρύψεις τα συναισθήματά σου, είναι ok ναι νιώθεις ευάλωτη και να έχεις ατέλειες. Η ιδέα της δύναμης και της θηλυκότητας έχουν μεγάλη σημασία για εμένα, είναι σαν μια πανοπλία που μας προστατεύει, μας δίνει δύναμη”.

“Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;” 5 γυναίκες της μόδας που ανοίγουν δρόμους απαντούν στη Vogue-1

Diane Von Furstenberg

Λένε πως δημιούργησα το wrap dress, στην πραγματικότητα όμως αυτό με δημιούργησε. Ήμουν 26 ετών και με έκανε να νιώσω αυτοπεποίθηση. Όσο πιο δυνατή ήμουν, τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση μπορούσα να πουλήσω. Αυτό το φόρεμα έγινε σύμβολο της γυναικείας απελευθέρωσης. Θέλω να πιστεύω πως η συνεισφορά μου στην γυναικεία γκαρνταρόμπα και την μόδα γενικότερα, είναι πως ανοίγοντας την ντουλάπα σου βλέπεις τον καλύτερό σου φίλο. Οι γυναίκες θέλουν διαχρονικότητα, πράγματα με σκοπό. Κάτι που δεν θα πετάξεις ποτέ, γιατί είναι ένας καλός φίλος¨,

“Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;” 5 γυναίκες της μόδας που ανοίγουν δρόμους απαντούν στη Vogue-2

Gabriela Hearst, Creative Director της Chloé και της Gabriela Hearst

“Πρέπει να προσπαθήσεις, να βγεις έξω από την comfort zone σου, να μην ακούς σε Όχι, να εφαρμόζεις τις γνώσεις σου. Όσο μεγαλύτερο το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη σου και το καθήκον σου. Σε αυτό έχω αφιερώσει την ζωή μου”.

“Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;” 5 γυναίκες της μόδας που ανοίγουν δρόμους απαντούν στη Vogue-3
©COURTESY OF GABRIELA HEARST

Maria Grazia Chiuri, Creative Director του Dior

“Η μητέρα μου ήταν μια γυναίκα ανεξάρτητη. Η γιαγιά μου επίσης. Ο παππούς μου πέθανε στον πόλεμο και εκείνη μεγάλωσε τέσσερα παιδιά μόνη της. Αποφάσισε να μην ξαναπαντρευτεί γιατί ήθελε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Όταν μεγαλώνεις σε μια οικογένεια σαν αυτή, δεν γίνεται να μην θεωρείς πως οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες. Θυμάμαι η μητέρα μου ήθελε πάντα να νιώθει ανεξάρτητη και ο πατέρας μου ήταν πολύ ανοιχτόμυαλος. Σήμερα έχουμε ξεχάσει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Ανησυχώ για το πώς θα μάθω στον γιο μου να σέβεται τις γυναίκες, να πιστεύει στην ανθρωπότητα, να κάνει διάλογο. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος στερεότυπα. Μας μαθαίνουν πως οι διάνοιες είναι πάντα άντρες, στα σχολεία μελετάμε τον Caravaggio, τον Raphael, όχι όμως τις γυναίκες καλλιτέχνιδες. Δεν βρίσκονται στα βιβλία. Γι’ αυτό και θέλω οι συλλογές μου να έχουν κάτι για όλες τις γυναίκες που να μπορούν να το αναμείξουν με το προσωπικό στυλ τους”.

“Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;” 5 γυναίκες της μόδας που ανοίγουν δρόμους απαντούν στη Vogue-4
©BIKRAMJIT BOSE

Anita Dongre, σχεδιάστρια μόδας

“Ανήκω σε μια μεγάλη οικογένεια με περισσότερες από 30 ξαδέρφες, οι οποίες παντρεύτηκαν στα 18 με 19. Οι γονείς μου εξεπλάγησαν επειδή ήθελα να σπουδάσω και να έχω την δική μου δουλειά. Οι γείτονες γελούσαν με τον πατέρα μου λέγοντας πως δεν κέρδιζε αρκετά χρήματα, γι’ αυτό και η κόρη του δούλευε. Έχω περάσει αυτό το κοινωνικό στίγμα και ξέρω πως είναι να πρέπει να πείσεις τους άλλους πως σου αξίζει να δουλεύεις. Στο τέλος ο πατέρας μου, μου δάνεισε χρήματα για να ανοίξω την δική μου επιχείρηση, τα οποία του επέστρεψα σε έξι μήνες. Σήμερα καθώς επισκέπτομαι χωριά της Ινδίας που υποστηρίζουμε, μπορώ να δω την υπερηφάνεια στα μάτια μιας γυναίκας, που ξεκινά από την οικονομική της ανεξαρτησία. Τόσες πολλές γυναίκες μου λένε πως οι γυναίκες τις αντιμετωπίζουν πια με σεβασμό επειδή δεν έχουν ανάγκη να ζητήσουν χρήματα από κανέναν. Η ενδυνάμωση των γυναικών είναι ο μόνος τρόπος να φέρουμε μια αλλαγή¨.

“Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα;” 5 γυναίκες της μόδας που ανοίγουν δρόμους απαντούν στη Vogue-5

MHT