green-greeks-οι-έλληνες-οικολόγοι-της-μόδας-93119
©Thanassis Krikis for Kyrvan

Πόσο «ηθικοί καταναλωτές» είμαστε; Πόσοι από μας έχουμε απορίες σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής των ρούχων που αγοράζουμε; Ας παραδεχτούμε κάτι. Στην Αθήνα, έχουμε μια λατρεία στην κατανάλωση των fast fashion brands, των μεγάλων εταιρειών ένδυσης δηλαδή που τηρούν ελάχιστους περιβαλλοντικούς μηχανισμούς. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσπάθειες για μια πιο «υπεύθυνη» βιομηχανία είναι σημαντικές. Τον Οκτώβριο του 2018, το Άμστερνταμ εγκαινίασε το πρώτο Μουσείο Βιώσιμης Μόδας (Fashion for Good), παρουσιάζοντας – μεταξύ άλλων – 50 καινοτόμους της βιομηχανίας σε θέματα περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής η Colorfix έβαψε ένα φόρεμα της Stella McCartney, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μηχανικούς μικροοργανισμούς. 

Τη στιγμή που η αυτοκρατορία της Adidas στοχεύει μέχρι το 2020 να φτιάχνει όλα της τα υποδήματα με ανακυκλώσιμο πλαστικό, μια φουρνιά ελληνικών brands που ανθίζουν στη χώρα μας έχει βάλει πείσμα να συνδυάσει την ποιότητα και την αισθητική με την ηθική πλευρά της βιομηχανίας.

Ancient Greek Sandals

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-1
©Ancient Greek Sandals

Αντλώντας έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο που έλεγε ότι οι Θεοί του Ολύμπου φορούσαν σανδάλια που κατασκεύαζε στην Κρήτη ένας ταλαντούχος υποδηματοποιός, η Χριστίνα Μαρτίνη και ο Νικόλας Μινόγλου λάνσαραν το “Ancient Greek Sandals” ως ένα brand που εμπνέεται από την παράδοση και είναι φιλικό στο περιβάλλον.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-2
©Ancient Greek Sandals

Τα προϊόντα τους είναι όλα χειροποίητα και κατασκευάζονται τοπικά από έμπειρους τεχνίτες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές αιώνων πίσω. Απαλλαγμένα από χημικές ουσίες, με φυσικό δέρμα, μετρούν ήδη αρκετές boutique σε πολλά μέρη του πλανήτη.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-3
©Ancient Greek Sandals

Στο τέλος του ερχόμενου Μαΐου, ετοιμάζουν τα εγκαίνια του πρώτου τους καταστήματος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας επί της οδού Κολοκοτρώνη 1, με νέες δημιουργίες, απόλυτα βασισμένες στην εμπειρία των δημιουργών τους (πριν 10 χρόνια, η Χριστίνα Μαρτίνη εργάστηκε σαν σχεδιάστρια παπουτσιών στους εμβληματικούς Balenciaga & Louis Vuitton).

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-4
©Ancient Greek Sandals

Το βασικό υλικό που χρησιμοποιούμε είναι το δέρμα. Το προμηθευόμαστε από βυρσοδεψία με eco friendly μεθόδους στην επεξεργασία τους. Τα δερμάτινα σανδάλια είναι βιώσιμα όταν παράγονται υπεύθυνα και όταν ο αγοραστής τα διατηρεί σε καλή κατάσταση.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-5
©Ancient Greek Sandals

Η διάρκεια ζωής του δέρματος είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο υλικό, αφού ο χρόνος προσθέτει μια ξεχωριστή πατίνα στην όψη του. Παράλληλα, πειραματιζόμαστε με φυσικά υφάσματα και ανακυκλώσιμα συνθετικά, ερευνώντας για προοπτικές φυτικών δερμάτων. Στα προσεχή μας σχέδια είναι μια σειρά one off upcycled σανδαλιών από κομμάτια δέρματος που περισσεύουν», λέει στη Vogue Greece η Χριστίνα Μαρτίνη.

Salty Bag

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-6
©Salty Bag

Οι τσάντες του Salty Bag γεννήθηκαν σαν ιδέα κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου σ’ ένα ιστιοπλοϊκό club στην Κέρκυρα από τον Σπύρο Ντάικο, τη Χρύσα Χαλικιοπούλου και τον Στρατή Ανδρεάδη. Η ομάδα έρχεται σε επαφή με ιστιοπλοϊκούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με ιδιοκτήτες σκαφών, προμηθεύεται άχρηστα πανιά και τα ανακυκλώνει σε ποιοτικά υφάσματα που γεννούν εντυπωσιακές τσάντες και αξεσουάρ ταξιδιού.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-7
©Instagram @saltybag

Η πρωτοποριακή επιχείρηση upcycling, χρησιμοποιεί τις πιο οικολογικές μεθόδους στο πλύσιμο των πανιών που έρχονται στα χέρια της και βασίζεται στη λογική του “limited edition”. Μάλιστα, σε περίπτωση που επιστραφεί μια τσάντα στη εταιρεία για να επαναχρησιμοποιηθεί, παρέχεται 30% έκπτωση στην επόμενη αγορά.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-8
©Instagram @saltybag

«Στα 6 χρόνια ζωής της Salty Bag, στόχος είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον, να επιστρέφουμε στην κοινωνία και να δημιουργούμε μοναδικές τσάντες με χαρακτήρα και «μυρωδιά» από τον τόπο μας. Δημιουργούμε, επιθετικά μπορώ να πω, το sustainable fashion στην Ελλάδα.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-9
©Salty Bag

Σχεδιάζοντας με αρχή το upcycling, την έξυπνη επαναχρησιμοποίηση δηλαδή, δίνουμε ζωή σε υλικά που θα καταστρέφονταν, κάνοντάς τα χρήσιμα στην καθημερινότητά μας. Η λογική της βιωσιμότητας είναι μια πρόσφατη στροφή της μόδας. Στην Ελλάδα αρχίζει και ανθίζει, ωστόσο χρειάζεται ακόμα δρόμος ώστε να αλλάξει η νοοτροπία μας», τονίζει στη Vogue Greece o Στρατής Ανδρεάδης.

Vathos Apparel

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-10
©Vathos Apparel

Οι κανόνες του ethical fashion συγκινούσαν ανέκαθεν την Βασιλική Συμεωνίδη και τη Σοφία Καραγιάννη, πράγμα που τις οδήγησε στην ίδρυση του Vathos Apparel. Τα υφάσματα των ρούχων τους υπακούουν στη μίνιμαλ αισθητική, πηγάζουν από καλλιέργειες χωρίς τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα, ενώ η αναζήτηση των προμηθευτών τους γίνεται με βασική προϋπόθεση να τηρούν τα βασικά εργασιακά δικαιώματα στις επιχειρήσεις τους.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-11
©Vathos Apparel

«Βλέπουμε την αειφόρα μόδα σαν μια μακροχρόνια δέσμευση για το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας», λέει στη Vogue Greece η Σοφία Καραγιάννη. «Θέλουμε το προϊόν μας να είναι ξεχωριστό, διαχρονικό, με «βάθος». H επιλογή των υφασμάτων και των υλικών μας γίνεται με αυστηρά κριτήρια, όσον αφορά τη διαδικασία παραγωγής τους. Σε μια προσπάθεια να συνεισφέρουμε στo ηθικό εμπόριο, συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις που σέβονται έμπρακτα τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-12
©Vathos Apparel

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε σε μια καταναλωτική επανάσταση. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μας η προσπάθεια να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για την «αργή μόδα». Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν ότι τα προϊόντα τους φτιάχτηκαν ηθικά και βιώσιμα, θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση των υλικών, περισσότερα για την αλυσίδα στην παραγωγή ενός προϊόντος, θέλουν διαφάνεια. Όσο περισσότερο ενημερώνεται ο καθένας, τόσο πιο πολύ ευαισθητοποιείται, βάζοντας τέλος σε τακτικές που ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καταστρέφουν το περιβάλλον, εκμεταλλεύονται τα ζώα…».

2WO+1NE=2

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-13
©2WO+1NE=2

Οι συλλογές της Στέλλας Παναγοπούλου και της Βαλίσιας Γκότση δεν έχουν μόνο μια ιδιαίτερη φιλοσοφία (είναι αφιερωμένες σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου και αντλούν έμπνευση από την κουλτούρα της κάθε περιοχής). Για την παραγωγή τους, η οποία γίνεται τοπικά με τους κανόνες της «αργής μόδας», χρησιμοποιούν οργανικές πρώτες ύλες, ενώ ανάμεσα στα φυσικά υφάσματά τους συγκαταλέγεται το περίφημο “tencel”, ένα προϊόν επεξεργασίας ξύλου σε ελεγμένο περιβάλλον με παντελή απουσία χημικών.

«Δεν υπήρξαμε ποτέ οπαδοί των trend», λένε στη Vogue Greece οι δύο ιδρύτριες του brand. Δημιουργούμε ενδύματα με αντοχή στο χρόνο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά γαλλικές ραφές που συμβάλουν στη μακροζωία του ενδύματος.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-14
©2WO+1NE=2

Επιπλέον, χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε φυσικές ίνες υψηλής ποιότητας, φυσικά βαμμένες και επεξεργασμένες, ενώ όλα μας τα ενδύματα παράγονται στην Ελλάδα, υπό φυσιολογικούς ρυθμούς, σε αντίθεση με το φρενήρη ρυθμό της μόδας που κυριαρχεί στη βιομηχανία.

Παρατηρούμε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια στροφή μέρος του καταναλωτικού κοινού προς τη λογική της περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένης μόδας. Όλο και περισσότεροι αρχίζουν να ενημερώνονται και να ανησυχούν για τις διαρκώς αυξανόμενες περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιπτώσεις του fast fashion.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-15
©2WO+1NE=2

Από την πλευρά μας, θέλουμε να ωθήσουμε τον καταναλωτή να ψωνίζει όσο το δυνατό λιγότερο, επενδύοντας περισσότερο σε πιο ακριβές αγορές διαχρονικών κομματιών. Με κίνητρο τα άχρηστα ενδύματα που συσσωρεύονται κάθε χρόνο, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε ένα νέο εγχείρημα, όπου θα παροτρύνουμε τους πελάτες μας, να μας επιστρέφουν ρούχα μας τα οποία έχουν φορέσει αρκετά, ώστε από τις ίδιες πρώτες ύλες, να δημιουργούμε ένα εντελώς νέο ένδυμα, αποκλειστικά για αυτούς.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-16
©2WO+1NE=2

Στην ουσία θα διατηρούμε τα ξεχωριστά σχεδιαστικά στοιχεία του ρούχου που μας επιστρέφουν, ενσωματώνοντάς τα σε ένα νέο, με διαφορετικό τρόπο. Κάπως έτσι, το craftmanship και η σκληρή δουλειά, παραμένουν ζωντανές και ανεξίτηλες στο χρόνο».

Kyrvan

Με έμπνευση την κοινή κρητική τους κληρονομιά, οι αδελφές Μυρτώ και Εύη Κριτσωτάκη και η φίλη τους Μαριάννα Κοντοπόδη δημιούργησαν πριν από τέσσερα χρόνια τα Kyrvan, μια σύγχρονη σειρά από εσπαντρίγιες, που συνδυάζουν εκλεπτυσμένο στιλ και υψηλή ποιότητα.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-17
©Thanassis Krikis

Η νέα συλλογή για το Καλοκαίρι 2019 αντλεί την έμπνευσή της από αιγυπτιακά μοτίβα και σύμβολα, Αrt Deco παραστάσεις και μελέτες βοτανολογίας και design από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πολύχρωμα μοτίβα κεντιούνται πάνω σε δέρμα, σουέντ και υφαντό ύφασμα με τρόπο που κρατά ζωντανή την παλαιότατη τέχνη της χειροποίητης υποδηματοποιίας.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-18
©Thanassis Krikis

«Η παραγωγή είναι τοπική και οι πρώτες ύλες επιλεγμένες για την ποιότητα, τη διαχρονικότητα και την ανθεκτικότητά τους. Οι σόλες είναι ισπανικές και προτιμώνται λόγω ποιοτικής υπεροχής, καθώς οι γείτονές μας στη Μεσόγειο είναι οι αυθεντικοί τεχνίτες της σόλας της εσπαντρίγιας (jute sole)», τονίζουν οι υπεύθυνες του brand.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-19
©Thanassis Krikis

Φτιαγμένες εξολοκλήρου στο χέρι από έμπειρους τεχνίτες στην Κρήτη, με παραδοσιακές τεχνικές που έχουν επιβιώσει στο πέρασμα του χρόνου, οι Kyrvan – βαπτισμένες έτσι από την αρχαία ονομασία της Ιεράπετρας, της πόλης στον κρητικό νότο απ’ όπου κατάγονται οι τρεις δημιουργοί – ξεχωρίζουν για την αυθεντικότητα τους. Κάθε ζευγάρι περνάει από 20 διαφορετικά στάδια επεξεργασίας στο χέρι, ενώ χρειάζονται 4 ώρες για να ολοκληρωθεί. Έτσι, κάθε δημιουργία είναι μοναδική και προκύπτει σε περιορισμένο αριθμό.

Green Greeks: Οι Έλληνες οικολόγοι της μόδας-20
©Thanassis Krikis

«Οι εσπαντρίγιες μας συσκευάζονται σε χειροποίητη κρητική υφαντή τσάντα, τη «βούργια», φτιαγμένη από 100% βαμβάκι. Η βούργια χρησιμοποιούνταν από τους αγρότες στην Κρήτη για να βάζουν το φαγητό και το φλασκί τους με το κρασί», τονίζουν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kyrvan Shoes (@kyrvanshoes) στις

Info: Ancient Greek Sandals | Salty Bag | Vathos Apparel | 2WO+1NE=2 | Kyrvan