Από το αξεπέραστο Givenchy φόρεμα της Audrey Hepburn μέχρι το αισθησιακό Versace της Elizabeth Hurley, η Vogue Greece κάνει μια αναδρομή στα πιο εντυπωσιακά μαύρα φορέματα όλων των εποχών.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Πολύ πριν το εμπεδώσουμε σαν στυλιστική προσταγή της Chanel, το συναντάμε στις ντουλάπες της Βικτωριανής εποχής ως σύμβολο πένθους – η βασίλισσα Ελισάβετ το φορούσε επί 40 χρόνια, τιμώντας το θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Άλμπερτ.
Ο λόγος για το μαύρο φόρεμα, που από τη δεκαετία του 1920 και μετά σήμανε την απόλυτη έκφραση απελευθέρωσης, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που ντύνεται μια γυναίκα. Όχι άδικα, αφού η απλή γραμμή και η λειτουργικότητά του, είχαν ως αποτέλεσμα την άνεση και την κομψότητα.
Ήταν αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που ενσωμάτωσε στα σχέδιά της η Coco, ικανές να εκτοξεύσουν τόσο τη δική της φήμη όσο και του ίδιου του φορέματος, που ξεχώρισε για το αυστηρό ντεκολτέ του. Φυσικά, στη διάδοσή του συνέβαλαν και άλλα φωτεινά μυαλά της βιομηχανίας της εποχής, όπως ο Γάλλος Jean Patou ή ο Βρετανός Edward Molyneux.
Όταν αργότερα άρχισε να εμφανίζεται στην κινηματογραφική οθόνη ή στις θεατρικές σκηνές, αναπόφευκτα η πλειοψηφία των θεατών έκανε λαμπερούς συνειρμούς. Αρκεί να θυμηθούμε πώς η Audrey Hepburn μαγνήτιζε τα βλέμματα στο Breakfast at Tiffany’s το 1961 φορώντας ένα μαύρο κομψό φόρεμα Givenchy.
Photo: Courtesy of Jurow-Shepherd
Το 1972 η Mireille Darc έδωσε τη δική της -πιο τολμηρή- εκδοχή, με το αλησμόνητο αισθησιακό Guy Laroche στην ταινία “The Tall Blond Man with One Black Shoe”. Το φόρεμα άφηνε ακάλυπτη ολόκληρη την πλάτη μέχρι τους γλουτούς, ανεβάζοντας το ερωτικό θερμόμετρο στα ύψη. Αλλά και στα 80s η πριγκίπισσα Diana παρέδωσε μαθήματα στυλ στις θαυμάστριές της με μια σειρά εντυπωσιακών total black εμφανίσεων.
Οι φανατικοί της 90s ατμόσφαιρας θα θυμούνται το 1994 που η Elizabeth Hurley περπάτησε το κόκκινο χαλί στο πλευρό του Hugh Grant με ένα σούπερ σέξι μαύρο Versace φόρεμα, έτοιμο να “κοπεί στα δύο”, αν δεν το συγκρατούσε μια σειρά από ολόχρυσες παραμάνες στο πλάι. Εκείνη την περίοδο, δε, κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες νέες του εκδοχές: ο Calvin Klein κάνει μόδα το περίφημο slip dress (μακρύ, ριχτό, με τιραντάκια), οι Dolce & Gabbana το bustier dress (φόρεμα-κορσέ) και ο Hervé Léger το bandage dress (στενό και εφαρμοστό).
Το μαύρο φόρεμα ήταν, είναι και θα είναι σαν λευκός καμβάς. Αυτή, άλλωστε, είναι όλη του η ομορφιά. Αισθησιακό και θελκτικό, σεμνό και πρακτικό, σοφιστικέ και έξυπνο. Μια επιλογή που -αν μη τι άλλο- αποπνέει επαγγελματισμό, λάμψη και αυτοπεποίθηση. Κανένα άλλο χρώμα δεν έχει την ίδια δυνατότητα και κανένα άλλο ρούχο την ίδια ευελιξία.
Vogue 1926: Το μοντέλο Marion Morehouse με ένα εντυπωσιακό Chanel μαύρο φόρεμα, συνδυασμένο με σατέν γόβες Cammeyer, στα γραφεία της Conde Nast.
1959: Το μαύρο φόρεμα της Marilyn Monroe στο «Μερικοί το προτιμούν καυτό» του Billy Wilder ήταν αρκετό για να χαρίσει στην ταινία το Όσκαρ Κοστουμιών της χρονιάς.