ένα-gem-award-για-τον-νίκο-κούλη-στη-νέα-υόρκη-121844
©Instagram @gemawards | Photos by Bart Gorin Photography

Στους χώρους του Cipriani 42nd Street, όπου έγινε η απονομή των «κλαδικών» βραβείων που αποδίδει η μεγαλύτερη ένωση Αμερικανών κοσμηματοπωλών, η Jewelers of America, ο 42χρονος Έλληνας έλαβε το βραβείο Gem Award στην κατηγορία του Jewelry Design.    

Ένα Gem Award για τον Νίκο Κούλη στη Νέα Υόρκη-1
©GEM Awards 2020 ceremony

Είναι μια σημαντικότατη διάκριση που δίνεται σε σχεδιαστές και όχι σε εταιρείες και φέτος «συναγωνιστές» του Κούλη στην ίδια κατηγορία ήταν η Ana Khouri, σχεδιάστρια του ομώνυμου brand με έδρα τη Νέα Υόρκη και ο Carlo Traglio, πρόεδρος του ιταλικού οίκου Vhernier. Ο Έλληνας δημιουργός υπήρξε υποψήφιος στην ίδια κατηγορία και παλαιότερα.

Ένα Gem Award για τον Νίκο Κούλη στη Νέα Υόρκη-2
©Nikos Koulis

Σχεδιαστής κοσμημάτων ο οποίος καλπάζει με άνεση από το fine jewelry στο high jewelry, ο Κούλης αναπτύσσει συλλογές που διακρίνονται για τη δημιουργική «επιμονή» τους σε επίπεδο ντιζάιν αλλά και στο «κυνήγι» ιδιαίτερων πολύτιμων λίθων. Στη signature συλλογή του Oui, με αρχική έμπνευση την Αρ Ντεκό, το μαύρο σμάλτο συναντά συχνά σμαράγδια Κολομβίας, ενώ στη Feelings, την πιο πρόσφατη του σειρά που αποτελεί κι ένα καινούργιο δημιουργικό κεφάλαιο στην πορεία του, χρυσά snake chains «μπερδεύονται» με λευκά διαμάντια.

Μέλος οικογένειας κοσμηματοποιών, ο σχεδιαστής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γεμολογία και Γλυπτογραφία στο Gemological Institute of America και ξεκίνησε το δικό του brand το 2006. Ένα πρώτο κατάστημα Nikos Koulis ξεκίνησε το 2014 στη Μύκονο, ενώ λίγους μήνες αργότερα άνοιξαν και οι πόρτες του αθηναϊκού flagship στην Πλατεία Κολωνακίου.

Καθώς διεθνείς συλλέκτες κοσμημάτων αναζητούν τα κομμάτια του, η βρετανική Vogue τον ξεχωρίζει ως έναν από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους δημιουργούς σήμερα, ενώ ανάμεσα στις celebrities που φόρεσαν κοσμήματα του στο κόκκινο χαλί πιο πρόσφατα, ήταν η Reese Witherspoon, η Gwyneth Paltrow και η Scarlet Johansson.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της Έλις Κις στο Vogue.gr.

MHT