to-costume-institute-ανακοινώνει-νέα-έκθεση-αποτίοντα-174236
©“VEIL FLAG” by S.R. STUDIO. LA. CA., 2020. Courtesy of Sterling Ruby Studio. Photography by Melanie Schiff.

Σχεδόν ένα χρόνο από την πρώτη αναβολή του Met Gala στα 72 χρόνια διεξαγωγής του, το Costume Institute ανακοινώνει την παρουσίαση μιας νέας έκθεσης που θα χωριστεί σε δύο μέρη και θα αντλήσει έμπνευση από την αμερικανική μόδα. Η πρώτη με τίτλο “In America: A Lexicon of Fashion” θα ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2021 στο Costume Center της Anna Wintour και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 5 Μαΐου, όπου θα ξεκινήσει η δεύτερη “In America: An Anthology of Fashion”. Και οι δύο εκθέσεις θα είναι διαθέσιμες μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

O Andrew Bolton, o επικεφαλής του Costume Institute, δίνει ιδιαίτερη βάση στο timing. Πάντα με έμφαση στην αμερικανική ταυτότητα, η ιδέα αυτής της διπλής παρουσίασης ξεκίνησε το 2018, όταν ο Bolton προγραμμάτιζε το πώς θα μπορούσε το Costume Institute να συμμετάσχει ταυτόχρονα στον εορτασμό για τα 150 χρόνια του Metropolitan Museum, αλλά και στην 75η τελετή του Met Gala. «Ήθελα και οι δύο παρουσιάσεις να είναι επικεντρωμένες σε κολεξιόν», δήλωσε ο επικεφαλής της διοργάνωσης στη Vogue. Ο λόγος που η έμφαση δόθηκε στην εγχώρια μόδα είναι γιατί «η αμερικανική κοινότητα μόδας μας υποστηρίζει θερμά εδώ και 75 χρόνια και τώρα ειναι η ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτή τη στήριξη», συμπλήρωσε.

To γεγονός πως η βιομηχανία έχει αλλάξει τόσο πολύ, κυρίως λόγω των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που βίωσε τα τελευταία χρόνια η Αμερική, αλλά και το ότι το θέμα της αμερικανικής δημιουργικότητας είχε να καλυφθεί από το 1998 όταν το μουσείο γιόρτασε την «Αμερικανική Εφευρετικότητα», ήταν ακόμη δύο λόγοι που έστρεψαν τον Bolton να εμπνευστεί το “In America”. «Νομίζω ότι η έμφαση στη συνειδητή δημιουργικότητα εδραιώθηκε πραγματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και των κινημάτων κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε. «Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από τις αντιδράσεις των Αμερικανών σχεδιαστών στο κοινωνικό και πολιτικό κλίμα των ημερών, ιδίως σε ζητήματα ρευστότητας φύλου. Βρίσκω τη δουλειά τους πολύ επιδραστική. Πραγματικά πιστεύω ότι η αμερικανική μόδα υφίσταται μια Αναγέννηση».

Το βιβλίο “Home: A Short History of an Idea,” του Witold Rybczynski βοήθησε τον Bolton να κατασκευάσει το γενικότερο πλαίσιο του πρότζεκτ “In America: A Lexicon of Fashion”, για το οποίο το Anna Wintour Costume Center θα μεταμορφωθεί σε σπίτι. Κάθε φανταστικό δωμάτιο θα αντιπροσωπεύει και από ένα συναίσθημα (νοσταλγία, χαρά, επαναστατικότητα, ευεξία). Ο κήπος για παράδειγμα θα αντανακλά το συναίσθημα της χαράς. Για τον Bolton η μόδα είναι μια ζωντανή τέχνη την οποία κοιτά από τη σκοπιά της εφευρετικότητας και της καινοτομίας. Σκοπός του είναι να επαναφέρει τις ιδιότητες της αμερικανική μόδας ως μέσο που διηγείται ιστορίες – γεγονός που στο πέρασμα του χρόνου χάθηκε μέσα στις καταβολές του sportswear που την διακρίνουν.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης “In America: An Anthology of Fashion” πρωταγωνιστεί ο θεσμός του inclusivity. «Ποιος θεωρείται Αμερικάνος;» είναι το ερώτημα που έθεσε ο Prabal Gurung στο σόου του για την περσινή ανοιξιάτικη σεζόν, ζήτημα που θα τεθεί και στο Met. Το “An Anthology of Fashion” θα εξερευνήσει με τη σειρά του ανολοκλήρωτες ιστορίες Αμερικάνων με φόντο τα δωμάτια του μουσείου και φυσικά με άξονα τη φυλή, το φύλο, τον υλισμό, τη θηλυκότητα. Ποιος είναι ικανός να κατοικίσει αυτά τα δωμάτια και ποιος όχι;

Όπως καταλαβαίνετε, η ανυπομονησία είναι μεγάλη. Ωστόσο, για όσους έχουν από τώρα στρέψει την προσοχή τους στο Met Gala, τα καλά νέα είναι πως ο σημαντικότερος θεσμός της μόδας επιστρέφει για το 2021 στις 13 Σεπτεμβρίου, μετά την αναγκαστική αναβολή που έλαβε πέρυσι λόγω της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης | The Hollywood Gawker: Ο Adrien Brody προβάρει Armani

MHT