βασίλισσα-ελισάβετ-τα-5-πιο-πολύτιμα-κο-240672
©Getty Images

Η ιστορική συλλογή κοσμημάτων της Βασίλισσας Ελισάβετ περιελάμβανε δεκάδες στέμματα, εκατοντάδες καρφίτσες, και σχεδόν κάθε είδος πολύτιμου λίθου. Μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου, που απεβίωσε ειρηνικά στον ύπνο του στο παλάτι του Windsor στις 9 Απριλίου του 2021, τα κομμάτια που της έδωσε –και οι αναμνήσεις που τα συνοδεύουν– έγιναν αναμφίβολα ακόμα πιο πολύτιμα.

Κατά τη διάρκεια του 73χρονου γάμου τους, ο Φίλιππος σχεδίασε και αγόρασε πολλά κοσμήματα για τη Βασίλισσα και τα μοναδικά του σχέδια συχνά αντανακλούσαν προσωπικές αναφορές στη σχέση τους. Μία από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της κοινής τους ζωής ήταν η σύντομη παραμονή τους στη Μάλτα, από το 1949 έως το 1951, όταν ο Φιλιππός υπηρετούσε στο Βασιλικό Ναυτικό και ο πατέρας της μελλοντικής Βασίλισσας, Γεώργιος VI, βρισκόταν ακόμα στον θρόνο. Τότε Φίλιππος συμπεριέλαβε το ναυτικό σήμα σε πολλά από τα κοσμήματα που είχε σχεδιάσει για την γυναίκα του.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος κληρονόμησε το ενδιαφέρον του για τον σχεδιασμό κοσμημάτων από τον προ-προπάππου του, τον πρίγκιπα Αλβέρτο, ο οποίος ήταν σύζυγος της Βασίλισσας Βικτώριας. Ο Albert ήταν επίσης προικισμένος όσον αφορά την τέχνη και το σχέδιο, με αποτέλεσμα να είχε χαρίσει πολλά κομμάτια στην Βικτώρια, τα οποία σώζονται ακόμη στη Βασιλική Συλλογή, και αποτελούν σύμβολα του έρωτά τους.

Στη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1953, ο Φίλιππος γονάτισε μπροστά της και ορκίστηκε ότι θα είναι ο «πιστός για την ζωή και την σωματική της ακεραιότητα». Το 1997, στην επέτειο του Χρυσού Γάμου τους, η Ελισάβετ είπε ότι ο Φίλιππος ήταν, «η δύναμή μου όλα αυτά τα χρόνια, και εγώ, η οικογένειά του, και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε μεγαλύτερο χρέος από ό,τι θα ισχυριζόταν ποτέ».

Ρίξτε μια ματιά σε 5 από τα πιο συμβολικά δώρα που χάρισε ο Δούκας του Εδιμβούργου στην Βασίλισσα Ελισάβετ κατά την διάρκεια του γάμου τους.

Η καρφίτσα που συμβολίζει την αρχή της σχέσης τους

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα 5 πιο πολύτιμα κοσμήματα που της χάρισε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-1
©Getty Images

Αν και είχαν γνωριστεί σε οικογενειακά καλέσματα την δεκαετία του 1930, η πρώτη σημαντική συνάντηση μεταξύ του Πρίγκιπα Φίλιππου και της Πριγκίπισσας Ελισάβετ, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1939, όταν η 13χρονη Ελισάβετ επισκέφτηκε με τους γονείς της το Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο της Βρετανίας, όπου ο 18χρονος Φίλιππος ήταν δόκιμος. Εκείνη την εποχή ο Φίλιππος την έβλεπε μόνο ως μια νεαρή κοπέλα, αλλά η Ελισάβετ τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Η νταντά της Ελίζαμπεθ, Μάριον Κρόφορντ, έγραψε τότε ότι η Ελισάβετ «δεν πήρε ποτέ τα μάτια της από πάνω του», ενώ η ξαδέρφη της Μάργκαρετ Ρόουντς έγραψε αργότερα ότι η μελλοντική βασίλισσα «ήταν πραγματικά ερωτευμένη από την αρχή». Ο έρωτας τους άνθισε την περίοδο του πόλεμου, κατά τη διάρκεια των αδειών του Φίλιππου πίσω στο Λονδίνο.

Ένα από τα πρώτα δώρα που της χάρισε ήταν η διαμαντένια καρφίτσα στο σχήμα του Ναυτικού του σήματος, φτιαγμένη από τον Garrard. Ο Φίλιππος συνέχισε την καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό έως ότου η Ελισάβετ έγινε Βασίλισσα, και εκείνα τα πρώτα χρόνια, η ίδια φορούσε περήφανα την καρφίτσα ως σύζυγός του.

Το διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνα, με αναφορές στην μητέρα του Φιλίππου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα 5 πιο πολύτιμα κοσμήματα που της χάρισε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-2
©Getty Images

Το ειδύλλιο μεταξύ της Ελισάβετ και του Φίλιππου έγινε σοβαρό μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Συχνά τους έβλεπαν να χορεύουν σε νυχτερινά κέντρα του Λονδίνου και λέγεται ότι ένα από τα αγαπημένα τους τραγούδια ήταν το “People Will Say We’re in Love”, από το μιούζικαλ της Οκλαχόμα. Το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ το χέρι της κόρης του. Ο Βασιλιάς συμφώνησε, αλλά ζήτησε να περιμένουν μέχρι τον επόμενο χρόνο, μετά τα 21α γενέθλιά της, για να κάνουν μια δημόσια ανακοίνωση. Ο Φίλιππος στράφηκε στον Λονδρέζο κοσμηματοπώλη Philip Antrobus, ο οποίος στο παρελθόν είχε δημιουργήσει το δαχτυλίδι αρραβώνων της μητέρας του, της πριγκίπισσας Αλίκης.

Η πριγκίπισσα Αλίκη χάρισε στον Φίλιππο μια διαμαντένια τιάρα της, από την οποία προμηθεύτηκε τα διαμάντια του δαχτυλιδιού. Το δαχτυλίδι διαθέτει ένα μπριγιάν διαμάντι τριών καρατιών το οποίο είναι πλαισιωμένο από μικρότερα διαμάντια pavé set. Η Βασίλισσα φόρεσε το δαχτυλίδι για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 1947, την ημέρα που ανακοινώθηκε επίσημα ο αρραβώνας του ζευγαριού.

Το πολύτιμο δώρο γάμου από τον γαμπρό της

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα 5 πιο πολύτιμα κοσμήματα που της χάρισε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-3
©Getty Images

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου του 1947. Η Βασίλισσα Ελισάβετ δέχτηκε αμέτρητα δώρα από την οικογένειά της και το κοινό, αλλά το πιο πολύτιμο δώρο ήταν το βραχιόλι που φόρεσε στον Καναδά το 1957 που της το είχε δώσει ο πρίγκιπας Φίλιππος. Ο Φίλιππος χρησιμοποίησε τα διαμάντια που είχαν περισσέψει από το στέμμα της μητέρας του έτσι ώστε να σχεδιάσει αυτό το διαμαντένιο βραχιόλι για την γυναίκα του. Λίγο μετά το γάμο, ο πρίγκιπας Φίλιππος έγραψε στη Βασίλισσα Μητέρα: «Η Lilibet είναι το μόνο «πράγμα» στον κόσμο που είναι απολύτως πραγματικό για μένα, και ο στόχος μου είναι να είμαστε ενωμένοι έτσι ώστε να αντέξουμε τα προβλήματα που στρέφονται σε εμάς, αλλά και να έχουμε μια θετική ύπαρξη». Η Βασίλισσα φορούσε συχνά το βραχιόλι σε όλη τη διάρκεια της βασιλείας της. Τα τελευταία χρόνια το έχει δανειστεί η Δούκισσα του Κέιμπριτζ.

Το βραχιόλι φτιαγμένο από τα αρχικά τους που σηματοδοτεί τα πέντε χρόνια γάμου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα 5 πιο πολύτιμα κοσμήματα που της χάρισε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-4
©Getty Images

Στην πέμπτη επέτειο του γάμου της Ελισάβετ και του Φίλιππου το 1952, η ζωή τους είχε αλλάξει δραματικά. Ήταν τώρα γονείς του Κάρολου (γεννήθηκε το 1948) και της Ανν (γεννήθηκε το 1950). Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ είχε πεθάνει τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους και η Ελισάβετ ήταν πλέον βασίλισσα. Ο Φίλιππος εγκατέλειψε την καριέρα του στο Βασιλικό Ναυτικό για να υποστηρίξει τη Βασίλισσα με πλήρη αφοσίωση.

Για να σηματοδοτήσουν την επέτειο τους, ο Φίλιππος σχεδίασε ένα χρυσό βραχιόλι που ανέθεσε στον κοσμηματοπώλη Boucheron να δημιουργήσει. Το βραχιόλι φέρει το ναυτικό σήμα του Φιλίππου σε διαμάντια που περιβάλλονται από δύο σταυρούς από ζαφείρι, που αντιπροσωπεύουν την ελληνική σημαία. Ένας σταυρός από ρουμπίνι, που αντιπροσωπεύει τη σημαία της Αγγλίας, πλαισιώνεται από δύο τριαντάφυλλα του Γιορκ που συμβολίζουν τον πρώτο τίτλο της Βασίλισσας ως Πριγκίπισσας Ελισάβετ της Υόρκης. Όλα αυτά τα σύμβολα συνδέονται με χρυσούς συνδέσμους. Η Βασίλισσα απεικονίζεται φορώντας το βραχιόλι στη λειτουργία του Τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου το 2008.

Η καρφίτσα ‘Venus’ από ρουμπίνια του Andrew Grima

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα 5 πιο πολύτιμα κοσμήματα που της χάρισε ο Πρίγκιπας Φίλιππος-5
©Getty Images

Το 1959 ο Φίλιππος ίδρυσε το  Duke of Edinburgh’s Prize for Elegant Design, στο οποίο ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής. Το βραβείο είχε ως στόχο να αναδείξει την ποιότητα και την πρωτοτυπία ενός αντικειμένου. Ο Andrew Grima ήταν ο μόνος κοσμηματοπώλης που κέρδισε το βραβείο – τα κοσμήματα του Grima ήταν μοναδικά, τολμηρά και συνεισέφεραν στην αλλαγή του τρόπου που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τα κοσμήματα τα μεταπολεμικά χρόνια.

Το 1966, ο Πρίγκιπας Φίλιππος αναγνώρισε τον Grima για την συμβολή του στην διεθνή φήμη των σύγχρονων βρετανικών κοσμημάτων. Ο Φίλιππος αγόρασε την καρφίτσα «Venus» για τη Βασίλισσα από τη συλλογή του Grima εκείνη τη χρονιά. Η καρφίτσα είναι φτιαγμένη από χρυσό, ρουμπίνια και διαμάντια και φορέθηκε από τη Βασίλισσα στο επίσημο πορτρέτο για τον εορτασμό της 70ης επετείου γάμου της ίδιας και του Φίλιππου το 2017. Απεικονίζεται εδώ να τη φοράει σε μια επίσκεψη στο Innsworth, στο Gloucestershire, το 2015.

Originally published on Vogue UK

Διαβάστε επίσης | 5 νέα αρώματα μας βάζουν σε φθινοπωρινό mood