βασίλισσα-ελισάβετ-η-ζωή-της-μέσα-από-σ-240537
©Getty Images

Η Elizabeth Alexandra Mary Windsor γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926 και έγινε κληρονόμος του βρετανικού θρόνου μετά την παραίτηση του Βασιλιά Εδουάρδου VIII το 1936, που ακολούθησε την στέψη του πατέρα της Βασιλιά Γεώργιου VI το 1937. Έγινε και επίσημα η κληρονόμος του θρόνου όταν ήταν πλέον βέβαιο πως ο πατέρας της δεν θα αποκτήσει γιο. Πολλά χρόνια αργότερα, η Βασίλισσα Ελισάβετ άλλαξε τα δικαιώματα της διαδοχής διασφαλίζοντας πως το πρώτο παιδί κάθε μονάρχη θα είναι ο κληρονόμος του θρόνου, ανεξάρτητα από το φύλο. Αυτή ήταν μια μόνο από τις μοντέρνες μεταρρυθμίσεις που έφερε η Βασίλισσα Ελισάβετ, η μακροβιότερη μονάρχης στην βρετανική ιστορία.

Ο πατέρας της Ελισάβετ, την προετοίμαζε για τον ρόλο της από την ηλικία των 13 ετών, με την βοήθειά του κοσμήτορα στο Eton College Henry Marten, ο οποίος της δίδαξε τη βρετανική ιστορία και τους νόμους. Η νεαρή τότε πριγκίπισσα, τον επισκεπτόταν δυο φορές την εβδομάδα, μελετώντας αναρίθμητα βιβλία. Οι 14 πρωθυπουργοί της Βρετανίας, με τους οποίους και συνεργάστηκε ως Βασίλισσα, ξεχώριζαν πάντα τις αξιοσημείωτες γνώσεις της γύρω από το σύνταγμα.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-1
©Getty Images

Η νεογέννητη Βασίλισσα Ελισάβετ με τους γονείς της, το Δούκα και τη Δούκισσα του York.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-2
©Getty Images

Σε ηλικία τριών ετών στο Λονδίνο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-3
©Getty Images

Στο σπίτι της με το αγαπημένο της corgi.

Στο σπίτι ο Βασιλιάς Γεώργιος της μάθαινε πως να διαχειρίζεται τα έξι κόκκινα κουτιά της κρατικής αλληλογραφίας, μια ευθύνη που ανέλαβε εξολοκλήρου η Ελισάβετ στην πορεία. “Νιώθω πως η εκπαίδευση είναι το παν σε όλα “, είχε δηλώσει γιορτάζοντας τα 40 χρόνια στο θρόνο. “Μπορείς να καταφέρεις πολλά αν είσαι κατάλληλα εκπαιδευμένος και ελπίζω πως ήμουν “. Μια ακόμα κληρονομιά από τον πατέρα της, είναι η αγάπη της για τα corgi. Της χάρισε το πρώτο της corgi, τη Susan, στα 18 της χρόνια, με την Ελισάβετ να διατηρεί 14 γενιές απογόνων της Susan ως κατοικίδια. Η μητέρα της Ελισάβετ, της ενθάρρυνε να διαβάζει κλασική λογοτεχνία όπως Jane Austen και Anthony Trollope, όπως και να κρατά ημερολόγιο, μια συνήθεια που η Βασίλισσα διατήρησε μέχρι τον θάνατό της.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-4
©Getty Images

Με τον Βασιλιά Γεώργιο VI και τη Βασίλισσα Ελισάβετ στη στέψη του πρώτου.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-5
©Getty Images

Το 1942 μελετά με τον πατέρα της στο Windsor Castle.

Βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στα 13 της χρόνια μέχρι το τέλος σχεδόν της εφηβείας της, μια περίοδος  που την έστρεψε ακόμα πιο κοντά στις κρατικές υπηρεσίες. Οι Πριγκίπισσες τότε έμεναν σε ένα καταφύγιο στο Windsor, υπόγεια από το κάστρο, σε δωμάτια χωρίς θέρμανση, που είχαν μόνο μια λάμπα. Η μητέρα τους απέρριψε αμέσως την πρόταση να φύγουν οι κόρες της για τον Καναδά για την ασφάλειά τους. “Οι Πριγκίπισσες δεν θα φύγουν χωρίς εμένα και εγώ δεν θα φύγω χωρίς τον Βασιλιά. Και ο Βασιλιάς δεν θα φύγει ποτέ”, ήταν τα λόγια της μητέρας της.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-6
©Getty Images

Σε φωτογραφία του 1944 εμφανίζεται να παρακολουθεί τα μαθήματά της.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-7
©Getty Images

Κατά τη διάρκεια του πολέμου εμφανίζεται να αλλάζει ένα λάστιχο στο πλευρό του στρατού.

Το 1940 η τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ, έδωσε τον πρώτο της ραδιοφωνικό λόγο στο πρόγραμμα BBC Children’s Hour, προσπαθώντας να καθησυχάσει τα παιδιά πρόσφυγες, που ζούσαν μόνα τους σε αγροτικές περιοχές. “Η αδερφή μου Μαργαρίτα και εγώ, ξέρουμε από προσωπική εμπειρία πως είναι να ζεις μακριά από τα πρόσωπα που αγαπάς περισσότερο”, είχε πει. Η μέλλουσα Βασίλισσα Ελισάβετ επισκεπτόταν επίσης το στρατό, όπου μάθαινε να αλλάζει λάστιχα και να οδηγεί βαριά οχήματα. Έμεινε πιστή στην οδήγηση για όλη της τη ζωή, ενώ οδηγούσε και off-road στις κατοικίες της Sandringham και Balmoral.

Μάλιστα για να τονώσουν το ηθικό των στρατιωτών, τα δύο κορίτσια έπαιζαν παντομίμα κάθε Χριστούγεννα μπροστά σε 500 στρατιώτες.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-8
©Getty Images

Στην ηλικία των 15 επιθεωρεί τάγμα του στρατού.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-9
©Getty Images

Σε χριστουγεννιάτικη παντομίμα, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα υποδύεται την Σταχτοπούτα και η Βασίλισσα Ελισάβετ τον Πρίγκιπα του παραμυθιού.

Την ημέρα της νίκης στις 8 Μαΐου 1945 τα δύο κορίτσια έγιναν ένα με το πλήθος γύρω από το Buckingham και έμειναν έξω σχεδόν όλο το βράδυ, χορεύοντας και γιορτάζοντας την ελευθερία. Ο χορός είναι μια ακόμα κληρονομιά από τον πατέρα της. Ο Βασιλιάς συνήθιζε να τερματίζει τα πάρτυ με τρενάκι γύρω από τα δωμάτια. Οι δύο αδερφές επανέλαβαν την κίνηση και στις 15 Αυγούστου, όταν η Ιαπωνία παραδέχτηκε την ήττα της. Η Ελισάβετ έγραψε στο ημερολόγιο της: έξω στο πλήθος ξανά, Embankment, Piccadilly, Pall Mall, περπάτησα μίλια. Είδα τους γονείς μου στο μπαλκόνι στις 12.30, χόρεψα, κοιμήθηκα στις 3 το πρωί, ενώ σημείωσε πως πέρασε από το Ritz και ήπιε στο Dorchester.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-10
©Getty Images

Η Ελισάβετ με τον Φίλιππο σε πορτρέτο για την ανακοίνωση των αρραβώνων τους.

Ο πόλεμος ήταν η αφορμή για να γνωρίσει στα 13 της τον Φίλιππο, ο οποίος υπηρετούσε στη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία στο Dartmouth. Ο ίδιος της έγραφε συχνά ενώ την επισκεπτόταν στο Windsor Castle στην άδειά του. Τα Χριστούγεννα η Βασίλισσα Mary, γιαγιά της Ελισάβετ, ενημερώθηκε για την σχέση του νεαρού ζευγαριού, καθώς είδε τον Φίλιππο μα κοιτάζει με στοργή την Ελισάβετ, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης του Aladdin. Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις από πολλές πλευρές, ο Φίλιππος της πρότεινε να παντρευτούν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Balmoral το καλοκαίρι του 1946 και εκείνη δέχτηκε χωρίς καν να συμβουλευτεί τον πατέρα της. Τα νέα διαδόθηκαν στις 9 Ιουλίου του 1947, λίγο μετά τα 21α γενέθλια της Ελισάβετ, τα οποία και γιόρτασε στη Νότια Αφρική.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-11
©Getty Images

Σε ηλικία 21 ετών σε ομιλία της προς την Κοινοπολιτεία, δηλώνει πως για όλη της τη ζωή, είτε μικρή, είτε μεγάλη, θα είναι αφιερωμένη στις υπηρεσίες της.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-12
©Getty Images

Το 1946 μελετά τα καθήκοντα της ως μέλλουσα Βασίλισσα.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-13
©Getty Images

Την ημέρα του γάμου της στον καθεδρικό του Westminster με τον πατέρα της Βασιλιά Γεώργιο.

Στις 20 Νοεμβρίου 1947, η Πριγκίπισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον Δούκα του Εδιμβούργου στο Westminster Abbey, φορώντας ένα ιβουάρ Norman Hartnell φόρεμα, με κρύσταλλα και πέρλες, με την τιάρα της Βασίλισσας Mary να συγκρατεί το πέπλο. Περισσότεροι από 100.000 θεατές βρέθηκαν στους δρόμους έξω από το παλάτι του Buckingham, για να δουν τους νεόνυμφους. Μόνο 150 καλεσμένοι όμως είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο γάμο. Αφού τους έραναν με ροδοπέταλα, οι νεόνυμφοι αναχώρησαν για το μήνα του μέλιτος στο Broadlands estate στο  Hampshire και στο Balmoral. Το ένστικτό της για τον Φίλιππο, ήταν αλάνθαστο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-14
©Getty Images

Οι νεόνυμφοι κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-15
©Getty Images

Η Μεγαλειοτάτη με την Πριγκίπισσα Άννα και τον Πρίγκιπα Κάρολο στις διακοπές τους στο Balmoral.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ βρισκόταν στην Κένυα για την περιοδεία της στην Κοινοπολιτεία, η Βασίλισσα Ελισάβετ έλαβε ένα τηλεφώνημα πως ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή, κάνοντάς την Βασίλισσα. Σε μια απομακρυσμένη καμπίνα κάτω από μια συκιά, η 25χρονη Ελισάβετ έγινε η τεσσαρακοστή μονάρχης του βρετανικού θρόνου, από το 1066. Επέστρεψε αμέσως στο Λονδίνο, όπου ανέλαβε καθήκοντα. Μετά από μια περίοδο θρήνου, η στέψη της Βασίλισσας ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου του 1953 και για πρώτη φορά μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-16
©Getty Images

Το στέμμα και το φόρεμά της την ημέρα της στέψης, ζύγιζαν πάνω από είκοσι κιλά.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-17
©Getty Images

Το 1997 αποβιβάζεται από το royal yacht Britannia.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-18
©Getty Images

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της για το ασημένιο Ιωβηλαίο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-19
©Getty Images

Το 1995 συναντά τον Nelson Mandela, κάτι που η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ αργότερα περιέγραψε ως μια από τις πιο σημαντικές εμπειρίες της ζωής της.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-20
©Getty Images

Το 1957 συναντα τους Eisenhowers στο Λευκό Οίκο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-21
©Getty Images

Δείπνο με τον Πρόεδρο Reagan, ενώ αστειεύονται για τον καιρό.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η ζωή της μέσα από σπάνιες φωτογραφίες-22
©Getty Images

Το 1957 η Βασίλισσα Ελισάβετ στην πρώτη της χριστουγεννιάτικη ομιλία.

MHT