vivienne-westwood-οι-κορυφαίες-στιγμές-της-καριέρας-256057
©Getty Images

Κατά τη διάρκεια των πέντε δεκαετιών που διήνυσε στο χώρο της μόδας, η Vivienne Westwood έγραψε ιστορία. Η Βρετανίδα σχεδιάστρια επαναπροσδιόρισε το στυλ μας περισσότερες από μία φορά, κερδίζοντας το σεβασμό και την παγκόσμια αναγνώριση, όπως και τον τίτλο της Dame.

Η Vogue κάνει μια αναδρομή σε αυτές τις στιγμές της Vivienne Westwood που διαμόρφωσαν τη μόδα. 

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-1
©Shutterstock

430 Kings Road, Chelsea, 1971 έως 1980

Όταν η Vivienne Westwood γνώρισε τον Malcolm McLaren, μάνατζερ της punk μπάντας  Sex Pistols (με τον οποίο απέκτησε και ένα παιδί), άνοιξαν μαζί μια μπουτίκ στο Chelsea του Λονδίνου το 1971. Το 430 Kings Road άλλαξε όνομα για να ταιριάζει με τα λανσαρίσματα των συλλογών της, από το Let It Rock και Too Fast To Live μέχρι το Sex το 1974.

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-2
©Shutterstock

Το 1977 καθώς το άλμπουμ των Sex Pistols “God Save The Queen” βρέθηκε στην κορυφή των charts, το κατάστημα μετονομάστηκε Seditionaries, για να αντανακλά τη νέα αισθητική και το attitude ενός ολόκληρου κινήματος που έγινε γνωστό ως punk rock.

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-3
©Getty Images

A new romantic era, 1981 έως 1986

Το 1981 η Westwood και ο McLaren παρουσίασαν την πρώτη τους συλλογή στο Λονδίνο, όπου η collection Pirates, ξεχώρισε για την απελευθερωτική διάθεση από τις σιλουέτες των 70s. Όταν η δουλειά της με τον McLaren έφτασε στο τέλος της, ωστόσο, η Westwood συνέχισε να κυριαρχεί στον κόσμο της μόδας.

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-4
©Getty Images

Η Westwood έμεινε γνωστή για τις επιρροές της από την ιστορία. Για παράδειγμα η συλλογή της SS1985 Mini-Crini, αντί για αντρικούς ώμους που ήταν τότε στη μόδα, εξερεύνησε ένα συντηρητικό φόρεμα του 17ου αιώνα, στο οποίο χάρισε πιο αισθησιακή γραμμή και έδωσε έμφαση στις καμπύλες. Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει τα iconic horse shoes που παρουσιάστηκαν εκείνη την περίοδο;

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-5
©Getty Images

The Pagan years, 1987 έως 1992

Στα τέλη των 80s που έμειναν γνωστά ως τα Pagan Years, η Vivienne Westwood σχεδίαζε δείχνοντας με το δάχτυλο την upper class. Η συλλογή της Harris Tweed για την Άνοιξη/Καλοκαίρι 1987, άντλησε έμπνευση από ένα μικρό κορίτσι που είδε στο τρένο, να φορά ένα Harris Tweed jacket, τα μαλλιά της πιασμένα σε κότσο και μια τσάντα με παπούτσια μπαλέτου.

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-6
©Shutterstock

Το 1992 η Vivienne Westwood έλαβε τον τίτλο OBE, Officer of the Most Excellent Order of the British Empire, για τις υπηρεσίες της στη μόδα. Λέγεται πως δεν φόρεσε εσώρουχα καθώς δέχτηκε τον τίτλο της από τη Βασίλισσα στο Παλάτι του Buckingham.

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-7
©Shutterstock

Anglomania, 1993 με 1999

Στα 90s η Vivienne Westwood άλλαξε ξανά την αισθητική της, αντλώντας ιστορικές αναφορές και παίζοντας με μοντέρνες αναλογίες και το tailoring. Το 1993 η Westwood παντρεύτηκε τον Αυστριακό Andreas Kronthaler και μαζί ξεκίνησαν μια κοινή πορεία στη δουλειά και τη ζωή. Έμειναν μαζί μέχρι το θάνατό της.

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-8
©Getty Images

Εκείνη την περίοδο είδαμε πολλά αξέχαστα catwalks με την Naomi Campbell πάνω σε πανύψηλες πλατφόρμες ή την Kate Moss topless με face painting Μαρία Αντουανέτα να τρώει παγωτό από τις ερωτογενείς ζώνες.

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-9
©Getty Images

Ακτιβισμός και ανδρόγυνο, 2000 με σήμερα 

Η Vivienne Westwood ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τις συλλογές της σαν μια πολιτική πλατφόρμα, ειδικά για σκοπούς όπως η περιβαλλοντική κρίση και η διασώση του πλανήτη. “Η κλιματική αλλαγή και όχι η μόδα, αποτελούν τώρα την προτεραιότητα μου”, είχε δηλώσει το 2014. Από εκείνη τη στιγμή όλες οι συλλογές της είχαν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, από τα υφάσματα και τα σλόγκαν, μέχρι τις διαμαρτυρίες για το Brexit, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την ελευθερία του λόγου.

Η συλλογή της για AW2015, UNISEX, ήταν μια από τις πρώτες που έδειξαν το ανδρόγυνο στυλ ως το νέο mainstream, στρώνοντας το δρόμο για μια νέα πιο προοδευτική και συμπεριληπτική μόδα.

Vivienne Westwood: Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας της-10
©Indigitalimages.com
MHT