10-φωτορεπόρτερ-μοιράζονται-όσα-βίωσαν-145302

Τις τελευταίες ημέρες και έπειτα από τον βίαιο θάνατο του 46χρονου George Floyd από τον αστυνομικό Derek Chauvin, βιώνουμε τη συγκινητική παγκόσμια κινητοποίηση των πολιτών που είτε βγαίνοντας στους δρόμους να διαδηλώσουν, είτε προσφέροντας οικονομική αρωγή, είτε απλά διαβάζοντας, προσπαθούν με κάθε δυνατό μέσο να αλλάξουν τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες του κόσμου, εντός και εκτός Αμερικής, ταλαντούχοι φωτογράφοι δίνουν το παρόν και καταγράφουν με τον φακό τους τα γεγονότα, από Αμερική και Αγγλία, μέχρι Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία. Τα πανό γράφουν συναισθηματικά φορτισμένα συνθήματα όπως “Stop Killing Black Men” και “I Can’t Breathe”, και ο κόσμος φωνάζει για να ακουστεί σε έναν τόπο που εκατοντάδες χρόνια προβαίνει ανενόχλητα σε βίαιες και άδικες δολοφονίες μαύρων, διαιωνίζοντας το φαινόμενο του ρατσισμού.

Μιλώντας στη Vogue, 10 μαύροι φωτογράφοι μοιράζονται όσα βίωσαν απαθανατίζοντας τις διαδηλώσεις του Black Lives Matter:

1. Dee Dwyer, Washington DC

«Καταγράφοντας τις διαμαρτυρίες βλέπεις ότι όλοι είναι κουρασμένοι από την αντιμετώπιση των μαύρων ως υπανθρώπους. Είναι μια στιγμή αλληλεγγύης. Ως μαύρη γυναίκα, ήταν δύσκολο να φωτογραφίσω αυτήν την εμπειρία, αλλά ήξερα ότι έπρεπε να γίνει. Ο ρόλος μου σε αυτό το κίνημα είναι να απαθανατίσω αυτές τις στιγμές και να ξεκαθαρίσω τις παρανοήσεις, οι οποίες σε αυτήν την περίπτωση έχουν να κάνουν με τους μαύρους».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-1
©Photography by Dee Dwyer.
1/11
Native Share

2. Stephanie Mei-Ling, Los Angeles 

«Οι μαύρες γυναίκες έχουν διαδραματίσει ιστορικά κρίσιμους ρόλους σε κινήματα διαμαρτυρίας επειδή ο ρατσισμός και η αστυνομική βαρβαρότητα μας επηρεάζουν άμεσα. Όχι μόνο δολοφονούμαστε, αλλά χάνουμε τους πατέρες μας, τους αδελφούς μας, τους συζύγους μας και τους γιους μας. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter στο Λος Άντζελες. Το BLM ιδρύθηκε από τρεις μαύρες γυναίκες, την Patrisse Cullors, την Alicia Garza και την Opal Tometi».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-2
©Photography by Stephanie Mei-Ling.
2/11
Native Share
10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-3
©Photography by Stephanie Mei-Ling.
3/11
Native Share

3. Lynsey Weatherspoon, Atlanta, Georgia

«Το να περπατάμε όλοι μαζί κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ήταν μια πράξη αλληλεγγύης, αν και οι άνθρωποι ήταν εμφανώς απογοητευμένοι από τις απάνθρωπες πράξεις που διαπράχθηκαν από την αστυνομία σε όλη τη χώρα. Η ειρήνη ήταν ο κύριος στόχος μας. Ο θάνατος του George Floyd, μαζί με τη δολοφονία της Breonna Taylor, του Tony McDade και του Ahmaud Arbery, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς βιώνουμε μια πανδημία που επηρεάζει επίσης την κοινότητά μας σε μεγάλο βαθμό. Ο ενθουσιασμός που αισθανθήκαμε όλη τη βραδιά έδωσε περισσότερη ελπίδα και μια στιγμή διαύγειας για όσους αναρωτιούνται γιατί οι μαύροι αγωνίζονται συνεχώς για την ισότητα και για τη μέρα που δεν θ χρειάζεται να παλεύουν για τη ζωή τους».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-4
©Photography by Lynsey Weatherspoon.
4/11
Native Share

4. Mark Clennon, New York 

«Αυτή η διαμαρτυρία ήταν διαφορετική από όποια άλλη είχα παρευρεθεί στο παρελθόν. Μπορούσες να δεις τον πόνο και τον θυμό στα μάτια όλων, τα συναισθήματά τους ακτινοβολούσαν μέσα από τις μάσκες».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-5
©Photography by Mark Clennon.
5/11
Native Share

5. JD Barnes, New York

«Στη ζωή, έρχεται συχνά η στιγμή όπου είναι επιτακτική ανάγκη να επιλέξουμε μια πλευρά και να είμαστε αποφασιστικοί. Αυτή η επιλογή δεν είναι πάντα εύκολη, ασφαλής ή άνετη. Η αλήθεια και η δικαιοσύνη είναι δυσεύρετες, αλλά είναι μια αιτία που αξίζει να αγωνιστούμε. Το να βλέπω έναν άνδρα με πατερίτσες να διαδηλώνει ήταν τόσο σημαντικό. Ακυρώνει όλες τις δικαιολογίες από οποιονδήποτε αρτιμελή άνθρωπο που πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να είναι πραγματικά εκεί».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-6
©Photography by James Barnes.
6/11
Native Share

6. Vanessa Charlot, St Louis, Missouri

«Χρησιμοποιώ τον φακό μου για να απαθανατίσω τη ζωή των μαύρων με τρόπους που αμφισβητούν το status quo και διαλύουν τις ψευδείς έννοιες της δικαιοσύνης, αποκαλύπτοντας τη σκληρότητα και την αδικία. Ταυτόχρονα, η ιστορία μας είναι γεμάτη από ανθεκτικότητα, αρετή και ομορφιά. Πρέπει να είσαι μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής, στις πρώτες γραμμές, βλέποντας τη φυλή, την πολιτική, τον πολιτισμό και τα οικονομικά να συγκρούονται με μια παγκόσμια πανδημία. Αυτή είναι μια σουρεαλιστική στιγμή στη ζωή μας και ως μαύρη γυναίκα φωτογράφος δεν υπάρχει πουθενά αλλού να είμαι παρά στις πρώτες γραμμές».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-7
©Photography by Vanessa Charlot.
7/11
Native Share

7. Kay Hickman, New York

«Παρακολούθησα μια ειρηνική διαμαρτυρία που περιελάμβανε ανθρώπους όλων των φυλών που αγωνίζονται για τη δικαιοσύνη. Ήταν μια ισχυρή εδραίωση του ανθρωπισμού».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-8
©Photography by Kay Hickman.
8/11
Native Share

8. Anthony B Geathers, New York

«Τι στιγμές βιώνουμε τώρα. Ο θάνατος του George Floyd ήταν αυτό που πυροδότησε την οργή που έχουμε ως λαός για εκατοντάδες χρόνια. Οι μαύροι έχουν περάσει αρκετά. Από τη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, την Ατλάντα και άλλες πολιτείες, η φωτιά ακτινοβολεί καθώς οι νέοι και οι μεγαλύτεροι εκφράζονται με κάθε τρόπο και απαιτούν να αλλάξει αυτή η χώρα. Με τον καιρό θα έχουμε πραγματικές συζητήσεις σχετικά με τα ζητήματα της συστηματικής λευκής υπεροχής σε αυτήν τη χώρα και εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία θα είναι υπόλογοι».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-9
©Photography by Anthony B Geathers.
9/11
Native Share

9. Tony Mobley, Baltimore, Maryland 

«Η εμπειρία μου στην καταγραφή των διαδηλώσεων εδώ στην Ουάσιγκτον και τη Βαλτιμόρη υπήρξε αγγελιοφόρος των αδικιών που οι Αφροαμερικανοί αδελφοί και αδελφές μου έπρεπε να υποστούν για πάνω από 400 χρόνια, ενώ ζουν εδώ στις ΗΠΑ. Η κάμερα είναι το «μεγάφωνο» μου αν θέλετε, δείχνοντας πόσο δυνατοί και ανθεκτικοί είναι οι άνθρωποί μας, αλλά επίσης αποκαλύπτοντας στον κόσμο μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες ότι τέτοιες άθλιες πράξεις δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές στις κοινότητές μας. Οι άνθρωποι της χώρας μας εκφράζουν την απογοήτευση και τον πόνο τους μέσα από αυτές τις διαμαρτυρίες, για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, και ίσως τώρα ο κόσμος ακούει, γεγονός που θα επιφέρει την αλλαγή που λαχταρούμε στην Αμερική».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-10
©Photography by Tony Mobley.
10/11
Native Share

10. Alexis Hunley, Los Angeles

«Κατάφερα να φτάσω στο σπίτι ακριβώς στις 7.57μμ, τρία λεπτά πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 8μμ, και καθώς καθόμουν στο αυτοκίνητό μου τρέμοντας, συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν εντάξει. Η σκληρότητα που βίωσα από την αστυνομία θα με ακολουθεί για πάντα. Έχετε δει όλα τα βίντεο. Τα δακρυγόνα. Τις λαστιχένιες σφαίρες. Τους ξυλοδαρμούς και τις μαζικές συλλήψεις. Ακόμα κι αν η οργή και η θλίψη παραμένουν, η αγάπη που έχω για κάθε μαύρο που έχει μπει μπροστά, διαμαρτυρηθεί και διαμορφώσει το παρελθόν και το παρόν είναι αυτό που με κρατάει σε όλο αυτό».

10 φωτορεπόρτερ μοιράζονται όσα βίωσαν στους δρόμους των πόλεων που βράζουν-11
©Photography by Alexis Hunley.
11/11
Native Share

Διαβάστε επίσης | Δικαιοσύνη για τον George Floyd: Πώς να βοηθήσετε από όπου κι αν βρίσκεστε

MHT