8-φωνές-από-τη-μαύρη-κοινότητα-που-χρειά-145327
©shutterstock

Τι σημαίνει να καταδιώκεσαι επειδή είσαι μαύρος; Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να δείξεις αλληλεγγύη και την υποστήριξή σου ως σύμμαχος; Πώς μπορούμε όλοι να ενημερωθούμε περισσότερο για τις φυλετικές διακρίσεις ανά τον κόσμο;

Είναι λογικό να νιώθουμε αβέβαιοι για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αγωνιστούμε για ουσιαστική και με νόημα παγκόσμια αλλαγή, αλλά δεν είναι λογικό να γυρίσουμε την πλάτη μας σε αυτό το ζήτημα. Δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε πια, ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος θα διορθώσει την κατάσταση. Όλοι μαζί πρέπει να τη διορθώσουμε. Και τώρα είναι η στιγμή να επιμορφωθούμε. Η μάθηση ξεκινάει από το να ακούμε και παρακάτω είναι μία λίστα από μερικές φωνές που είναι αναγκαίο να ακούσουμε αυτή τη στιγμή.

1. Tamika D Mallory @tamikadmallory

H ακτιβίστρια γεννημένη στο Χάρλεμ Tamika D Mallory απέδωσε συγκλονιστικά τα αισθήματά της στην αρχή της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε μία πορεία διαμαρτυρίας στη Μινεάπολις.

Μιλώντας για τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιούνται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, είπε: “Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αυτό ως μεμονωμένο γεγονός. Ο λόγος που καίγονται κτίρια δεν είναι μόνο για τον αδερφό μας George Floyd. Καίγονται επειδή οι άνθρωποι εδώ στη Minnesota λένε στους ανθρώπους στη Νέα Υόρκη, στην Καλιφόρνια, στο Μέμφις, σε όλη την Αμερική ότι φτάνει ως εδώ. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις ψυχικές ασθένειες που πλήττουν τις κοινότητές μας εξαιτίας ανθρώπων στην αμερικανική κυβέρνηση, εξαιτίας των θεσμών και εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία”.

Η Mallory ασχολείται με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα από μικρή ηλικία, ενώ έγινε μέλος του National Action Network όταν ήταν 11 χρονών. Έκτοτε, αγωνίζεται πυρετωδώς κατά των φυλετικών διακρίσεων. Το 2017, με την εκλογή του Donald Trump ως Προέδρου των ΗΠΑ, ίδρυσε το Women’s March, ένα παγκόσμιο δίκτυο που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Είναι, επίσης, δραστήρια αγωνίστρια κατά της οπλοκατοχής.

2. Patrisse Cullors @osopepatrisse

Η Patrisse Cullors είναι καλλιτέχνης, ακτιβίστρια και public speaker με έδρα το Λος Άντζελες, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο πρώτο μέτωπο του αγώνα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για χρόνια μέλος σε καμπάνιες για τα πολιτικά δικαιώματα, στην ηλικία των 22 ετών η Cullors βραβεύθηκε με το Mario Savio Young Activist Award για τη δουλειά της σχετικά με τις προκλήσεις που έχει η ζωή για τους νέους, μαύρους Αμερικανούς που ζουν στη φτώχεια.

Ύστερα από τη δολοφονία του Trayvon Martin το 2012, και ως αντίδραση για την αθώωση του George Zimmerman το 2013, η Cullors ίδρυσε το Black Lives Matter – τον οργανισμό αφιερωμένο στον αγώνα κατά του ρατσισμού παγκοσμίως.

Έκτοτε, η Cullors έχει βραβευτεί πολλές φορές για τη δουλειά της σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη, είναι σκηνοθέτης και παραγωγός θεατρικών έργων και καλλιτεχνικών δρώμενων, έγραψε το New York Times best-seller βιβλίο When They Call You A Terrorist: A Black Lives Matter Memoir (2018) και πρόσφατα έγινε επίκουρη καθηγήτρια στο Prescott College στην Αριζόνα, όπου διδάσκει μάθημα για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Έπειτα από τη δολοφονία του George Floyd, η Cullors χρησιμοποιεί τα social media της για να μιλήσει ανοιχτά κατά της κρατικής βίας και της αστυνομικής τρομοκρατίας εν μέσω των διαμαρτυριών και της ποινικοποίησης του πόνου και του πένθους των μαύρων.

3. Janaya Khan @janayathefuture

Αν είναι να δείτε ένα πράγμα μόνο σήμερα, ας είναι το συγκλονιστικό κήρυγμα τ@ Janaya Khan, στο οποίο αναλύει με σαφήνεια και ευφράδεια το πρόβλημα του λευκού προνομίου και της λευκής ενοχής. “Κάποτε είπα ότι το προνόμιο δεν έχει να κάνει με το τι έχεις περάσει, αλλά με το τι δε χρειάστηκε να περάσεις,” αναφέρει στο post. Αν δεν είσαι μαύρος και ψάχνεις έναν τρόπο να ενημερωθείς για το ζήτημα αυτό, αφιερώνει γενναιόδωρα 40 λεπτά για να εξηγήσει το πώς και το γιατί πρέπει να αμφισβητήσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Έχοντας συνιδρύσει το Black Lives Matter στον Καναδά και μέλος του Black Lives Matter Network, @ Khan είναι η φωνή που οδηγεί τον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Συγγραφέας αλλά και με σημαντικές διαλέξεις, η δουλειά τ@ έχει δημοσιευθεί στη Vogue, στo The Huffington Post Black Voices, στο The Feminist Wire, καλύπτοντας μία ευρεία γκάμα θεματολογίας από την ανάδειξη των trans ανθρώπων έως τον Αφροφουτουρισμό.

4. Munroe Bergdorf @munroebergdorf

Μοντέλο από τη Μεγάλη Βρετανία και trans ακτιβίστρια, η Munroe Bergdorf αναδείχθηκε στο προσκήνιο το 2017 όταν έγινε η πρώτη trans γυναίκα πρωταγωνίστρια σε beauty καμπάνια της L’Oréal, εμπειρία για την οποία έχει μιλήσει και πρόσφατα. Από τότε, η Bergdorf χρησιμοποιεί τις πλατφόρμες των social media για να μιλήσει για το λευκό προνόμιο και τη σημασία της ανάδειξης των trans ατόμων.

Έπειτα από τη δολοφονία του George Floyd, έχει υπάρξει ιδιαίτερα δραστήρια στο Instagram, ενημερώνοντας τους followers της για την ανάληψη ευθυνών όλων μας.

“Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα των μαύρων ανθρώπων, είναι ένα ζήτημα της λευκής κουλτούρας,” λέει η ίδια. “Για να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να αλλάξουμε την οπτική ότι η καταπίεση είναι πρόβλημα όσων την υφίστανται. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το προνόμιο υπάρχει σε μεγάλο φάσμα και είναι ένδειξη για το πού χρειάζεται να γίνει δουλειά. Το να περιμένουμε από τον κόσμο που έχει περιθωριοποιηθεί να είναι εκείνος που θα αποδομήσει την καταπίεση είναι το ίδιο με το να λέμε ‘δεν είναι δικό μου πρόβλημα’ και να το αφήνουμε να συμβαίνει, καθώς δεν βοηθάει να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος. Ο ορισμός του προνομίου είναι η σκέψη ότι κάτι δεν είναι πρόβλημα, επειδή δεν είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ πρόβλημα”.

5. Kelechi Okafor @kelechnekoff

Γεννημένη στο Λάγος και μεγαλωμένη στο Λονδίνο, η Kelechi Okafor είναι Βρετανή ηθοποιός και ιδρύτρια του pole fitness και twerk studio Kelechnekoff. Αγωνίζεται ενεργά υπέρ της ισότητας σε όλα τα επίπεδα, ζητήματα που σχολιάζει και μέσα από το podcast της Say Your Mind. Στο πρόσφατο επεισόδιο Would You Switch Places With a Black Person η Okafor και ο αδερφός της συζητούν για την παγκόσμια αντίδραση στη δολοφονία του George Floyd και γιατί αρκετοί λευκοί άνθρωποι καθυστέρησαν τόσο πολύ να νιώσουν τόσο οργισμένοι. Εν μέρει, αποδίδει την τωρινή αντίδραση στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς ο κόσμος που έμεινε περιορισμένος στο σπίτι ήρθε αντιμέτωπος αναγκαστικά με αυτό που συνέβαινε. Συνεχίζοντας το debate στο Instagram, η Okafor καλεί για περαιτέρω κινητοποίηση. “Ο θυμός είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Ο θυμός είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να κινητοποιηθούμε.”

6. Hannah Stoudemire @hanitamarie

Η πρώην υπάλληλος του οίκου Lanvin Hannah Stoudemire ήρθε στο προσκήνιο το 2016, όταν διοργάνωσε μία σιωπηλή διαμαρτυρία Black Lives Matter κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ανδρικής Μόδας στη Νέα Υόρκη, ως αντίδραση στις παράνομες δολοφονίες από αστυνομικούς στις ΗΠΑ. Αφού έλαβε θετικές αντιδράσεις από τα μέσα ενημέρωσης, ίδρυσε μαζί με τον Ali Richmond το Fashion For All Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την προώθηση της διαφορετικότητας και της ισότητας μέσα στη βιομηχανία της μόδας.

Έπειτα από τη δολοφονία του George Floyd, η Stoudemire απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στη βιομηχανία της μόδας, προκειμένου να σπάσουν όλοι τη σιωπή τους και να υποστηρίξουν ουσιαστικά τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων, χρησιμοποιώντας το hashtag #BreakingTheSilence.

“Η βιομηχανία της μόδας είναι από τις πιο επιδραστικές και πρέπει να χρησιμοποιήσει τις πλατφόρμες της με υπευθυνότητα,” είπε στο Instagram. “Η αστυνομική βία και οι δολοφονίες άοπλων μαύρων ανδρών και γυναικών δεν είναι ζήτημα των μαύρων, είναι ζήτημα ανθρώπινης δικαιοσύνης. Η βιομηχανία μόδας πρέπει να πάρει θέση στο ζήτημα και να μιλήσει για απόδοση δικαιοσύνης. Πρέπει να επιλέξετε σε ποια πλευρά θα σταθείτε – εκείνη των φυλετικών διακρίσεων ή εκείνη της φυλετικής δικαιοσύνης. Αν επιλέξετε τη σιωπή, επιλέγετε να σταθείτε δίπλα στους ρατσιστές. Αν δεν είστε ρατσιστές, πρέπει να σπάσετε τη σιωπή σας. Ανθρώπινες ζωές εξαρτώνται από αυτή την επιλογή. Σας παρακαλώ, χρησιμοποιήστε όποιο βήμα έχετε για να υπερασπιστείτε την ανθρωπότητα, υπερασπιζόμενοι τις ζωές των μαύρων. Ο ρατσισμός δεν είναι κοινωνικά αποδεκτός. Ο φόνος δεν είναι κοινωνικά αποδεκτός. Η σιωπή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή.”

7. Phyll Opoku-Gyimah, γνωστή και ως Lady Phyll @ladyphyll

Η Phyll Opoku-Gyimah συμμετέχει σε καμπάνιες υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων και των LGBTQ+ κοινοτήτων για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Το 2005 η Βρετανή ακτιβίστρια ίδρυσε το UK Black Pride, μία εκδήλωση για τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας με καταγωγή από την Αφρική, την Ασία, την Καραϊβική, τη Μέσα Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Αυτό που ξεκίνησε ως μία ημερήσια εκδρομή στην πόλη Southend-on-Sea έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη συγκέντρωση στην Ευρώπη για LGBTQ+ POC.

Γνωστή με το στοργικό παρατσούκλι της Lady Phyll, είναι μέλος στο Stonewall και στο akt, τον μεγαλύτερο φιλανθρωπικό οργανισμό στη Μεγάλη Βρετανία για νέους gay άστεγους, έχει υπάρξει μέλος της επιτροπής για φυλετικές σχέσεις στο Trades Union Congress και είναι επικεφαλής για την ισότητα και τη μάθηση στο Public and Commercial Services trade union.

H Opoku-Gyimah έκανε έκκληση πρόσφατα μέσω των social media, προκειμένου ο κόσμος να σταματήσει να αντικειμενοποιεί τα σώματα των μαύρων, ποστάροντας πλάνα από τη δολοφονία του Floyd και άλλων θυμάτων ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών.

8. Dr Shola Mos-Shogbamimu @sholamos1

Η δικηγόρος Dr Shola Mos-Shogbamimu είναι μία επιβλητική φωνή στον αγώνα υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολιτική ακτιβίστρια και για τα δικαιώματα των γυναικών, η Mos-Shogbamimu διδάσκει διαθεματικό φεμινισμό σε γυναίκες πρόσφυγες και όσες αιτούνται ασύλου, ενώ συμμετέχει σε καμπάνιες κατά των διακρίσεων και ανισοτήτων. Η φωνή της έχει ακουστεί παντού, από τη Vogue μέχρι το CNN.

Έχει ιδρύσει και είναι editor του Women In Leadership και είναι συνεπικεφαλής του American Bar Association Africa Committee, προωθώντας πρόσφατα την πρωτοβουλία She@LawTalk για τις γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους σε νομικά επαγγέλματα μέσα από πανεπιστήμια και σχολεία.

Αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκε στο κανάλι Sky News για να καταδικάσει το tweet του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump “When the looting, starts, the shooting starts”. “To tweet του Donald Trump ήταν εξωφρενικό και απαράδεκτο”, δήλωσε η ίδια. “Ήταν απόλυτα αξιοκατάκριτο, εφόσον γνώριζε ότι αυτό θα δώσει το πράσινο φως στον στρατό, στην Εθνική Φρουρά, να πυροβολήσουν μαύρους ανθρώπους αδιακρίτως, γιατί αυτό πρόκειται να συμβεί”.

Διαβάστε επίσης | I can’t breathe: Tα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα που άλλαξαν τα πάντα