4-ελληνίδες-σχεδιάστριες-κοσμημάτων-π-90666
©Ioanna Souflia / Facebook

Αν βρεθούμε στην Tate Modern ή στο V&A θα επισκεφτούμε σίγουρα τα πωλητήριά τους. Το ίδιο ισχύει για το Μουσείο Μπενάκη ή το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Οι δύο μεγαλύτεροι οργανισμοί έργων τέχνης της χώρας, δεν είναι προσβάσιμοι μόνο για τα σπάνιας ομορφιάς εκθέματά τους ή για τις πρωτοποριακές εκθέσεις που φιλοξενούν, αλλά και για όλους εκείνους τους μικρούς θησαυρούς που μπορούμε να αγοράσουμε στα καταστήματά τους (φυσικά & online). Για πολλούς είναι μια «νέας γενιάς» μπουτίκ, στην οποία μπορείς να βρεις νέους και κλασικούς σχεδιαστές, που με μεράκι και γνώση δημιουργούν αντικείμενα υψηλής αισθητικής και διαχρονικής αξίας. Σαν την Έλενα Βότση, την Ευγενία Νιάρχου, τη Χριστίνα Σούμπλη και την Ιωάννα Σουφλιά.

4 Ελληνίδες σχεδιάστριες κοσμημάτων που θα βρείτε στα πωλητήρια των Μουσείων-1
©Elena Votsi / Facebook

H Έλενα Βότση σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Κέρδισε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Royal College of Art του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με πρωτείο. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς οίκους, όπως Gucci και Ralph Lauren, ενώ κορυφαία στιγμή της καριέρας της είναι ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού μεταλλίου, με την κύρια όψη του να φέρει την υπογραφή της για όλους τους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κέρδισε δύο διεθνή βραβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής  και έχει σχεδιάσει το Βραβείο της Δημοκρατίας. (Κοσμήματά της θα βρείτε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Μουσείο Μπενάκη)

4 Ελληνίδες σχεδιάστριες κοσμημάτων που θα βρείτε στα πωλητήρια των Μουσείων-2
©Venyx World / Eugenie Niarchos / Facebook

Η Ευγενία Νιάρχου συνδύασε τη λέξη Venus (Αφροδίτη) με τον ημιπολύτιμο όνυχα (onyx) και δημιούργησε το 2013 τη φίρμα Venyx. Οι σειρές κοσμημάτων της επιδιώκουν έναν διάλογο με την κομψότητα και τη σύγχρονη φινέτσα και αντλούν έμπνευση από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Κληρονόμησε το ταλέντο να ξεχωρίζει την ομορφιά από τον πατέρα της, Φίλιππο Νιάρχο, η συλλογή έργων τέχνης του οποίου περιλαμβάνει από Πικάσο μέχρι Βαν Γκογκ. Συμμετείχε στην έκθεση υψηλής κοσμηματοποιίας στη Βασιλεία της Ελβετίας και αναζητά για τα έργα της σπάνιες πρώτες ύλες από κάθε γωνιά του πλανήτη. (Κοσμήματά της θα βρείτε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

4 Ελληνίδες σχεδιάστριες κοσμημάτων που θα βρείτε στα πωλητήρια των Μουσείων-3
©Christina Soubli Jewellery

Το όραμα της Χριστίνας Σούμπλη είναι τα κοσμήματα που δημιουργεί να αποπνέουν θηλυκή δύναμη και ομορφιά. Γεννημένη σε οικογένεια παραδοσιακών κοσμηματοποιών, δεν άργησε να “τσιμπήσει” το μικρόβιο, μαζί και όλες τις εκλεκτές τεχνικές για την παραγωγή ενός κοσμήματος. Οι σπουδές της στο Central Saint Martins τη βοήθησαν να ανακαλύψει πρωτότυπες τεχνικές και σπάνια υλικά, βοηθώντας τη να κερδίσει το Worshipful Company of Goldsmith’s Award of Jewellery. Η δουλειά της έχει εκτεθεί σε γκαλερί και καταστήματα παγκοσμίως, ξεχωρίζοντας για το δημιουργικό της ταπεραμέντο. (Κοσμήματά της θα βρείτε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

4 Ελληνίδες σχεδιάστριες κοσμημάτων που θα βρείτε στα πωλητήρια των Μουσείων-4
©Ioanna Souflia / Facebook

Η Ιωάννα Σουφλιά καλλιέργησε το πάθος της για τα κοσμήματα ενώ σπούδαζε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πήρε μια γεύση από αργυροχρυσοχοΐα στο Mokume Institute of Athens και μετακόμισε στο Λονδίνο για σπουδές στο κόσμημα στο Central Saint Martins. Τα κοσμήματά της συνδυάζουν την αισθητική της Αρ Ντεκό με τον μινιμαλισμό, διατηρώντας κάποιες φουτουριστικές λεπτομέρειες. Έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου το 2015, παρουσιάζοντας τη συλλογή της στο πλαίσιο της επίδειξης του Jean-Pierre Braganza, ενώ δημιουργίες της έχουν εκτεθεί στο Goldsmith Centre του Λονδίνου. (Κοσμήματά της θα βρείτε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης).