η-tate-modern-γιορτάζει-τα-20-χρόνια-της-με-τη-yayoi-kusama-128105

Για να γιορτάσει την 20ή επέτειο από την ίδρυσή της, η Tate Modern ανακοίνωσε ότι θα εγκαινιάσει μια ετήσια έκθεση αφιερωμένη στη Yayoi Kusama. Η έκθεση θα περιλαμβάνει όχι ένα, αλλά δύο από τα θρυλικά «Infinity Rooms» της καλλιτέχνιδας από την Ιαπωνία.

Πιο συγκεκριμένα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη μεγαλύτερη εγκατάσταση της Kusama μέχρι σήμερα, το περίφημο «Filled with the Brilliance of Life», που δημιούργησε το 2012 για την τότε αναδρομική της έκθεση στην Tate Modern. Συμπληρωματικά, θα παρουσιαστεί στο κοινό το «Chandelier of Grief», ένα δωμάτιο που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός ατέλειωτου κόσμου από περιστρεφόμενους κρυστάλλινους πολυέλαιους.

Η Tate Modern γιορτάζει τα 20 χρόνια της με τη Yayoi Kusama-1
©Yayoi Kusama | Photo courtesy of Tate Photography | Installation view of Infinity Mirrored Room. Filled with the Brilliance of Life 2011/2017 at Tate Modern
1/2
Native Share

Η έκθεση είναι μόνο ένα μέρος από το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που ετοιμάζει το Μουσείο για τον εορτασμό των 20 χρόνων του, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις 11 Μαΐου του 2020. Στο αφιερωματικό πρόγραμμα θα δούμε ξανά, μεταξύ άλλων, την τεράστια εγκατάσταση «Maman» της Louise Bourgeois που θυμίζει αράχνη.

Η Tate Modern γιορτάζει τα 20 χρόνια της με τη Yayoi Kusama-2
©The Easton Foundation | Louise Bourgeois Maman 1999 Tate. Presented by the artist 2008
2/2
Native Share

«Τα σχέδιά μας για το Μάιο του 2020 είναι ένας φόρος τιμής στα καλύτερα έργα που έχουν εκτεθεί ποτέ στην Tate Modern», δήλωσε ο Frances Morris, διευθυντής του Μουσείου το οποίο μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί κοντά στους 100 εκατομμύρια επισκέπτες από τα επίσημα εγκαίνιά του το 2000. «Θα δώσουμε προβάδισμα σε μερικούς από τους νεότερους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά μας, θα επιτρέψουμε την είσοδο στα εργαστήρια συντήρησης και θα οργανώσουμε ενδιαφέρουσες συνομιλίες και περιηγήσεις στο κτίριο», συνέχισε ο κ. Morris.

«Θέλουμε, επίσης, να προβάλουμε μερικούς από τους καλλιτέχνες που έχουν υπερασπιστεί τα τελευταία 20 χρόνια το Μουσείο: η Kusama και η Bourgeois, για παράδειγμα, όχι μόνο αντιπροσωπεύουν τη δέσμευσή μας σε μεγάλους καλλιτέχνες με πραγματικά διεθνείς σταδιοδρομίες, αλλά ενσωματώνουν και το ταξίδι της τέχνης από την avant garde των αρχών του 20ου αιώνα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις που δημιουργούνται σήμερα».

Δείτε περισσότερα για τις εκδηλώσεις εδώ.