μένουμεσπίτι-και-κάνουμε-ψηφιακή-ξεν-137660
©Shutterstock

1. Νέα Υόρκη MoMA The Museum of Modern Art

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης κατέχει μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας τέχνης στον κόσμο, με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών: Pablo Picasso, Henri Matisse, Vincent van Gogh, Paul Cézanne, Salvador Dalí, Jackson Pollock κ.α. Η εξελισσόμενη συλλογή του Μουσείου περιέχει περίπου 200.000 έργα σύγχρονης τέχνης και περίπου 84.000 είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Δείτε εδώ.

2. Κορέα National Museum of Modern and Contemporary Art

Από το ‘69 που άνοιξε τις πόρτες του, το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχορνης Τέχνης στην Κορέα, έχει φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της κορεάτικης τέχνης. Διαδικτυακά, μπορείτε να δείτε 4 από τις συλλογές που φιλοξενεί, η μία εκ των οποίων είναι αφιερωματική στον σπουδαίο και πρωτοπόρο Κορεάτη καλλιτέχνη Yoo Youngkuk. Δείτε εδώ.

3. Μεξικό Museo Frida Kahlo

Το θρυλικό La Casa Azul (Μπλε Σπίτι) στο Μεξικό, ήταν ο χώρος στον οποίο η Frida Kahlo γεννήθηκε, έζησε, δημιούργησε αριστουργήματα και άφησε την τελευταία της πνοή. Το κτίριο χρονολογείται απ’ το 1904 και η διακόσμησή του αντανακαλά τη λαϊκή τέχνη του Μεξικού. Εκεί μέσα η Frida, μία από τις πιο αγαπητές μορφές της σύγχρονης τέχνης, έζησε τον έρωτά της με τον Diego Rivera και φιλοτέχνησε τα σημαντικότερα έργα της, τα περισσότερα από το κρεβάτι της, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Δείτε εδώ.

4. Άμστερνταμ Van Gogh Museum

Στο Van Gogh Museum του Άμστερνταμ, στεγάζεται η μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης του Vincent van Gogh (1853-1890) ανά τον πλανήτη. Η μόνιμη συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 200 έργα ζωγραφικής του Ολλανδού ζωγράφου που επηρέασε όσο κανείς την αφηρημένη τέχνη, 500 σχέδια και πάνω από 750 γράμματα. Το μουσείο παρουσιάζει, επίσης, εκθέσεις για διάφορα θέματα από την ιστορία της τέχνης του 19ου αιώνα. Δείτε εδώ.

5. Βερολίνο Pergamonmuseum

Το Μουσείο της Περγάμου έχει πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες ανά έτος και αποτελείται από τις συλλογές της κλασικής αρχαιότητας, τη συλλογή της Μέσης Ανατολής και το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Βρίσκεται στο «νησί των μουσείων» στο Βερολίνο και ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1930. Εντός του, στεγάζονται τα ανακατασκευασμένα οικοδομήματα μεγάλου μεγέθους του βωμού της Περγάμου και της πύλης της αγοράς της Μιλήτου, των οποίων τα μέρη μεταφέρθηκαν από την αρχαία πόλη της Μιλήτου στην Ιωνία. Δείτε εδώ.

6. Παρίσι Musée du Louvre 

Το μουσείο του Λούβρουείναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα τέχνης – το 8% των αποκτημάτων του, που υπολογίζονται στα 445.000 κομμάτια. Οι μόνιμες συλλογές του μουσείου καταλαμβάνουν συνολικά έκταση 60.600 τετραγωνικών μέτρων και ανάμεσα σε αυτές είναι και οι ελληνικές, που καλύπτουν 25 αίθουσες ή χώρους. Δείτε εδώ.

7. Λονδίνο The British Museum

Οι συλλογές του λονδρέζικου Βρετανικού μουσείου, αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα και είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο. Προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα. Στην επίσημη ιστοσελίδα του μπορείτε να κάνετε πλούσιες εικονικές ξεναγήσεις, να δείτε εικόνες από τις συλλογές και πολλά ακόμα. Δείτε εδώ.

8. Αθήνα Μουσείο Ακρόπολης

Μπορεί να έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που άνοιξε τις πόρτες του, παρά ταύτα πολλοί ντόπιοι δεν το έχουν ακόμα επισκεφτεί. Για όλους αυτούς και για όσους θέλουν να θαυμάσουν ξανά τα αριστουργήματά του (ατενίζοντας, παράλληλα, τη μαγική θέα στον Παρθενώνα μέσα από τις γυάλινες τζαμαρίες), μια εικονική ξενάγηση είναι απαραίτητη. Δείτε εδώ.

9. Βατικανό Μουσεία του Βατικανού

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αν θες να μπεις στα άδυτα του Βατικανού και να γευτείς το ανεκτίμητο θησαυροφυλάκιο υψηλής τέχνης που φιλοξενεί, πρέπει να περιμένεις για ώρες στις ατέλειωτες ουρές. Στην εποχή του κορονοϊού, μπορείς να κάνεις μια εικονική ξενάγηση από τον καναπέ του σπιτιού σου: από την Καπέλα Σιστίνα μέχρι το Chiaramonti Museum. Δείτε εδώ.

10. Κέιπ Τάουν Robben Island Museum

Από το ’99 έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Το μικρό νησάκι απέναντι απ’ το Κέιπ Τάουν ήταν οχυρωμένο και χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από τα τέλη του 17ου αιώνα μέχρι το 1996, οπότε και έληξε το Απαρχάιντ. Πολλοί από τους φυλακισμένους ήταν πολιτικοί κρατούμενοι, όπως ο πολιτικός ακτιβιστής Νέλσον Μαντέλα, που υποστήριξε το κίνημα κατά του Απαρχάιντ και φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς τον λευκών, από τα οποία τα 18 ήταν στη φυλακή της Νήσου. Σήμερα, λειτουργεί ως εθνικό μουσείο, με σπάνιο και σοκαριστικό υλικό. Το κελί με τον αριθμό 466/64 αποτελεί βασικό τμήμα της ξενάγησης στο νησί. Κάντε μια εικονική βόλτα εδώ.